Doç. Dr. Süleyman COŞKUNER

Kaliteli Yaşam Uzmanı

suleymancoskuner@hotmail.com

Nasıl İmtihan Ediliriz?

Hani hep söyleriz ya. 

Bu dünya imtihan dünyası diye. 

Gerçekten Rab'bimiz sürekli olarak çeşitli yöntemlerle biz kullarını imtihan etmektedir. 

Zira bunu ilgili ayetinde: "Ben sizleri mallarınızdan, canlarınızdan eksilterek imtihan ederim" (BAKARA- 155) diyerek belirtmektedir.

O kadar çok imtihan çeşidi vardır ki, hemen hemen attığımız her adım bir imtihandır.

Haydi, dilerseniz bir kaçına örnek verelim:

1. Çiftler evlenirler, çocukları olmaz. Tedavi olurlar yine olmaz. Kaderimiz buymuş, hikmetinden sual olmaz diyerek sabrederlerse, imtihanı kazanırlar. Bula bula bizi mi buldu diye sitemkar davranırlarsa imtihanı kaybederler.

2. Bir genç yolda içi yüklü parayla dolu bir cüzdan bulup yetkili mercilere hiç dokunmadan teslim ederse, imtihanı kazanır. Teslim etmez kendi harcamaya kalkarsa, manevi olarak imtihanı kaybederken, maddi olarak da suç işler.

3. Bir zengin himayesine bir fakir aldı. Ona güvenerek işlerini ve kasayı ona emanet etti. Fakir, bir süre dürüst çalıştı. Baktı ki, kimse bir şey sormuyor. Yavaş yavaş kasayı kemirmeye! başladı. Patron farkına varmasa bile, farkına varan vardı ve sınavı kaybetti. Üstüne üstlük suç da işledi. Uslu dursaydı sınavı kazanacaktı.

4. Birinin karşısına bir meczup çıktı. Sövdü sapanladı. Hadi lan oradan deyip meczubu itekleyerek dövdü. İmtihanı kaybetti, hem de adli suç işledi. Fakat, meczup çatınca, Yarabbi hikmetinden sual olunmaz deyip sabreder, meczuba zarar vermeden idare ederse imtihanı kazanacaktı.

5. Çok çalışan birisi bir türlü başarılı olamaz. Hala çalışmaya devam eder. "Sizin şer zannettiklerinizde hayır vardır" Ulul emrine uyarak sabreder ve hayra yorarsa imtihanı kazanır. Aksine davranırsa kaybeder.

6. Trafikte karşısına çıkan aksi, öfkeli ve dominant bir sürücü ile tartışmaktan kaçınıp, le havle çekip, beladan hızla kaçarak sorunu en hızlı bir şekilde çözen, imtihanı kazanmıştır. Halbuki ben haklıyım, hakkımı söke söke alırım diyerek problemli  ile savaşa giren kişi sadece manevi sınavı kaybetmekle kalmadı. Aynı zamanda, sayısız maddi zarara da maruz kaldı.

7. Ergenlik çağındaki yaramaz çocuğunu güya disipline ediyorum diye, vurup, dövüp, evden kovan bir baba, (kendisini haklı sansa bile) imtihanı kaybetmiştir. Yumuşak davranıp, babacan yaklaşıp, bunlar da geçecek diyerek sabırlı davranırsa, imtihanı kazanacaktır.

8. Yolda yürürken önüne karınca yuvası çıkan bir kimse, derhal çiğnemeden durup, onların çalışmalarını izleyerek, anlamlar çıkarıp, ders alarak hikmetine selam durursa, imtihanı kazanmıştır. Aksini yapıp, dikkat etmeden gördüğü halde yuvayı çiğneyip geçerse, imtihanı kaybetmiştir.

9. İlerleyen yaşlarda ve rahatsızlıkları sürekli artan birisi, sürekli dertlenip bütün olumsuzluklar da hep beni bulur diyerek isyan ederse, imtihanı kaybetmiştir. Eğer, bunlara da şükür, beterin beteri var diyerek Allaha kulluğunda geri kalmazsa, sınavı kazanmıştır. 

10. Üniversite sınavına yetişmek üzere aracını  hızlı süren genç, kaza yapıp yaralanarak sınavı kaçırdığında; saçını başını yolup, kahrederek, etrafını savaş alanına çevirirse, manevi sınavı da kaybetmekle kalmaz, maddi ve adli birçok sorunu da üretmiş olur. Halbuki, sakin ve sabırlı davranıp, bunda da bir hayır var, belki de ölebilirdim diyerek Allah'a (cc) şükretme erdemini gösterebilseydi manevi imtihanı kazanabilecekti.

Bu örnekleri oldukça çoğaltabiliriz.

Elbette, sınav sonuçlarını, adaletinden asla şüphe duymadığımız, Yüce Rabbimiz değerlendirecektir.

Rabbimiz bizi hem maddi, hem de manevi sınavlarımızdan yüz akıyla çıkanlardan eylesin. AMİİİNNN.

 

Selam, sevgi ve dualarımla.

Yüceler Yücesine emanet olalım.