Naci KARA

Avukat

Emine Işınsu’yu Anlamak

Emine Işınsu Türk romancılığının en önemli yazarlarından biridir.
Tanınmamışlığının iki nedeni vardır; birincisi hayata tamamen ideolojik bakan, 12 Eylül öncesi kültür dünyamızdan kaynaklanan düşmanlıktır. Çünkü Emine Işınsu Türk milliyetçisi bir gelenekten gelmektedir. Çok büyük bir fedakarlık yaparak, inandığı davayı ihya etmek için hayatını ortaya koymuş, popülariteyi ön planda tutmamıştır.
12 Eylül evveli şartlarda, pek az yiğit “TÖRE” dergisi gibi düşman zihniyeti tetikleyecek bir dergi çıkarma cesaretini gösterebilmiştir.
Tanınmamışlığının ikinci nedeni ise, Türk milliyetçiliği davasının gönül ehli yapısının zayıflığıdır. Türk milliyetçiliği iddiasında bulunanların değişik sebeplerle vefa duygusu taşımayan önemli bir kesiminin, daha ziyade siyasal çatışmalara verdiği önem içinde, yazan-çizen Türk milliyetçileri fazla itibar görmemiştir.
Halbuki, Türk milliyetçiliğini ayağa kaldıracak düşünce, ancak edebiyat üzerinden yükselebilecektir.
Vefatı ile Türk dünyası mükemmel bir temsilcisini kaybetti. Yeterince okunmadığı için tanınmadığını düşündüğüm Emine Işınsu ablamız, eserlerini okuyan ve tanıyanlarca, şimdi sosyal medya üzerinden anlatılmaktadırlar. Bilmeyenler de, bu vesile ile öğrenecekler ve eksikliklerini gidermek için onun eserlerine yöneleceklerdir.
Sağlığında görmediği itibarı vefatından sonra görecek…
Yazık!
Hem mükemmel bir yazar, hem mükemmel duygularla yüklü bir hanımefendi, hem bir Türk insanına yakışır bir  dünya görüşüne sahip bir insan olan Emine Işınsu hanımefendinin  vefatı bir büyük kayıptır.
Rahmet diliyorum…  
Okumayanlar IŞINSU’yu okuduklarında, “mükemmel” bir yazarı tanımadıkları için üzüleceklerdir emin olun.
Bu gün, Türk edebiyatının en popüler yazarı olarak tanınan ve çok okunan yazarı kimse, emin olunuz Emine Işınsu, ondan daha yetkin bir yazardır. Ne yazık ki benim güzel ülkemde, kıymetler, ideolojik ve siyasi ayrımcılıklardan dolayı örselenmekte ve ötelenmektedir. Bu ziyanımıza neden olanlar kültür hayatımızın sırtındaki kamburlardır.
Ve en önemlisi, Türk milliyetçiliği, kültürel anlamda en üst noktaya gelmiş olması gerekirken, maalesef kısır bir dönemden geçmekteyiz. Bu kısırlığa neden olanlara yazıklar olsun!

EMİNE IŞINSU ÖKSÜZ’ün ÖDÜLLERİ:
‘’Küçük Dünya’’’ ile T. C. Turizm Bakanlığı Sanat Armağanı
‘’Ak Topraklar’’’ ile Türk Edebiyatı Vakfı Roman Ödülü
’’Bir Yürek Satıldı” oyunu ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu "Radyofonik Oyun Yarışması’nda dram dalı birinciliği.
’’Sancı’’’ ile Türkiye Millî Kültür Vakfı Roman Ödülü
’’Canbaz’’’ ile Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü
"Türk Ocakları Hamdullah Suphi Tanrıöver Armağanı
"Karaman Türk Dili Ödülleri, “Türkçeyi Doğru ve Güzel Kullanan Yazar Ödülü”
"İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), “Şeref Ödülü”
Türkiye Yazarlar Birliği- İstanbul Şubesi, “Ömür Boyu Roman Ödülü”

ROMANLARI: Küçük Dünya, Azap Toprakları, Ak Topraklar, Tutsak, Sancı, Çiçekler Büyür, Canbaz, Kaf Dağı’nın Ardında, Alpaslan, Atlı Karınca, Cumhuriyet Türküsü, Nisan Yağmuru, Havva, Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri, Bukağı, Hacı Bayram, Hacı Bektaş Veli, Bir Aile...

Diğer Eserleri: Bir Yürek Satıldı, Bir Milyon İğne, Adsız Kahramanlar, Dost Diye Diye, Bir Gece Yıldızlarla...
Saygıyla…