Yaşar RAVANOĞLU AKDAŞ

Teknoloji ve Ben

Teknoloji ürünleri insanlara kolaylık sağlamak ve zaman kazandırmak amaçlıdır. Belirli yaş gurubu için bu yenilikleri takip etmek, kabul etmek ve uygulamak hayli zordur. Genelleme yapmıyorum bu kişinin kendini zamana uydurabilmesi ile ilgili olabilir diye düşünüyorum. Bu aynı zamanda merak, istek ve gayret gerektirir.
Çocukluğumda okurken gözümde canlandırdığım şeyler denenmeye, gerçekleştirilmeye başlandı. (Jules Verne’in Aya Seyahat, Denizler Altında 20.000 fersah gibi)- Balonla seyahat, uzay araştırmaları, denizaltılar. Hayal ürünü olan şeyler gerçek hayata geçiyor. Mevcut olanlar daha geliştiriliyor. Bizler de bunları TV haberlerinde, gazetelerde görüyorduk. Keçiler inekler tarafından yenilen Anadol'dan bugünün cep telefonuna bağlanan arabalarına geldik.
Bana gelince; cep telefonu taşıyanlardanım üstelik birkaç defada değiştirdik ama yine de her fonksiyonunu bilerek kullanamıyorum. Öğrenme durumlarında zorluk çekiyorum.
Tekrar sormak için torunumu ya da evlâtlarımı beklemem gerekiyor.
Gelelim bilgisayar durumuna evimizde olan bilgisayarla hiç ilgilenmedim adeta yokmuş gibi davrandım. Bozulur diye kurcalamadım. Öğrenmek için istek duymadım. Zaman içinde bilgisayar kullanmadığım için kendimi okuma-yazma bilmeyen biri gibi hissetmeye başladım. Birgün gittiğimiz restaurantta cici torunumun ve oradaki diğer çocukların anne babalarının telefonunu alarak internetten çizgi film bulup seyrettiklerini ayrıca cici torunumun bilgisayar ve Ipad kullandığını (kendine yetecek kadar) gördüm.
Kendi kendime ben de öğrenmeliyim diye düşündüm. Bana ve gereken yerleri öğrendim.
Daha öğreneceğim çok şey var. Kulakları çınlasın ağabeyim 75 yaşında bilgisayar öğrendi ve kitap yazdı. Bazen bana “galiba yanlış bir yere bastım yazdıklarım meçhul bir yöne doğru kaybolup gittiler” diye serzenişte bulunurdu. Açıkçası benim de çok başıma geldi. Artık onu da öğrendim.
Öğrendiğim şeyleri uygulamak güncel olan teknolojik terimleri anlamaya çalışmak Hoşuma gidiyor. Zamana uyum sağlamak teknolojinin getirdiği imkanlardan ve kolaylıklardan faydalanmak beni gençleştiriyor adeta. Anlaşılan her yaşta öğrenecek bir şeyler bulunuyor. Başka bir ifadeyle özetlersek;
"Öğrenmenin Yaşı Olmuyor"