Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

Avukat

Yine Kahraman Koç Anlatıyor

Bir tahliye işi, mahkemesi İstanbul Sulh Hukuk, davacısı genç bir hanım, ticaret yüksek okulunu bitirmiş, bizzat çalıştırmak için lokantanın tahliyesini istemiş, davalı ihtiyacı yok, tecrübesiz olduğu için lokanta işletemez der.

Deliller dinlenmiş ve mahkeme, lokanta işletecek tecrübeye sahip değildir diye davayı reddetmiştir.

Dosya dairemize gelmiş, yapılan incelemede davacının mecura ihtiyacı olduğu başka dükkanı olmadığı, işletmesi için sermayesinin de mevcut olduğu, lokantayı çalıştırabilecek ehliyete sahip olup olmadığı hususuna gelince usulü dairesinde seçilecek 3 bilirkişi marifetiyle davacının bu işe ehil olup olmadığının tespiti ve şayet ehildir denilirse mecurun tahliyesine karar verilmesi lazımdır, şeklinde bozulmuş, mahalli mahkeme karara uymuş, taraflar anlaşamadıkları için hakim resen 3 bilirkişi seçmiş, bilirkişiler hakim ve taraf vekilleri huzurunda davacıyı soru yağmuruna tutmuş, zaten davacı okulunu birincilikle bitirdiği gibi, sorulan sorulara inandırıcı ve akla uygun cevaplar vermistir. Lokantayı çalıştıracak parası da vardır e mükemmelen işleteceğine inandık diye rapor vermişlerdir.

Duruşmada rapor okunmuş, davalı vekili bile hiçbir diyeceği olmayacağını söylemiş.

Ve Mahkeme kararını okumuş;

Davacının okulunu birinci olarak bitirdiği, iki taraf şahitlerinin ifadelerine göre davacının mecura ihtiyacı olduğu, başka dükkanı olmadığı, bilirkişi raporuna göre de işin ehli olduğu sabit ise de, fotoğrafından da anlaşılacağı üzere, davacı çok güzel bir hanımdır ve lokanta işletirken müşterilerin her an sarkıntılıklarına maruz kalabilir ve bu suretle namusu lekelenir.

Aslında güzel ve namuslu hanımların yeri evleridir.

Davacının namusunu siyanet bakımından davanın reddine karar verildi, biçiminde idi.

Kararı bozmakla beraber usul kanununun 429. maddesi gereğince davanın diğer mahkemeye nakline karar verilip hakime de zayıf notu ekledik.

Ama benim için bu kadarı yetmemişti, işler bittikten sonra doğruca müsteşar Rüştü Üskent’e dosya ile gittim önce sicil numarasını söyleyip, hakimin nasıl olduğunu sordum.

Dürüst olmadığı söyleniyor ama delil bulamadık dedi.

Öyle ise dinle diyerek işi anlattım.

O da çok üzüldü ve bu dosya bende kalsın yarın göndereyim dedi.

Ertesi gün kapalı zarfla dosya geldi, açtım içinde şöyle bir yazı: Dostum üzülme hakimi 39 ile yolcu ettik yani meslekten el çektirdik.