İlhan GÜLERTAN

Eğitmen, Yönetici ve Takım Koçu

ilhangulertan@akilveyurek.com.tr

Cesareti Nerede Bulacağız?

Belirsizlik beraberinden kafa karışıklığı, endişe ve korkuyu getiriyor. Belirsizliğin yarattığı bu karmaşanın altında "zihnimizin" karşı karşıya kaldığı bu yeni durum için elinde "bilindik" bir çözüm olmaması. Bu nedenle "alıştığımız", "eski" çözümlerle yeni sorunlarla uğraşmak belirgin çözümleri bize sunmuyor.

Yaptığım koçluklarda çoğunlukla karşılaştığım durum güçlü kaynaklara ve geçmişlere sahip olan insanların belirsizlik durumunda kafalarının karışması ve yeni adımlar için cesaretle adım atamaması. Belli bir düzeye kadar normal kabul edilebilecek bu hal kalıcı olmaya başladığında ise insanların performanslarını ve hayat kalitelerini düşüren bir duruma dönüşüyor.

Bu nedenle "belirsizlik" kelimesi üzerine biraz düşünmeyi öneriyorum. Bir şeyin "belirli" olması ortamın ve kişinin "belirli, öngörülebilir" olmasını gerektirir. Bu nedenle bir şey belirli ise hayat artık donmuş ya da tekdüze demektir. İnsan doğasına aykırı olan bu durumun sonsuza kadar sürmeyeceği için hayat bir belirli, bir belirsiz olarak devam edecektir. Bu nedenle belirsizliği hayatımızın bir parçası olarak kabul etmenin ve "geçici" olduğunu bilmenin faydası var.

Bu durumda geçici olacak belirsiz dönemlerinde ne yaptığımız ve nasıl yaptığımız önem kazanıyor.

Belirsiz dönemde ne yapacağımız sahip olduğumuz "CESARET" e bağlı diye düşünüyorum. Pek cesareti nerede bulacağız? Cesaretin kaynağını bulabilirsek her aradığımızda ona kolayca ulaşabiliriz.

Bence cesaretin kaynağı bizi biz yapan temel "kendimizi doğal ifade etme" tarzımız. 

Hepimiz biliriz ki kendimizi keyifli, mutlu, doyumlu hissettiğimiz bir kendimizi ifade etme tarzımız vardır. Bu kimi için bir yazı yazmak :), kimi için bir şey ortaya çıkarmak, başka biri için insan ilişkilerinde bulunmak, diğeri için A ya da B konusunda çalışmak, uğraşmak olabilir. 

Eğer belirsizlik dönemlerinde bizi biz yapan her ne ise onu bulup onun bizden beklediği şeyi yaparsak CESARETİN kaynağına ulaşabileceğimize inanıyorum.

Belirsizlik zamanlarında hepimizin kendimize sorması gerektiğini düşündüğüm bir soru ile yazımı bitirmek istiyorum.

"Olmak istediğim kişi şu anda benden ne bekliyor?"