Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Sağlıklı Bir İlişki Nedir?

Çoğu zaman sağlıklı ilişkiler kuramadığımız için huzurlu ve mutlu bir ömür süremiyoruz. Sağlıklı ilişki kurabilmemiz için öncelikle o ilişkinin ne olduğunu bilmemiz gerekir. 

Sağlıklı ilişki, bir kişinin diğerinden bir şeyler alırken aynı zamanda ona  ona bir şeyler verdiği ilişkilerdir. Sağlıklı ilişki ortamında  bulunan herkes,  kendini geliştirebilir ve kendini olduğu gibi kabul edebilir. Bu ilişkilerde  iki kişi bir araya geldiğine birbirlerine açık ve dürüst bir şekilde  destek verirler.

Sağlıklı ilişki ortamlarında her kişi diğer parçasını bulduğunu hisseder. Bir kişi sürekli olarak verirken diğeri  sadece alıyorsa buna sağlıklı ilişki diyemeyiz. Bununla birlikte  sağlıklı ilişkilerde bir kişi  karşısındaki kimse biraz daha azını verse bile  kendisi fazlasını vermeye çalışır.

Bilinçli ve sevgi dolu sağlıklı ilişkilerde insanlar akıllarından bir parça vermekten çok,  kalplerinden bir parça verirler.  Hayatlarındaki yara izlerini  yok edemeyeceklerini anlayarak bakış açılarını değiştirirler. Sağlıklı bir ilişkide insanlar birbirlerinin zayıflıklarını  değil,  güçlerini büyütürler. Birbirlerini bütün kalpleriyle dinler, görür ve duyarlar. Bu tür ilişkilerde insanlar karşılarındaki kimsenin kendini değerli hissetmeleri için elinden geleni yaparlar. Onların kendilerini anlamalarına katkı sunarlar. 

Sağlıklı ilişkiler kurmasını öğrenen kimse, her şeye kendi bakış açısından bakar gibi, karşısındakinin bakış açısından da bakar. Onun ayakkabılarıyla adım atmayı dener. Kendini onun yerine kor, empati kurar. Cevap vermek için değil, anlamak için dinler. 

Eskilerin şu sözü çok anlamlıdır: “Benim için ne gül, ne de ağla, beni anla.”