Doç. Dr. Süleyman COŞKUNER

Kaliteli Yaşam Uzmanı

suleymancoskuner@hotmail.com

Kaliteli Yaşamda Reklam ve Kalitenin Yeri ve Önemi

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, her ikisi de kaliteli yaşamın en önemli unsurlarındandır. Teraziye koyma imkanımız yok ama, kalite ve reklamın önem ağırlıkları belki de birbirine eşittir.

Üretilen her mal ve hizmet, kaliteli olmak zorundadır. Yani tüketicinin ihtiyaç ve beklentilerini en iyi şekilde karşılamalıdır. İnsanların ihtiyaç ve beklentileri de yeryüzündeki insan sayısı kadar çoktur.

Üstelik, tüketicilerin kalite anlayışlarını etkileyen sayısız faktör vardır. 

Mesela, bir assolistin sahnede giyeceği 5 bin TL tutarında bir elbise, ona göre yüksek kaliteli iken, bir köylüye üste para versek o elbiseyi giymez.

5 milyon TL tutarında lüks bir otomobil, çok zengin bir kişi için hem kaliteli, hem de prestij faktörü olurken, fakir bir insanı hiç mi hiç ilgilendirmez.

Reklamın, mal ve hizmetin iç ve dış çevreye ve büyük kitlelere duyurulmasında inanılmaz bir gücü vardır. Ancak, mal ve hizmetin dağıtım hızı, reklamın hızına ulaşamazsa, yandı gülüm keten helva...

Tüketici, akşam televizyonda görüp çok beğendiği bir ürüne makul yer ve zamanda ulaşamazsa, o ürüne veya işletmeye küsebilir.

Reklamın albenisi ile ürünün kalitesi birbirine uyumlu olmalıdır. 

Yüksek kaliteli bir reklamla ve yıldırım hızıyla kitlelere duyurulan bir mal ve hizmet,  reklam ile aynı kalitede olmalıdır.

Yani, "dağ fare doğurmamalıdır".

Böyle bir durum, müşteriyi hayal kırıklığına uğrattığı gibi, öfkelendirebilir de...

"Reklamın iyisi kötüsü olmaz" derler. 

Bazı reklamlar insanı sinirlendirir, hatta çileden çıkarır. Burada amaç, mal ve hizmetin beyinlere nakşedilmesidir. 

Bunu sağlıyorsa, amaca ulaşılmıştır.

Bir işletmenin reklam levhasının kalitesi ile ürününün kalitesi birbirine uyumlu olmak zorundadır. Bir ayakkabı tamircisine süperlüks değil, basit bir tabela yeterlidir. Zira, tamircinin süper tabelası, müşteriyi kuyruğa dizmez. Aksine tuhaf bile karşılanabilir.

Müşteri, reklam tabelasının kalitesi ile sunulan mal ve hizmetin kalitesinin uyumlu olmasını bekler. 

Süperlüks bir reklam tabelası olan bir otomobil tamircisinin hizmeti kaliteli değilse, lüks tabelası aleyhine dahi dönebilir. 

İşi çok kaliteli olan bir ustanın reklam maliyetleri çok düşük olursa eğer, bu defada müşteriler onu keşfedemeyebilirler.

Kaliteli hizmet, reklamın bir tık önündedir.

Reklamsız yüksek kaliteli mal ve hizmet, asla ölmez ama yavaş ilerler.

Ama, kalitesiz mal ve hizmeti süperlüks reklam, bir yere kadar götürür ve sonunda aleyhe döner. 

Büyük kitlelere mal ve hizmet sunan dev şirketlerin dahi, gerek unutulmamak, gerekse yeni ürünlerini tanıtmak için, mutlaka kaliteli reklamlara ihtiyaçları vardır.

Eliyle oyma kaşık yapan bir köylünün reklama ihtiyacı yoktur. Onun reklamı ürününün işe yaramasıdır. Hem müşteri kuyruğa girerse de, yetiştirme imkânından yoksundur.

Selam, sevgi ve dualarımla.

Yüceler Yüce'sine emanet olalım.