Prof. Dr. Ersin Nazif GÜRDOĞAN

Akademisyen

engurdogan@gmail.com

Balıkların Denizlerine Göre Büyüdükleri Gibi Kuruluşlar da Değerlerine Göre Büyürler

Ülkelerin birbirlerine bağımlı oldukları bir dünyada, ister büyük olsun, ister küçük olsun, bütün kuruluşlar, önem verdikleri değerlerinde, köklü değişiklikler yapmak zorundadırlar. Kültürel, siyasal, ekonomik ve teknolojik çevre, hızla değişirken, kuruluşların değerlerini, baştan sona değiştirmeden, varlıklarını korumaları mümkün değildir. Düz kare dünyada, çevresine uyum sağlamayan, kuruluşlar ayakta kalamazlar.

*

Atların yollarına göre koştukları gibi, kuruluşlar değerlerine göre büyürler. Kuruluşların dünya pazarlarındaki başarıları, ürünlerinden önce değerlerinden kaynaklanır. Değerler bütün kuruluşların, varoluş kaynaklarıdır. Ve kuruluşları ayakta tutan temel taşlarıdır. Değerler kuruluşlara, kuruluşlar değerlere, yeni boyutlar kazandırırlar. Kamu, özel ve gönüllü bütün kuruluşların, uzun dönemde getirileri en büyük olan sermayeleri, kızıl elmaları olan değerleridir.

*

Kuruluşlar varlıklarını değerleriyle korurlar, ömürlerini kızıl elmalarıyla uzatırlar. Kurucu insanlar kuruluşların, değerler insanların gelecekteki güvenceleridir. Kuruluşlar insanlarla ürün, hizmet ve bilgi üretirler. Bunun için kuruluşlar, insanla ilgili, insani olan hiçbir değere ilgisiz kalamazlar. Kuruluşlarda insani değerler, finansal değerlerden önce gelirler. Finansal değerler, insanlardan yararlanmaya, insani değerler, insanlara yararlı olmaya öncelik verirler.

*

Kuruluşlar dünyasında, değerler büyük bir buzdağına benzerler. İnsani değerler buzdağının deniz altında kalan görünmeyen kısmını, finansal değerler deniz üstünde kalan, görünen kısmını oluştururlar. Kuruluşlar hangi alanda, üretim yaparlarsa yapsınlar, bütün kuruluşlarda finansal değerlerin kaynağında, insani değerler vardır. Bütün kültürlerde insani değerler, küresel hukuk kurallarına ve geçerliğini yitirmeyen etik ilkelere dayanırlar.

*

Dünyadaki bütün kuruluşlarda, insani değerler her yerde amaçtır, finansal değerler her zaman araçtır. İnsani değerlerin başında dürüstlük, finansal değerlerin başında karlılık vardır. Adalet insani ve finansal değerlerin temelidir. Kuruluşların iki alandaki başarıları, adil yönetimlerinden kaynaklanır. Yönetimde adalete önem vermeyen kuruluşlar, er ya da geç pazarlardan çekilmek zorunda kalırlar. Kuruluşlarda adil yönetim, hem başarının kaynağı hem güvencesidir.

*

Geleceğin çok kutuplu barış dünyasının mimarları, yerli ürünler üreten kuruluşlardan daha çok, dünya ürünleri üretmesini bilen kuruluşlar olacaktır. Dünya ürünleri üreten kuruluşlar, bütün insanlığın gönlünü kazanan kuruluşlardır. İnsanların gönlünü kazanamayan kuruluşlar, bütün ülkelerde sevilen ve aranılan ürünler üretemezler. Dünyanın her ülkesinde, her yaştan insanlar, insani değerlere saygı gösteren, kuruluşlara saygı gösterirler. Kazancın yolu, insanı kazanmaktan geçer.

Dünyada kuruluşlar işlerin iyi yapılmasından önce, iyi işlerin yapmasıyla, uzun ömürlü olurlar.

*

Kuruluşların insani değerleri, her ülkede, her dönemde geçerli, küresel değerlerdir.

*

Kuruluşlarda yöneticiler yoktur, takım olarak el ele veren çalışanlar vardır.