Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Sakin Baş Güç Doğurur

Huzur dolu ve sakin bir beyine kavuşmanın en önemli yolu, zihnin boşaltılmasını sağlamaktır. Sakin baş güç doğurur. Kişi sakin kafaya ancak düşüncelerini olumlu yönde değiştirerek kavuşabilir. Bunun için gün içerisinde barış dolu ve huzur veren düşünceleri akla getirmek gerekir. Huzur veren sahneleri ve manzaraları gözünde canlandıran kişinin zihni huzur dolar. Ağaçlarla dolu güzel bir vadiyi, kendini o vadide ağaçların gölgesinde uzanmış yatarken hayal eden kimse rahatlar.

Sakin bir beyine kavuşmanın bir başka yolu da, huzur veren kelimeleri yüksek sesle söylemektir. Bu kelimeler, söylenirken yüklenmiş oldukları anlamları kafamızda canlandırıp bize huzur verirler. Tersine yüksek sesle panik içinde söylenen kelimelerde zihnimizi sinirli bir duruma getirir ve midemizde bir kasılma hissetmemize sebep olur. Konuşurken kullandığımız kelimeler ve ses tonumuz sinirli, gergin ve üzüntülü olmamıza sebep olabilir. Konuşmamızın sonucunda ya olumsuz ya da olumlu bir insan oluruz. Sakin bir insan olmak isteyen sakin bir şekilde konuşmalıdır. Bir kimseyle veya grupla konuşurken, mutluluk veren ve güven duygusu uyandıran ifadeler kullanmalıyız.

Huzur dolu ve sakin bir beyine kavuşmanın bir başka yolu da, günde en az on beş dakika sessiz kalmadır. Sakin ve sessiz bir yere gidin, bir iskemleye oturun on beş dakika sessiz kalın. Beyninizi bir suyun yüzeyi gibi sessiz ve sakin kabul edin. Sessizlik insanı huzura kavuşturur. Dertleri uzaklaştırır. Ormanda yapılan bir yürüyüş, deniz kıyısında oturup dalgaları seyretmek, bir dağın tepesine çıkıp ovalara bakmak, bir kayıkla denizde dolaşmak huzur verir, güç verir. Bütün büyük ilhamlar sessizlikte doğar, bütün büyük planlar sessiz ortamlarda yapılır.

Zihnimize soktuğumuz yeni ve sağlıklı düşünceler, daha güçlü oldukları için, eski olumsuz düşünceleri kovacak ve mutluluğu getirecektir.

Demek ki beynimizi güç doğuracak şekilde programlayabiliriz.