Halil İbrahim KAHRAMAN

Doktor

Yalancı Gerçeklik Aklın İtibarsızlaşması

Son yılların hayatımızı etkileyen en önemli olayı Covid 19 büyük salgınıdır. Salgın ile mücadele gereği alınan tedbirler, yapılan uygulamalar bizleri daha çok teknolojinin, telefon, internet, bilgisayar gibi iletişim unsurlarına bağlı kılmıştır. Özellikle akıllı telefonların sağladığı yeni imkanlar bilgi edinme ve kanaat oluşturmada çok daha etkili olmuş ve olmaya devam etmektedir. Bu durum ise bizlerin doğrulanmamış bir yığın fikir ve kanaat ile karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır. 

Nitekim bu salgının bir virüs hastalığı gerçeği, bulaşıcılık özelliği ve bulaşma yolları bilgisine rağmen birçok insan böyle bir hastalığın olmadığına, bu olayın bazı ülkelerin(Çin, Amerika) çıkarına alet edilmekte olduğuna, hatta bazı güç odaklarının insanlığı kontrol etmek amaçlı ortaya koydukları bir durumla karşı karşıya olunduğuna inandırılmışlardır. Bu ise yalan yanlış birçok safsatanın hileli akıl yürütmeleri ile insanlara kolayca ulaşabilmesi ve daha çok çabuk yayılması ile olmaktadır. Bilim insanlarının doğrulanmış bilgileri yanında bunların çokluğu ve çok kolayca, yoğun bir şekilde insanlara ulaşması sağlık dahil birçok konuda  YALANCI GERÇEK liklere yönelime sebep olmaktadır. 

Günümüzdeki bu iletişim şekli üzerine Yalın Alpay’ın yazdığı YALAN ın SİYASETi isimli kitapta önemli uyarıcı bilgiler vardır. Burada belli etik kurallar içinde toplumu bilgilendiren kanaat önderlerinden alınacak bilgilerin  yerini doğruluğu kanıtlanmamış, bilimsel süzgeçlerden geçmemiş şöhret için, ilgi çekmek için hiçbir etik kurala uymayan YALAN YANLIŞ kanaatlerin kolayca ulaşmasına işaret edilmektedir. Bu durumun ise sağlıktan siyasete kadar her konuda insanların doğru olmayan kararlar vermesi ve algıların oluşmasına sebep olmakta ve bundan insanlığın zarar göreceği uyarısı paylaşılmaktadır. 

Doğruluk kavramını yaralayan bu durum sağlık dahil her alanda halkın  yanlış davranışlar edinmesine sebep olarak kötülükler ve büyük zararlar yaşamasına sebep olabilir. Dolayısıyla  bu yeni iletişim şekli ve kanallarının bağımsız doğrulukları kontrol eden kurumlar tarafından  takip ve denetlenmesi, kanıtlı yalan bilgilere karşı süzgeçler oluşturulmasına ihtiyaç olduğuna dikkat çekilmekte ve bu yönde çalışmaların olduğu bilgisine işaret edilmektedir. Tabii ki yine en önemli husus bizlerin doğru bilgi edinecek bir davranışta olmamızdır. Doğru akıl yürütme ve mantık akışı bilgileri eleyebilmenin kendi faydamızca olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Okuduğumuz, paylaştığımız konularda bu hususa dikkat ederek kendimizi ve çevremizi YALAN ların  yanlışından korumalıyız. 

Kutsal kitabımız Kur’an daki şu ayeti ne kadar da bu ve benzeri durumlara karşı bizi uyarmaktadır.’ Ey iman edenler! Bir fasık size haber getirdiği zaman araştırın. Aksi takdirde bilmeden birilerine zarar verirsiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz’(Hucurat 6). 

Doğruların yalan ve yanlışlara galip geldiği sağlıklı ve huzurlu günler dileği ile…