İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

Prof. Dr. Enver Konukçu’nun Vefatının Ardından

Alimin ölümü Alemin ölümüdür

Yaşayan tarih Enver Konukçu vefat etti

Prof. Dr. Enver Konukçu ile son olarak 2014 yılında Kocaeli büyükşehir belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Gazi Akçakoca sempozyumunda görüşmüş Devri Alem belgesel programları üzerine uzun uzun sohbet etmiştik.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli’ye adını veren Gazi Akça Koca’yı tanımak ve tanıtmak amacıyla düzenlediği Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumunda yüz yüze görüşüp belgesel söyleşi yapma imkanım olan Enver Hocamıza belediye yılın kültür adamı ödülü vermişti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 02 Mayıs 2014 tarihinde düzenlenen Uluslarası Gazi Akça Koca Sempozyumuna araştırmacı gazeteci ve belgesel yönetmeni olarak bizde katılarak Gebze üzerine yaptığımız araştırma bildirisi sunmuştuk. Sunduğunuz bildiriyi sizlerle paylaşıyorum

http://www.kocaelitarihisempozyumu.com/bildiriler3/129.pdf

Akça Koca Gazi’ye Vefa

Kocaeli Büyükşehir belediyesinin Kocaeli Fatih’i akça kocaya Vefası adına organize ettiği sempozyuma çok sayıda İlim adamı katılmıştı

“Şehir Tarihi Araştırmaları ve Kocaeli’’ konulu açılış paneli öncesi merhum Enver Konukçu hoca elimden tutarak beni yanındaki Öğretim üyeleri ile tanıştırıp. Bir çok tv kanalında 30 yıldan beri yayınlanan devri alem belgesel tv www.devrialem.tv programımız İle ilgili şunları söylemişti. “İsmail beyin hazırlayıp sunduğu devri alem belgesel programları çok önemli dünyanın bir çok ülkesinde çekilen belgesellerde kültür Tarihimiz ile ilgili çok önemli belgeler yayınlanıyor öğrencilerinize belgeselleri izlemelerini tavsiye edin belgesel de İsmail beyin gösterdiği bir kaç saniyelik görüntüde bile önemli belgeler yer alıyor “ sözleri beni duygulandırmış daha çok belgesel hazırlama sorumluluğu yüklemişti

Sempozyumda konuşma yapan Prof. Dr. Enver Konukçu bugünün tarihi bir gün olduğunu belirterek “Eskiden fetihler olduğu zaman ele geçirilen topraklara il adı veriliyordu. Akça Koca ilk defa bölgemiz topraklarına ayak bastı. Akça Koca’nın vardığı sınırlar 1328’e kadar çok ilginçtir” demişti.

Sempozyuma Sunulan Bildirilerin listesinin yer aldığı sayfayı sizlerle paylaşıyorum

http://www.kocaelitarihisempozyumu.com/akcakoca.html Enver hocanın vefatından büyük üzüntü ile duydum merhum hocama Allah cc dan rahmet kederli ailesine tüm öğrencileri ve sevenlerine başsağlığı diliyorum makam ve mekanın cennet olsun İsmi ile müsemma Enver Konukçu hocam hazreti peygamberimize konu komşu olursunuz inşallah.

Düzce Üniversitesi’nden Enver Hocaya Belgeselli Vefa

Düzce Üniversitesi öğretim üyelerinden Gebze’den tanıdığım değerli kardeşim İlyas Temel Şafak’ın gönderdiği Prof. Dr. Enver Konukçu belgeselinin linkini sizlerle paylaşıyor, Düzce üniversitesini kutluyorum.

https://youtu.be/XzfKgeljRMQ

PROF. DR. ENVER KONUKÇU, KİMDİR?

1944 de Bolu'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Düzce'de tamamladı. 1962 de İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne girdi. “Bolu Bölgesi Türkmen Kabileleri” tezi ile Umûmi Türk Tarihi kürsüsünden mezun oldu. Kısa müddet, Sakarya Sosyal Araştırma Merkezi ve Salihli Lisesi Tarih öğretmenliğinde bulundu. 1968'de Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Asistanı olarak tayin edildi. 1972 de “Kuşan ve Akhunlar Tarihi” ile doktor, 1978 de “Kalaç Sultanlığı” ile doçent oldu. 1988 de Profesörlüğe yükseltildi. Enver KONUKÇU Pakistan, Karaçi Üniversitesi Islamic Department'da “Indo-Turcica” alanında araştırmalar yaptı (1972). Daha sonra ABD. California Eyâleti, Los Angeles Üniversitesi'nde (UCLA) bu çalışmalarını devam ettirdi. Batum, Tiflis ve Gence Üniversitelerinde de kısa müddet misafir öğretim üyeliği yaptı. Iğdır Oba; Kars, Subatan, Erzurum Alaca ve Yeşilyayla'da Ermenilerin öldürdüğü Türklere ait toplu mezarları tespit ederek ilim âlemine sundu. Bunlarla ilgili üç yayını da mevcuttur. Enver Konukçu, sırası ile Atatürk Devrimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı, Tarih Bölümü Başkanlığı, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Atatürk Araştırma Merkezi, Unesco ve Milli Komite üyesi olan Konukçu, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde Öğretim Üyeliği yapıyordu. Erzurum ve Doğu Anadolu, Bolu ve Hind-Türk Münâsebetleri konusunda makale ve eserleri mevcuttur. Evli ve iki çocuk babasıdır.(kaynak Erzurum araştırmaları Web sayfası)

Prof Dr Ömer Çomaklı hocanın kalemin den Enver Hoca ve tarih araştırma hizmetleri

https://www.facebook.com/100063549944805/posts/352270186901310/?d=n