Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

Avukat

Devlet Yönetimi ve Siyaset…

Böyle bir başlık altında yazı yazmak çok zor. Devletin tarihini geleneğini, örfünü bilmeyenler 5.000 yıllık Türk tarihinin de Türk milleti nasıl yönetilmiş sistem olarak devletin yönetimi neleri korumuş nelere karşı durmuş bunları iyi bilmek gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti anayasasına göre siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Ancak siyasi parti liderleri de partilerinin vazgeçilmez ulaşılmaz şefleridir. Hiç kimse partinin hangi kademesinde olursa olsun liderine (Bu böyle olsa olmaz mı?) deme şansı yoktur.

İktidarda olan partilerinde millet vekilleri bakanları ve hatta bürokratlarında siyasi parti liderine böyle bir söz söyleme şansı yoktur. Liderin sözünün üzerine söz söylemek çok büyük cesaret ister.

Onun için doğru bildiğini dahi söyleyemezsin aksi halde bakansan bakanlığın, milletvekili isen milletvekilliğin üst düzey yönetici isen makamın elinden gider. Bu söylediklerimizi geçmişten bir örnekle doğruluğunu ispatlamaya çalışalım.

Tarih 1986 aylardan Temmuz yer Malatya: Kayısı bayramı kutlamasına Başbakan Özal ile bakanlar iş insanları katılmaktadır. Özal halka hitap etmek üzere otobüsün üzerine çıkar, yanında bakanlar, milletvekilleri hazır bulunur. Malatya Valisi de kutlamaya katılmıştır. Başbakan Turgut Özal Malatya Valisini de otobüsün üzerine davet eder. 

Özal konuşmasını yaparken, boyu kısa olduğundan halk kendisini göremez. Halk Özal’ı göremeyince “Çök, Çök” diye bağırmaya başlar. Özal’da çevresine dönerek çökün der. Bakanlar, milletvekilleri, iş insanları herkes çöker. Ancak dönemin Malatya Valisi Naim Cömertoğlu dimdik ayaktadır. Özal’ın talimatına rağmen çökmez.

Özal; Vali sende çök diye uyarır! Vali Cömertoğlu şöyle cevap verir. 

“Devlet çökmez Sayın Başbakanım “  

Devletin saygınlığına sahip çıkarak çökmeyen sayın vali Cömertoğlu birkaç gün sonra merkeze alınır. Naim Cömertoğlu’nun Başbakana koyduğu tavır Türk geleneğinin kendisine kazandırdığı bir tavırdır. Şahsi bir tavır değil devletle ilgilidir. Çünkü ben çökmem demiyor, “Devlet çökmez “diyor. 

Bu sayın valinin tavrını kaç Vali, Bürokrat veya üst düzey yönetici Başbakana gösterebilir. Onun için diyoruz ki siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Naim Cömertoğlu gibi valilerde devletimizin vazgeçilmez yöneticileridir. Başbakanlar vazgeçse de milletimiz vazgeçmez ve daima kendisini hayırla anarlar.