Endüstri 4.0 (1).

Her şey bu gün-Hiçbiri yarın değil..

11 Mart 2017 Cumartesi günü Mütevellileri içinde bulunduğum Avrasya Bir Vakfında her Cumartesi devam eden konferanslarından biri daha sunuldu. Bu yazıda konferans sırasında tuttuğum notları sizlerle paylaşmak istiyorum. Not alamadığım bir iki noktayı konuşmacı Ali Rıza Ersoy tamamladı. Ümit edilir ki yeni bir devrim niteliğinde görülen bu meseleden Türkiye uzak kalmasın. Araya yıllar, on yıllar girmeden rekabet ortamındaki yerimizi alalım. Yazı uzun olduğu için iki bölüm halinde takdim edeceğiz.

İnsanımız yeni olan şeylere dikkat kesiliyor. Bir de sunum düzgün oldu mu değmeyin gitsin. Bu Cumartesi iki buçuk saat kimse yerinden kıpırdamadan dinledi. Pek çok kişi de notlar aldı. Bu çok önemli konunun ele alınmasını sağlayan, ANAP Genel Başkan Yardımcılarından Sakarya E. Milletvekili değerli ağabeyim Yalçın Koçak beye teşekkür borcumuz var. Bir de beklentimiz var. Trendin yükselerek devam ettirilmesi. Helvadan sonra pilav gelirse ilgi azalırmış...

Konferansı Siemens’in Genel Müdür Yardımcısı, İcra Kurulu üyesi Elektronik Yüksek Mühendisi Ali Rıza Ersoy beyefendi sundu. Yakın zamanlarda sıkça duyduğumuz Endüstri 4.0’ı çok iyi anlattı. Hem de herkesin anlayacağı bir dille. Kendisini kutluyorum.
Önce konferansı yöneten İsmail Tokalak’tan bir not. Türkiye Siemens’in birkaç milyon mark zarar ettiği bir dönemde Ali Rıza Ersoy’u yönetime getirmişler ve daha ilk yıl önceki yılın zararından fazla kâra geçirmiş şirketi. Şimdilerde nerede bir sıkıntı varsa Ali Rıza Bey imdada çağrılıyor. Ali Rıza Bey sadece Siemens içinde değil TUSİAD’da, ve Türkiye genelinde da 4.0’ın ne olduğunu anlatıyormuş ki sanayi devrimi gibi yüz yıl geriden takip etmeyelim. Erken harekete geçip dünya ile rekabet edebilelim.

Geçiyoruz konuşmaya

İşte 4.0’dan tutabildiğim notlar:

Önce 4.0’a nereden gelindi. Birinci Sanayi devrimi. İkinci Elektrik devrimi. Üçüncü dijital devrim ve bugün 4.0 devrimi... Siemens Türkiye’de üç bin kişi çalışıyor. Sadece ikisi Alman. Siemens Ar-Ge’de 400 civarında genç çalışıyor. Tamamı 35 yaşın altında. 4.0 Ticari bir konu. 3.0 ve 4.0 teknolojisini görüyorsunuz. “Her şey bugün, hiçbiri yarın değil” esasına dayanıyor. Davet var. Partnerimiz olun diye mektuplar yazılıyor iş dünyasına.

İlk uçak İtalyanlar tarafından bize karşı Trablusgarp savaşında kullanıldı. Önceden uzaktan gelen top güllesine karşı sipere giriyordunuz, önünüze toprak yığıyordunuz, ama bu sefer bomba tepenizden geliyor. Bizim savaş malzemeleri katırlar, develer üzerinde. Uçağı kasıtlı olarak alçaktan uçuruyorlar, ve hayvanlar öylesine ürküyorlar, uzaklara kaçıyorlar ki yeniden yükleri toparlayıp yola koyulmak günler alıyor. Ne yapacağım diye şaşıyorsunuz. Yeniden şaşmamak için 4.0’ı iyi bilmeliyiz. Erken almalıyız.

Sanayinin dijitalleşmesi=4.0 Entrprise, işletmenin tamamen dijitalleşmeden, şirketin bütünü, toplumun tamamı dijitalleşmesini, değişimini gözlemleyeceğiz. Eskiden Google Trends’e yazınca bir grafik çıkıyordu. Şimdi çok değişti durum 2015 sonunda konuşulmaya başladı 4.0. 16 ay önce. WWW.endustri4.0 formatı var. Sinsinati’de elektrikle ilk defa karşılaştılar. Motor dönüyor, bant ilerliyor, seri üretim başlıyor. Hayvanın yüzülmesi, işlenmesi hız kazanıyor. Elektrikle çalışınca otomasyonla tanışıldı. Refah seviyesi bir tık artı.

ÇİN TEHDİDİ:

Ciddi tehditle karşı karşıyayız. Bu tehdit Çin’den geliyor. Tüm Avrupa’nın 2006 üretimi 550 milyar EU, 2016 üretimi ise 620 milyar. Çin tek başına 580 milyara ulaşmış. ABD 290’da takılmış kalmış. Rusya’nın lafı bile olmaz. Endüstrinin üretim krallığı Batı’dan Doğu’ya geçiyor.

Krallığın kaptırılmış olması Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. 4.0 krallığın geri alınması demek.

Üç konu var.

1.Pazar çıkış hızı. Doğu taklit edemeden bir sonraki jenerasyonu çıkaracağız.

2.Esneklik. Doğu insanları düşük ücretle köle gibi çalıştırarak fiyatta öne çıkar. Esneklik tam olsun ki rekabet edilsin. Üretimde esneklik, kişisellik hakim olacak. Merkel Fuara katıldı, hemen onun sevdiği kokulardan parfüm oluşturuldu, parfüme anında adı yazıldı ve hediye edildi. Parfümü kişiselleştirdiler. % 15 fazla ödeyip kişiye özel ürün elde edilecek 4.0’la.

3. Verimli olmak., Çin’den ucuza üretmek. O teknoloji var artık. Çin’den ucuza üretilebiliyor. Apple üretimini Çin’den Almanya’ya getirdi. NIKE’da bugünlerde Çin’den yurduna dönüyor. İnsanı sistemden çekince hatasız çalışıyor. Milyonda 12 hata olabiliyor. Bu hata değildir. Biliyoruz ki trafik kazalarının onda dokuzu insan hatasından. Şimdi sistem uçuruluyor. Pahalı olan insan. İnsanın olmadığı fabrikalar kurulursa 4.0’a âşık olunur. Çünkü 4.0 insan severdir. Mavi yakalıya ömrü boyunca aynı vidayı sıktırmak insani değildir. Bunu robota yaptır, uçur diyor 4.0.

4.0, Gezegen severdir. Takım kurma kabiliyeti sayesinde az enerji kullanıyor. 365 gün 24 saat çalışıyor, hastalık yok, hata yok, ışık yok. Kullandığı az miktardaki enerjiyi de güneşten alacak.

2012’de Alman hükümeti 50 kişilik takım kurdu. 2103’te Alman endüstrisini 20 yılda 3.0’ dan 4.0’a geçireceğiz raporu çıktı. 10 ay sonra biz Türkiye Siemens olarak: “Ey ülkem, ıskalamayalım. 1. Sanayi devrimini 10 yıl, 2.yi 40 yıl geç kavrayan Türkiye bunu ıskalamasın dedik. Ve ıskalamayacağımız kesinleşti.

Davos’ta 4.0 konuşuldu. Uludağ’da 140 iş adamının katıldığı TUSİAD ekonomi forumunda 4.0 konuşuldu. 15’da 24 bin kişiye 4.0’ın önemini anlattım. 30 üniversitede konferanslar verdim. Toplum artık 4.0’ı konuşmaya başladı. Konuyla ilgili günde iki mail alınca sevinirdik şimdi artık 40-60 mail alıyoruz günde. 3.0 elektronik ve otomasyondu. 3.0’a geldim. Şimdi 4.0‘a nasıl geçerim diye soruyorlar iş adalarımız.

Siber fiziksel sistemler, BİT’ler, atomlar dünyası 3 boyutlu simülasyonu yapmada Maserati .

Artık üretimde günlük rapora gerek kalmadı. Anında olacak. Gerçek zamanlı olarak üretimi görebilecek yöneticiler.