Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Dr. Hasan Ferit Cansever

Türkçü fikir adamı, tıp doktor Hasan Ferit Cansever 20 Haziran 1969 târihinde İstanbul’da  vefât etti. Doğumu: Antalya, 1891.

İstanbul Tıp Fakültesi’nden askerî doktor olarak mezun oldu. Birinci Dünya Savaşı’nda Sîna Cephesi’ndeki Hilâl-i Ahmer  (Kızılay) Hastahânesi’ne başhekim olarak gönderildi. Hastahâne, Sîna’dan sonra Kudüs’e nakledildi.  Cansever de hastahâne ile birlikte Kudüs’e gitti. Kudüs’ün 1919’da elden çıkmasından sonra İstanbul’a geldi. Ordudan ayrıldı ve Haydarpaşa Hastahânesi’ne başhekim oldu. Kısa bir süre sonra da Antalya’ya İl Sağlık Müdürü olarak tâyin edildi. Gerek Antalya’da gerekse daha sonra görev yaptığı Adana’da, o dönemin en önemli ve öldürücü hastalığı olan Sıtma ile savaştı, başarılı sonuçlar aldı. Sıtma Savaş Kurumu, bu çalışmalar üzerine oluşturuldu. Hasan Ferit Cansever Sağlık Bakanı olan arkadaşı Adnan Adıvar ile bazı konularda anlaşamadığından devletteki görevinden istifa ederek İstanbul’a yerleşti ve serbest hekim olarak meslekî çalışmalarına devam etti. Türk Ocakları’nın kuruluşunda asıl ocaklılar nüvesini oluşturan Tıbbiyelilerin öncüsü idi. Kuruluştan sonra da hayatı boyunca Türk Ocakları Merkez Heyeti’nde Genel Sekreter olarak görev yaptı. Türk Ocakları’nın kapalı olduğu dönemde, Türk Yurdu’nun 12 sayısını yayınladı. 1944 Irkçılık - Turancılık Davâsı’nın 23 mağdurundan biridir. Dâvâ süresince 1,5 yıl hapis yattı, Davâ sonunda beraat etti.

Hasan Ferit Cansever’in,   tevkif edilip 1944 Türkçülük Dâvâsı sanıkları arasında yer almasının sebebi,  Zeki Velidi Togan ve İsmail Hâmi Danişmet ile birlikte yayınladıkları ‘Türklük’  isimli dergidir.