Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

Avukat

Kurban Bayramı

Bugün Kurban Bayramı, bayramınız kutlu olsun. Allah yolunda kurban olanların bayramı. Bu gece on binlerce minare, şerefe Allah’ın ve onun resulünün aşkına, şerefine sabahlara kadar yandı.

Tanyeri ağarırken bu yanışlar, feryat oldular ezanlar âlemlerin rabbini bütün kâinata tekrar tekrar ilan eden ezanlar. Müminleri kurtuluşa çağırdılar. Müminler uyandı, karanlıklar yerini aydınlığa terk etti. Camiler cemaatle doldu. On binlerce camide, milyonlarca insan hep birden aynı istikamete kıbleye döndüler. Kalpler, gönüller, dudaklar aynı duaları aynı ayetleri aynı zamanda hep bir ağızdan tekrar ettiler. Allah’ın huzurunda secdeye kapandılar.

Bu kaynaşma bu birleşme bu hep birden yok olma, var olma hangi teşkilatta, hangi dinde var. Din en büyük kuvvet İslamiyet en büyük din. Şimdi şu anda Kâbe’yi, Arafat’ı ve buralardaki muazzam kalabalığı düşünüyorum. Milyonlarca insan çıplak bir halde üzerinde sadece bir havlu ile Allah’ın huzuruna Japonya’dan İspanya’ya kadar bütün iklimler, memleketler, renkler, ırklar birleşmiş.

Allah bir peygamber hak bütün insanlar müsavi gaye aynı. Dünyayı kurtaracak olan fikir bu fikirdir, bu imandır. Bir Allah bir Peygamber ve bütün insanlar. 1400 sene önce sahranın ortasında, Hira dağında yükselen ilahi bir ses karanlık bir mağarada Mekkeli bir yetimin gönlüne gürül gürül dökülen ayetler, hakikatler.

İşte milyonlarca insanı 1400 yıl sonra peşinde sürükleyen büyük ölmez sonsuz hakikat, bu hakikat Hz. Ebubekir de akıl, muvazene ve temkin. Hz. Osman’da cömertlik, Hz. Ömer’de emsali görülmemiş adalet ve Hz. Ali’de sevgi, dostluk, aşk şeklinde tecelli etti. Hepimiz ayrı ayrı derecede bu hakikatin tecellisiyiz. Dünyanın her tarafından gelen insanlar hep onun aşkına geldi. Arafat, Hac bir âşıklar mahşeridir.

Bütün insanlar Allah katında eşittir. “ O Allah ki alemlerin Rabbidir. Bu büyük hakikati ortaya atan Müslümanlık ancak Allah’a yaratana kulluk edeceksin.” Bu en büyük hürriyeti insanlara veren hiçbir fert, hiçbir zümre, sınıf hâkimiyeti tanımayan Müslümanlık. 

“Eğer sen yanlış yola saparsan biz seni kılıcımızla doğrulturuz.” Emrine karşı bu sözü söylemek cesaretini veren Müslümanlık “Kendin için istemediğini başkaları içinde istemeyeceksin” gibi büyük bir ahlak düsturunu vaaz eden Müslümanlık.

Bütün dünya bu hakikati kabul etmedikçe bütün insanlar ırkların, renklerin, milletlerin eridiği bir iman denizinde yok olmadıkça var olma kurtuluş yoktur. Yüce Allah kurtuluş yolu nasip etsin. Bayramınızı tekrar en içten duygularımla kutlar hepinize mutlu yarınlar dilerim.