Elveda 2022-Hoş geldin 2023

Dünya Güneşin etrafındaki bir dönmesini daha tamamladı. 2022 yılından çok büyük beklentilerim olmadığını, geri çekilip kendimi dinleyeceğimi talep edildiği kadar cemiyet hayatı yaşayacağımı, kaslarımı hareket ettirerek ve beynimi okuyup gözlemleyerek zinde tutacağımı yazmışım. Prensip olarak “ çağrıldığın yere erinme, çağrılmadığın yerde görünme” tezini benimsedim. Hoşuma giden ortamları ailemle, dostlarla paylaştım. Davetlerime icabet edip beni sevindiren tüm dostlara şükranlarımı sunarım. Yaptığım işleri beğenmeleri beni teşvik ediyor.

2022’ye 3 Ocakta Biontec hatırlatma dozuyla başladım. Maskesiz hayata kolay alıştık. Risk bölgelerinde maske aklımıza geldikçe taktık. 29.06.2022 de hafif ateş ve boğaz ağrısı nedeniyle ilk defa C19 testi yaptırdım ve pozitif olduğunu öğrendim. Neyse ki 2 gün boyunca 1 er Parol ateşi düşürdü. Başka olumsuzluk yaşamadan karantinayı doldurdum. Ailede benden önce ve sonra C19 bulaş olanlar da C19’u olduğumuz aşılar hafif semptomlarla atlattılar. Ben ayrıca dostların gönderdiği bağışıklık sistemi güçlendirici preparatlar İmmucil, Sollertia ve İmomix kullandım. Dr. İbrahim Obuz, Dr. Mustafa Küçükali ve Ercan Engin’e şükranlarımı sunuyorum.

Öğrenmenin ve hayattan zevk almanın en güzel ve anlamlı yönlerinden biri şüphesiz seyahat etmek. Seyahatin güzeli kafa dengi bir dost grubuyla seyahat etmektir. Bu yıl Akçakoca Kültür Platformunun gezi programı Afyon Frigya Vadisi, Eğridir gölü etrafında kıymetli dostumuz Ali Aydemir beyin köyünde gül hasadı, Afyon ve Isparta şehirleri, Salda gölünü kapsadı. Diğer bir önemli gezi buluşmamız kıymetli dostumuz Necati Pilavcı beyin kendi köyündeki butik hotelinin açılması vesilesiyle Sakarya-Taraklı’ya oldu. Platformun Ecz. Selçuk Arslan için düzenlediği Vefa Gecesinde duygulu anlar yaşadık. Başka bir buluşmada grup çevresinde akademik yükselmeler için çok güzel bir buluşma oldu. Mürvet-Şükrü Bayram ev sahipliğindeki buluşmada güzel anılar biriktirdik.

Aile içi buluşmalar, yeni katılmalar ise bambaşka bir mutluluk kaynağı. Mart ayında önce kız kardeşim Suna hanımın torunu Eda aramıza teşrif etti. Amcamın torunu Dr. Halis Uğur yaptığı izdivaçla ailemize Dr. Betül hanımı kattı. Nihayet 22 Eylülde ikinci torumum İpek hanım aramıza teşrif etti. Büyük sevinç yaşadık. Bebeklerin büyümesini izlemek, onları kucağa almak, güzel sözlerle severek muhabbet etmeye çalışmak insanın yaşayacağı en güzel duygulardan biri. Oğlumuz Selim, Milli otomobil markamız TOGG’da çalışmaya başladı. 29 Ekim 2022 de resmi açılışın sonraki günü aile günüydü. TOGG üretim tesisini dışarıdan da olsa görme fırsatımız oldu.

Yıl boyunca bahçe takvimine göre bahçecilikle ilgili aktiviteler peşinden sürükledi. Toprağı hazırlamak, meyve ağaçları ve peyzaj bitkilerinin bakımını yapmak, tohum ve fide ekip onların büyümesini, olgunlaşmasını gözlemlemek ve hasadını yapmak herkese tavsiye edeceğim işler. İnsan bedenen yorulsa dahi zihnen dinleniyor. Birçok şeyi okuyarak ve denme-yanılma yöntemiyle öğreniyorum. Bazen dışarıdan destek almak gerekiyor. Maalesef bizim gençlerimize tarla bahçe işleri zor geliyor. Hâlbuki cep harçlıklarını çıkarmak, eğlenmek, öğrenmek için çok güzel bir meşguliyet. Üniversite okuma yaşındaki her kadın-erkek toprak hazırlayabilir, tohum-fide ekebilir, çapa yapabilir, ürün hasadı yapabilir. Eskiden kışlık odun alınca ortaokul-liseye giden komşu çocuklarına taşıttırılırdı, 3-5 lira harçlık verilirdi. Hiç kimse benim çocuk hamallık yaptı diye gocunmazdı; işe-çalışma hayatına alışma olarak görülürdü. Şimdiki aileler çocukları el-bebek gül-bebek büyütüp kolejlere okutup, spor salonlarına para vererek kaslarını güçlendiriyorlar. Afgan gençleri binlerce km uzaktan gelip bu işleri yapıp ailelerini dahi geçindiriyorlar. Maalesef devlet denen mekanizma ve aileler sadece tahsil yaparak mutlu olunamayacağını görmüyorlar.

Adanmış olduğum konulardan birinin meslek-zanaat eğitimi olduğunu birçokları bilmekte. Yıllardır bu konuda makale yazmakta seminerler düzenlemekteyim. Türkiye’de doğru düzgün bir insan kaynakları planlaması olmadığını başta Milli Eğitim Bakanlarımıza, Türkiye’nin önemli TÜSİAD, MÜSİAD, İSO, İTO gibi sivil toplum kuruluşlarına anlatmaya çalıştım-çalışıyorum. Çok anlaşıldığımı düşünmüyorum. Hiç kimse bu konuda soru sormuyor, anlamış gibi yapıyor. Türkiye mevcut eğitim sistemiyle hiçbir zaman yüksek katma değerli ürün ve hizmet üretemez, rekabetçi olamaz. Genç işsizlikle baş edemez. Beyaz yakalı – mavi yakalı orantısı bozuk olduğu sürece özellikle beyaz yakalı zeki gençlerimiz kabiliyet ihtiyacı olan ülkelere göç edecektir.

Yaşadığımız güzel ülkemiz ciddi bir enflasyon sarmalında olduğu, bu durumun hepimizin refahını düşürdüğü günlerden geçiyoruz. Bir şekilde rakamlar manipüle edilerek ve sorunun temelinin dışarıda olduğu empoze edilerek taraftar toplama ve mevcut seçmen kitlesinin erimesi engellenmeye çalışılmakta. 62 yıllık hayatımın en az 50 yılında elimden geldiğince siyaseti takip etmeye çalıştım. Bireysel olarak keyfimce yaşamama rağmen endişelerim artıkça artıyor. Toplum kamplaştı. Gücü eline geçiren hatalar yapsa dahi gücü bırakmaya niyetli görünmüyor. Açıldığından beri Büyük Çamlıca Camisinin yanından geçerim. 30 Aralık Cuma sabahı Türkiye’nin her yerinden onlarca otobüs hac ziyareti yaparcasına Büyük Çamlıca camisine gelmişti. Bu otobüslerle bedava taşınanların seçimlerde nasıl davranacakları herhalde yol boyunca kendilerine telkin edilmiştir. Bu nedenle değişim ve dönüşümün zor olduğunu düşünüyorum.

2023 yılı tasavvurum,

Mümkün olduğu kadar beşeri ilişkiler dışındaki medya, özellikle zaman hırsızı sosyal medyadan uzak durmak istiyorum. Bana huzur ve keyif veren bahçe işlerine devam edeceğim. Endişe duyduğum kuraklık konusunda önlemlerimi aldım. Tüm çatılarımdan yağmur suyu hasadı yapacak şekilde çatı oluklarını su deposuna ve sarnıcıma bağladım. Bu şekilde derin su kuyusu olmadan ve şebeke suyu kullanmadan bahçemi yeşil tutacağımı ve ürünlerimi yetiştirebileceğimi düşünüyorum Doğadaki her renk, her ses, canlıların her hareketi sonsuz mutluluk kaynağı. Bir eylemden sonra sabırla netice beklemek en büyük erdem. Küçük başarısızlıklar bizi bıktırmamalı.

İş hayatımda ki hedefim travma sonrası ilk yardım alışkınlıkları değiştirterek sağlık ekonomisine tasarruf ettirmek, travma sonrası yaşam kalitesinin düşmesini engellemek olacak. Çok zorlandığım bir konu. Travma sonrası müdahale benim almış olduğum eğitimin dışında olduğu için bu eğitimi almış olanları ikna etmem gerekiyor. İkna olmak için bilimsel merakı olan araştırmacı ruhlara henüz rastlamadım. Alışkanlıkları değiştirmek zor. 2014 yılında Sağlık Bakanlığı İlaç Tıbbi Cihaz Kurumuna Silverdin kutusunda Yanık ve Yara kremi yazıyor, termal travma sonrası akut safhada kullanıldığında yara açtığıyla ilgili kanıtları sundum. Kutudaki yanık ifadesi kaldırtıldı. Ama insanların, sağlık personeli de dahil aklına yanık dendiği zaman ilk Silverdin geliyor. Reçeteyle satılan bir ürün olmasına rağmen reçetesiz alınıp ecza dolaplarında bulundurulmaya devam ediyor.

2023 daha iyi anlaşılacağım bir yıl olur İnşallah.

Tüm dostlara sağlıklı, huzurlu, empatili, sevinçli, kaygısız bir 2023 diliyorum.