Kanal İstanbul İsmi Yanlıştır, Doğrusu İstanbul Kanalı Olmalı

Acizane olarak şahsen, kanala verilen KANAL İSTANBUL isminin yanlış olduğu kanaatinde bulunmaktayım. Bu cümleden olarak, hayretime mucip olan husus şudur ki, AK PARTİ Gençlik Kollarının 6. Kongresinde yapmış oldukları konuşma da “Tarihte dinini, dilini, kültürünü ve değerlerini kaybedip de varlığını devam ettiren hiç bir topluluğun olmadığını” ifade eden, Değerli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a böyle bir ismi nasıl kabul ettirdiklerini anlamakta zorlanıyorum.

Kanalın isminin, İSTANBUL KANALI olmasının daha doğru ve isabetli olacağına inanıyorum. Çünkü, Kanal İstanbul Türk dilinin tamlama kurallarına uymamaktadır.Türkiye Türkçesinde son yıllarda iyelik ekinin atılarak kullanıldığını görüyoruz. Bunun neticesinde meydana gelen tamlama şekilleri, Türkçe isim ve sıfat tamlaması yapısını büyük ölçüde tahrip etmiştir.”

“Kanal İstanbul” ismi de bu bakımdan bu konuda kötü bir emsal teşkil etmektedir.

Kanal İstanbul’un yanı başında ki boğaza İstanbul Boğazı denildiğine göre, bu kanala niçin İstanbul Kanalı denilmesin ki.  Zira, doğru olanı bu değil midir. Nitekim Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan 14 Nisan 2021 tarihinde Millet Kütüphanesi’nde gençler ile bir araya geldiği toplantı da yapmış oldukları konuşmada, İstanbul Kanalı İfadesini kullanmışlardır. Bunu, Muhterem Başkanımıza her halde Allah söyletmiş olmalı.

Mühim bir mesele olarak telakki ettiğim bu hususu, siz değerli okuyucularım ile paylaşmak istedim.