Yaşar RAVANOĞLU AKDAŞ

Bana Göre "Şu Evlilik Dedikleri"

İki kişinin aile olmak, birlikte yaşamak isteklerinin kanunlar önünde gerçekleşmesine evlilik deniyor.

Ne kadar realist bir ifade şekli. İki imza atılması ile birlikte yaşama geçişin ifadesi...

Halbuki hayat zor, birlikte yaşamak zor, hayatı paylaşmak daha da zor. Her şey başında pırıl pırıl damat mutlu, gelin mutlu, aileler mutlu, eş dost arkadaşlar yani herkes mutlu. Yeni evliler  için özlemler bitmiş yeni bir hayat başlamıştır.

Oysa ki; evlilik girift bir yaşam tarzı... Sadece aşk yani duygular bana göre yeterli değil. Evliliği mutlu yürütmek için en önemli şeyler Saygı + Sevgi + Akıl + Fedakarlıktır.

Saygı ile beslenen taze tutulan sevgi, akıl ve fedakarlıkla harmanlanmış olursa bu bana mutlu evliliğin formülü olabilir gibi geliyor.

Eşler arasında saygının olmadığı bir evlilikte mutluluk biter. Eşlerin birbirlerine değer vermeleri, ezici ve üzücü davranmamaları, güven duygusunu sarsmamaları gerekir.   

Birbirlerinin zevklerine, fikirlerine, kişiliklerine saygılı olmak sevgiden daha önemlidir. Bence saygının olmadığı birliktelikler de sevgi yıpranır ve biter.

Sevgi yani duygular yani aşk. Evliliğin başlarında duygular daha yoğundur.

Evliliğin olgunlaşma döneminde ilk heyecanlar durulur evlilik arkadaşlığa dönüşür. Dönüşmeyen evlilikler yılların yıpratmasına dayatmasına dayanamazlar veya zorlanıp dururlar.

Yine bana göre hayatı paylaşabilmek için benlikten bizliğe geçiş en büyük fedakarlıktır. Bu kavramların dozunun ayarlanması da akıl işidir. Bunlardan birinin tek taraflı, fazla ya da az olması dengeyi bozar. O zaman evlilikler çatırdar işkence olur azap olur cehennem olur. 

Bu durumda ya boşanılır, evlilik biter. Ya da genellikle kadının imkansızlığı ile çocuklarına yetememek (maddi yönden) belki de çocuklarını babasız bırakmamak (manevi yönden) amacıyla devam eder. Ben buna şirketleşen evlilikler diyorum.  Allah herkesi böyle evliliklerden korusun.

Buna sebepte belki erken yaşta yapılan evlilikler; belki de eşlerin ruhsal yapılarının olgunlaşmamasının rolü olabilir gibi geliyor.

Yine de her evlilik farklıdır özeldir. Yürütme tarzı kendine hastır.

Mutlu evlilik sevginin gücüyle daha da güzelleşen geçen yıllarla olgunlaşan; yeryüzünde cenneti yaşatan bir birlikteliktir. 

Hayatın her dönemini paylaşmaktır.

Yeryüzündeki cenneti sırt sırta vererek aile olarak yaşamaktır. 

NOT: Aile terapisti değilim. Bu konuda bir ihtisasım da yok. Bu yüzden bu işin uzmanı olanlardan özür diliyorum. Elli  yıllık evli bir bayan olarak gördüğüm deneyimlediğim kısmen yaşadığım şeyler bana böyle bir yazı yazdırdı.