Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Ramazan Bayramı

13 Nisan 2021 Salı günü başlayan Ramazan ayı, yarınki 13 Mayıs 2021 Perşembe günü sona eriyor. Yarın Ramazan Bayramının birinci günüdür. Bütün okuyucularımın Ramazan Bayramını tebrik ediyor, sağlıklı ve huzurlu günlerde daha nice bayramlara erişmelerini diliyorum.

Ramazan Bayramı, Cenâb-ı Allah’ın lütuf ve ihsanlarına mazhar olmayı ümit ederek oruç fârizasını  edâ edenlerin, vazifelerini yapmış olmaları sebebiyle kendilerine verilen mükâfattır. Çeşitli sebeplerle oruç tutamayanlar ise, tutanların memnuniyetlerine iştirak ederler, vazifelerini yaptıkları için tebrik ederler.

Bayram günleri, dargınların barıştırıldığı, gariplerin sevindirildiği, fakirlerin ihtiyaçlarının hiç değilse bir kısmının karşılandığı günlerdir. Bayramlar birlik ve beraberliğe vesile olduğundan her hoşgörü, her iyilik, her ikram ibâdet sayılmaktadır. Diğer yıllarda, ayrı şehirlerde yaşayan veya iş çokluğu sebebiyle görüşemeyen aile fertleri, bu bayram da bir araya gelme imkânı bulamayabilirler. Görüntülü veya görüntüsüz telefon görüşmeleriyle ve diğer teknik imkânları kullanarak gerçekleştirilen tebrikleşmeler de insana sevinç ve ferahlık verir.

Ramazan ayı, insanları kurtuluşa veya kurtuluş yoluna götüren mübârek bir aydır.  Nefsine, diline, gözüne, eline, beline ve kulağına hâkim olma egzersizlerinin yapıldığı aydır. Ümit edilir ki bu ayda kazanılan alışkanlıklar, ömür boyu devam eder.

2020 yılının Ramazan ve Kurban Bayramları gibi bu yılın Ramazan Bayramını da gönlümüzce kutlama imkânı bulamamış olabiliriz. Salgının sebebiyet verdiği kayıplara mâruz kalmamış olmamız, şükür vesilesidir. Bilindiği gibi şükürler nimeti, şikâyetler mihneti (dertleri) arttırır. Hiçbir belâ, hiçbir musibet yoktur ki daha büyüğü olmasın. Karşılaştığımız belâ ve musibetler bize daha dikkatli, daha temkinli olma alışkanlığını kazandırmışsa her şeye rağmen kârlıyız demektir.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde Ramazan bayramınızı tekrar tebrik ediyor, Sağlıklı, huzurlu ve güzel günler diliyorum.

Muhabbet, hürmet, selâm ve duâ ile…