Kademeli Normalleşeceğiz

Korona virüs günlük vaka sayısı 60.000’in üzerine çıkınca 17 günlük sıkı kapanma kararı alınmıştı. Dört günlük bayram tatili sonrasında sıkı kapanma sona erecek. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu; Gazeteci bir meslektaşımızın 17 Mayıs 05.00'te sıkı kapanma sona eriyor, 05.00'ten sonra tam açılma mı olacak kontrollü normalleşme mi? Sorusu üzerine şunları söyledi.

17 Mayıs 05.00'e kadar tedbirlerimiz geçerli. Merak etmeyin 17 Mayıs 05.00'ten sonra hem Bilim Kurulu var, Sağlık Bakanlığımız var ardından Kabinemiz var. Kabinemizde verilecek karara kadar da o 17 Mayıs günü ne olacağını, nasıl, ne şekilde olacağını vatandaşımızla paylaşırız. Ama bütün arzumuz 17 Mayıs 05.00'e geldiğimizde vaka sayılarımızda arzu edilen noktaya ulaşmaktır. 17 Mayıs sabahı 05.00'i hep birlikte bir görelim inşallah" şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylunun açıklamasından anladığımız üzere 17 Mayıs Pazartesi günü vaka sayıları 5.000’in altına düşerse normalleşeceğiz. Pazartesi günü Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığının raporuna göre karar verilecek. 2 gün sonra vaka sayıları 5.000’in altına düşer mi? umarım düşer ama düşmezse de 19 Mayıs haftasını da kapanma ile geçirip, 24 Mayıs haftasına kademeli normalleşmeyle girmemiz daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

Kapanma sürecinin ekonomiye olumsuz etkileri olduğu ortada. Esnaf zor durumda, paket servisle işi çeviremiyorlar. Bu süreçte personel gideri azalsa da kira ve stopaj, vergi gibi sabit giderler yerinde duruyor. Kazanmadan ödenmek zorunda olan sabit giderler esnafın iyice belini bükmüş durumda. Bu duruma dayanamayıp kepenk kapatanların sayısı her geçen gün artıyor.

Esnaf artık kademeli de olsa açılmak istiyor. 19 Mayıs haftası kapanma devam edebilir ancak küçük esnaf açılabilir. Sonrasında kademeli olarak açılma devam edebilir. Aşılamanın bu süreçte hızlanması önem arz ediyor. Çin’den beklenen aşılar geçte olsa geldi, Sputnik V ve Pfizer aşılarının da bir an önce gelmesini bekliyoruz.

Korona virüsle mücadelede en önemli silahın aşılama olduğu ortada. Amerika’da ve Avrupa’da aşılama çalışmaları hızlandı ve vakalarda ciddi düşüş yaşandı. Umarım bayramdan sonra bizde de süreç hızlanır ve biran önce normalleşiriz.

Normalleşme 3 kademeli olacak.

17 Mayıs Pazartesi günü toplanması planlanan Bilim Kurulu'nun ardından hafta içi Kabine toplantısının da gerçekleştirilmesi bekleniyor. Kabine toplantısında tam kapanma sonrası normalleşme adımlarının atılması için kararlar alınacak. Bu çerçevede, normalleşmenin 3 aşamalı olacağı konuşuluyor.

Hafta içi yapılacak Kabine toplantısı sonrası uygulanacak planlamada ilk etapta kafeler, restoranlar ve lokantalar açılıyor. İşletmelerin saat 20.00'ye kadar açık olması planlanıyor.

Sokağa çıkma kısıtlaması artık 19.00'da değil eskisi gibi 21.00'den sonra olacak. Cumartesi günleri ise sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak. İlk etapta sokağa çıkma kısıtlamasının Pazar günü sürmesi bekleniyor.

Planlamanın ikinci aşamasındaki belirlenen tarih ise 31 Mayıs olacak. İkinci aşama adımlarının bu tarihte başlaması bekleniyor. Bu dönemde kafe, restoran, lokanta gibi iş yerleri 22.00'de kapanmaya başlanacak ancak kapalı alanlar kullanılamayacak. Dışarısı ise yüzde 50 oranla kullanıma açık olacak.

Daha küçük işletmeler, kahvehane ve çay ocağı gibi yerler için valilik üzerinden izin çıkarılacak. Örnek olarak kapınızın önüne masa atarak çalışın denilebilecek. Bu dönem pazar günü de sokağa çıkma kısıtlaması da olmayacak.

Üçüncü aşama için işaret edilen tarih Temmuz ayı, hayat neredeyse normale dönecek. Düğünler belirli kısıtlamalarla yapılabilecek. Kafe ve restoran gibi yerler ise 23.45'e kadar açık olacak ama yine de kapalı alanlar kullanılamayacak. Dışarısı ise yüzde 50 oranda kullanılabilecek. Nargileciler ve gece kulüplerinin ise açılması beklenmiyor.