İlhan GÜLERTAN

Eğitmen, Yönetici ve Takım Koçu

ilhangulertan@akilveyurek.com.tr

Zor Zamanlarda Motivasyonu Korumak

Ben her şeyin zıttı ile anlaşabileceğine ve başımıza gelen şeyin zıttına baktığımızda fırsatları görebileceğinize inanırım.

Bunu yaparken kelimelerin kökenlerine bakmayı severim. Kelimelerin kökenleri yüzyıllardan damıtılan bilgeliği taşır ve her seferinde beni şaşırtır.

Bugün “Zor” kelimesi için aynı şeyi yaşadım. Zor kelimesi Farsça “zür” kökünden geliyor ve güç, zahmet anlamı taşıyor. Ancak “zür” Sanskritçede “sura” ile aynı köke sahip ve “güçlü, kuvvetli, yiğit” anlamlarına geliyor.

Kısacası zor kelimesi köküne baktığımızda zıttını taşıyor; bizi güçlendirmek, kuvvet ve cesaretimizi arttırmak için fırsat sunuyor. Zorlukların getirdiği fırsatları görerek motivasyonumu korumak için kendime hatırlattığım (ancak her zaman başarılı olamadığım ama uygulamaya devam ettiğim) bakış açımı sizinle paylaşmak istedim. Şöyle ki;

© Hiçbir şey kişisel değil. Yani ortaya çıkan şey her ne ise seni hedefleyerek ortaya çıkmadı. Dünya bizim etrafımızda dönmüyor. Biz onun içinde dönüyoruz. Dünyanın bizimle alıp veremediği bir şey yok. Biz dünyanın bir durumu ile karşı karşıya geliyoruz.

© Seni bu zorluğun içinden çıkaracak senden başka kimse yok. Onun için olası çözümler hakkında düşünsen iyi olur. Bekleyince çözüm gelmiyor. Sadece sana sezgisel olarak doğru gelen şey için harekete geç.  

© Bir şey zor geliyorsa “daha öğrenmemişsin” demektir. Hızla öğrenmeye çalış. Daha önceki deneyimlerini hatırla. Önce zor gelen öğrenince kolay geliyor.

© Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. İçinde iken bitmeyecek gibi geliyor ama önünde sonunda bitiyor. Sabret.

© Sabrını güçlendirmek için sana anlamlı görünen gelecek her ne ise onu zihninde canlı tut. Sabır ve  umut zihninde gelecek tasarımı varsa canlı kalıyor.

© Gelecek tasarımını kimsenin onaylaması gerekmiyor. Senin için anlamlı olması yeterli. Bu gelecek için bir şey yapıyorsan kendini iyi hissedeceksin.

© Başarı ve başarısızlık duruma ve zamana bağlı. Belki yanlış bir durumda ve zamanda yakalandın. Olabilir. Bu zaman ve durum bağlamında uyumsuzluk yaşadığını gösterir. Sende bir sorun olduğunu göstermez. Denemeye devam et. Ne demiş Taocular “esas olan yol”. Yani yürümekten zevk aldığın yer.

Son olarak da bir önerim var. Bana inanma. Lütfen her bir maddenin kendi hayatındaki karşılığına bak, kendi hayatından örnekleri hemen bulacaksın. Mutlaka göreceksin ne badireler atlatıp bu günlere geldiğini.

Ya da kaplumbağa ile tavşanın masalını hatırla. Kablumbağalar (yılmayanlar, motivasyonlarını koruyanlar, yoldan ayrılmayanlar, kendilerine inananlar) eninde sonunda yarışı kazanırlar.