Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Yaşlılık Belirleme Testi

Birçok insan, nüfus kâğıdında yazan yaşı biyolojik yaşının aynı olmadığını biliyor. Fakat biyolojik yaşının ne olduğu, nasıl bulunacağı konusunda yeterli bilgiye sâhip değil. Biyolojik yaşın, Statik Denge Testi ile belirlenmesi mümkün.  Basit ama güvenli olan test aşağıdaki unsurları içeriyor:

Bu test için tek ayağınızın üzerinde gözleriniz kapalı bir şekilde ne kadar süre kalabileceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Eğer solaksanız sağ ayağınız, değilseniz sol ayağınız üzerinde kalmalısınız. Testi ayakkabısız uygulamanız gerekiyor. Bunun için sert bir zeminde, gözleriniz kapalı iken bir ayağınızı yerden 6 santim yukarı kaldırmanız, dizinizi 40-45 derece kadar bükmeniz yetiyor. Test süresince gözlerinizi açmamanız, ayaklarınızı hareket ettirmemeniz şart. Test ile gözlerinizi açmak zorunda kalmadan veya düşmeden önce ne kadar süre ile ayakta kalabildiğinizi belirliyorsunuz. Testi üç defa tekrarlayıp ortalamasını almanız daha sağlıklı bir sonuç veriyor. Testi yaparken yanınızda birinin olmasında, eğer düşme tehlikesiyle karşılaşırsanız, yardım etmesinde fayda var.

Değerlendirme:

Eğer bu testte 4 saniye durabiliyorsanız: 70, 5 saniye durabiliyorsanız: 65, 7 saniye durabiliyorsanız: 60, 8 saniye durabiliyorsanız: 55, 9 saniye durabiliyorsanız: 50, 12 saniye durabiliyorsanız 40 civarında biyolojik yaşınızın olduğunu düşünebilirsiniz. Eğer tek ayağınız üzerinde gözleriniz kapalıyken 16 saniye ve daha fazla durabiliyorsanız gözünüz aydın: Biyolojik yaşınız 35 ve daha aşağıda demektir.

Elinizdeki imkânları iyi kullanırsanız, genetik mirasınızı bir kader olmaktan önemli bir ölçüde çıkarabilir, başkalarına muhtaç olmadan, iyi yaşayan, huzurlu, keyifli, dostları ve ailesi ile iyi bir hayatı olan, zarif ve bilge bir yaşlı olarak kalabilirsiniz. Bunun için, şu hususlarda dikkatli ve titiz olmak gerekiyor: 1- Damar yaşlanmanızı geciktirmek, 2- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, 3- Sosyal ve çevre faktörlerinizi geliştirip, inanç dünyanızı zenginleştirmek. Birincisi ve ikincisi için doktorunuzdan destek alabilirsiniz. Üçüncüsünü bizzat programlarsınız.  (İktibastır)