Hasan MISIR

İnşaat Yüksek Mühendisi, Siyaset Bilimci

h.msr@hotmail.com

Katılımcı Bütçe ve Abdullah Köktürk

Başlığı okuyunca “ Ne alaka “ denilebilir. Daha fazla meraklandırmadan hemen söyleyeyim ki bunlar benim bir hafta arayla katıldığım iki toplantının ana başlıkları sadece. 6 Kasım Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Kongre Merkezinde, Şişli Kent Konseyi ile Şişli Belediyesi ortaklaşa “ Katılımcı Bütçe “ konulu bir panel düzenledi. Ben bu toplantıya Tuzla Kent Konseyi’ni temsilen katıldım. Öncelikle bu panelle ilgili izlenimlerimi ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Daha sonra Sayın Abdullah Köktürk’e ayrı bir paragraf açacağım.

Bugün dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor. Yerel yönetimler, piramit benzeri yukarıdan aşağıya doğru karar alma mekanizmasını, tabanın sesine kulak vererek ve acil ihtiyaçları ön planda tutarak işletmekte. Bunun bir adım ötesi olan yatırımların bir kısmına toplumun her kesiminden ve her yaştan bireylerin doğrudan karar vermesi, 1989 yılında Brezilya’da az sayıda kentte uygulanan  “ Katılımcı Bütçe ” uygulamalarıyla başladı. 21.yüzyılın başında KB Latin Amerika’daki diğer ülkelere yayıldı. Daha sonra Afrika, Avrupa ve yakın zaman önce de AVRUPA VE Arap dünyasına doğru genişledi. 2014 Yılında Paris Belediyesi toplam harcanabilir yatırım bütçesinin %5 ini KB’ ye ayırmıştır. 2017 Yılında Parisli geçlere 10 milyon avroluk bütçe tahsis ederek, hem kendi eğitimlerinin kaderini belirleyebilmelerinin hem de çok erken yaşlardan itibaren somut bir yurttaşlık deneyimi yaşayabilmelerinin önünü açmıştır. Porto Alegre, Lizbon, New York, Madrid, Milano ve Stockholm dahil çok sayıda kent de benzer uygulamalarla KB’lerini hayata geçirdiler. Bugün 3000’e yakın kent ve bölgede, çoğu hala deneyimleme aşamasında olan KB, çok farklı biçimlerde uygulanmaktadır. Örneğin Porto Alegro modelinde müzakereye dayalı kaynaklarla ilgili nihai kararı veren Katılımcı Bütçeleme Konseyi, her bölgede gerçekleştirilen ve 21 genel kurul toplantısı sonucunda seçilen 42 temsilci ile Belediye tarafından atanan 26 temsilci olmak üzere toplam 68 üyeden oluşmaktadır. KBK üyesi olabilmek için: Bölgede ikamet etmek, 16 yaşından büyük olmak, Kamu Yönetiminin doğrudan veya dolaylı bir görevlisi olmamak gibi şartlar aranmaktadır. KB’ye getirilen eleştirilerden biri, çok sınırlı kamu kaynaklarını müzakereye açması ve tahsis etmesiyle ilgilidir. Bu bazı fakir Afrika ülkeleri için geçerli olabilir ancak KB’nin kent Hakkını geri kazanma ve insanların günlük yaşamlarını değiştirme gibi yararları, paranın ve bütçenin çok ötesine geçer. Şişli Belediyesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, 800.000.000 liralık 2022 yılı bütçesinin harcanabilir kısmının %14 ünü KB olarak ayırmıştır. 25 mahallesinin her birinde, Kent Konseyi işbirliği ile değişik kesimlerden seçtiği komşularıyla Mahalle Bütçe Komiteleri oluşturmuştur. Bu komiteler 50 kişilik Şişli Belediyesi KB Konseyi’ni teşkil etmiştir. KB kavramının toplumcu belediyecilik adına tüm belediyelerimizde yerleşmesini diliyorum.

Kaynakça: KATILIMCI BÜTÇE ile Başka Bir Şehir Mümkün - YVES CABANNES,EDİTÖR

13 Kasım Cumartesi akşamı, Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformu’nun Emex Otel’de düzenlediği “ Günümüze ve Geleceğe İz Bırakan, Gönül Adamı Abdullah Köktürk’e Vefa Toplantısı “ na kadim arkadaşlarım Nevzat GÖKALP ve Abdullah ÖZDEMİR ile birlikte katıldım. İlk defa karşılaştığımız Sayın Abdullah KÖKTÜRK bizi lobide karşılayarak: “ İsterseniz biraz dinlenin sonra birlikte yukarı çıkarız “ dedi. Bir taraftan yeni gelenleri karşılarken bir taraftan da bizimle sohbet ediyor, arkadaşlarını bizimle tanıştırmaktan da geri kalmıyordu. Onda 6 sene önce Hakka Yürüyen Rahmetli Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ Hocamızın havası vardı. Tıpkı onun gibi mütevazı, güler yüzlü ve çok zeki bir adamdı. Espri yüklü olduğunu mimikleri ifşa ediyordu. Toplantı salonuna girdiğimizde bu sefer davet sahibi Sayın Hasan Uzunhasanoğlu: “ Hasan abi yüzünü maskeyle saklasan da seni tanırım “ diyerek bizi sıcak bir şekilde karşıladı ve uygun bir yere oturttu. Sahnede Sanatçı/Koro şefi Aysel Demircan Hanımefendi’nin icra etmekte olduğu kanun resitalini huşu içerisinde dinledik. Sayın Abdullah Köktürk’ün hayat hikayesini anlatan filmi hayranlıkla izledim. Eşi Güler Köktürk Hanımefendi, kızı Sevdenur Köktürk Hanımefendi ile oğlu Sayın Alihan Köktürk’ün değerlendirmelerini; arkadaşlarının anlatı ve anılarını ilgiyle dinledik. Çok özel, adeta efsane bir kişiliği tanımış olmaktan dolayı ziyadesiyle mutlu oldum. Tüm ailesi ve sevdikleriyle birlikte daha nice böyle güzel toplantıları yaşamasını ve yaşatmasını içtenlikle diliyorum. Saygılarımla…