Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

An'a Gel ve An'da Kal: Dağ Meditasyonu

İnsanların yaklaşık % 47 si anda yaşayamıyor, anda kalamıyor, kendine kibar davranamıyor. Zihni genellikle geçmiş ve gelecekte dolu.  Şimdinin güzelliğini hissedemiyor.
Zihin karışıklığının önüne meditasyonla geçebiliriz. Meditasyonla zihin boşalarak derin bir huzura ve farkındalığa ulaşabiliyor. Meditasyonla zihin arındırılır. Yani camı zihin olarak kabul edersek, kirli camı temizleriz ki her şeyi daha iyi anlayalım. Cam kirliyken yani binlerce düşünce beynimizdeyken gerçekleri anlamamız zor olur. İşte zihnimizi sakinleştiren ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan dağ meditasyonu:
Önce burnunuzdan, gül koklar gibi, derin bir kaç nefes alın ve sonra ağzınızdan, muma üfler gibi verin. Bu derin nefesler sinir sisteminizi sakinleştirir. Bunun için gözlerini kapatabilirsiniz. Bir kaç dakika sessiz ve sakin oturun. Şu anda nasıl hissediyorsunuz. Hangi duygu ve düşünceler içindesiniz? Bu duyguları ve düşünceleri sorgulamadan sadece varlıklarını fark edin.

Daha sonra sırayla dikkatinizi bedeninizin farklı bölgelerinde dolaştırın. Ayaklarınızı hissedin, oturduğunuz yerin bedeninle temas noktalarını fark edin. Mümkün olduğu kadar ellerinizi, yüzünüzü, boynunuzu, omuzlarınızı, karnınızı gevşetin, rahat bırakın. Sırtınızın farkında olun. Biraz duruşunu dikleştirin, başının üzerinde hayali bir ip sizi hafifçe yukarı çeksin. Nefes alıp verirken bedenini izleyin.
Şimdi zihninizde bir dağ resmi canlandırın. Dağın büyüklüğü nasıl, yeşil mi kayalık mı, etrafındaki neler var. Dağı istediğiniz gibi zihninizde ve detaylı bir şekilde canlandırabilirsiniz.
Dağı zihninde canlandırmaya devam ederek dikkatinizi bedeninize geri getirin. Siz de bu dağ gibi köklenmiş, dayanıklı, vakur, sakin bir şekilde burada oturuyorsunuz. Bacaklarınız dağın etekleri, gövdeniz dağın gövdesi, başınız dağın zirvesi... Pek çok farklı şey oluyor, bazen hava yağmurlu, fırtınalı, bu dağın tepesi bazen çok rüzgarlı... Ne kadar zorlu şartlar altında olursa olsun dağ her zaman burada, sakin... Dağ kışın başka, yazın başka, gündüz başka, gece başka... Ne olursa olsun, dağ hep yerinde, huzurlu ve sabit duruyor.
Siz de bu dağ gibi, ne gelirse gelsin karşılayabilir, kendi yaradılışına uygun bir şekilde sakin, huzurlu olabilirsiniz. Belki zor bir gün, hafta ya da dönem geçiriyorsunuz. Pek çok şey yaşıyor olabilirsiniz. Zorluklar, fırsatlar, zor insanlar, yardımcı insanlar, yeni olaylar, durumlar... Sevinçli şeyler, üzücü şeyler. Hem olumlu, hem olumsuz olarak nitelendirdiğiniz şeyler sizi zorlayabilir ve yorabilir.
Zor duruma düştüğünüz zaman dağı hatırlayın, zihninizde canlandırın, her şey sürekli olarak değişir ve siz tüm olayları bir dağ gibi karşılamayı seçebilirsiniz. Dağ sizsiniz. Nefes alıp verebilen dağ değişmiyor. Mevsimler değişiyor, ama dağın heybeti değişmiyor. Üzüntüler gelip gidiyor, ama siz dağ olarak değişmiyorsunuz.
Dağ Meditasyonu; hayatta deneyimlediğimiz iniş çıkışları bize bir dağın dinginliği, sessizliği, ihtişamı, gücü, asaleti, sağlamlığıyla karşılamak, özgüvenimizi artırmak, anda kalmak, kendimize kibar davranmak ve  stresi azaltmak için yardımcı oluyor.