Halil İbrahim KAHRAMAN

Doktor

Kocaeli Şehir Hastanemiz

Şehrimizdeki sağlık hizmeti kurumlarına 23 Nisan 2023te, şehir hastanemiz de eklenmiştir. Böylece bu alanda 1220 yatak kapasitesi, konforlu binaları ve ileri teknik imkanları ile yeni bir adresimiz daha olmuştur.

Ülkemizde modern anlamdaki ilk yataklı tedavi kurumları numune hastaneleridir. İlki 1850lerde İstanbul'da. İkincisi 1890larda Ankara'da açılmıştır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında, Atatürk'ün bizzat talimatları ile 5 şehirde daha yapılmıştır ve sayıları 7’ye yükselmiştir.  Daha sonra önce büyük il ve büyük ilçelerde olmak üzere devlet hastaneleriyle bu hizmetler yaygınlaşmıştır. 1960lardan sonra ise özellikle SSK'lı çalışanların hizmet aldığı SSK hastaneleri açılmıştır. Şehrimizdeki bu hastaneler ile ilgili bir değerlendirmeyi 2017de yazdığım makalemden okuyabilirsiniz.

Şehir hastaneleri bölgesel büyük sağlık kompleksleri olarak düşünülmüştür. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ilgi ve talimatları ile hayata geçirilen kurumlardır. Kamu özel ortaklığı şeklinde yapılan ve Sağlık Bakanlığı’nın kurumlarıdır, bu sebeple buradaki sağlık hizmetleri ücretsizdir. 33 adet olması planlanmıştır. 21incisi Kocaeli Şehir Hastanesi olarak hizmete girmiştir. Bu hastanemiz İzmit ilçesinde eski adı cephanelik olup askeri alan olduğu için, yeşil kalabilmiş bir tepecik ve çevresine inşa edilmiştir. Çevresi TOKİ konutları, Dünya Bankası Deprem Konutları ve vatandaşların bizzat yaptığı konutlarla çevrilidir. Planlama döneminde bu hastanemizin Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile entegre olacak şekilde önündeki askeri hastane alanına veya halen Medikal Park Hastanesi ve Symbol AVM'nin yapıldığı o tarihlerde boş olan kavaklık alana yapılması konusunda o günkü sağlık müdürümüz Dr. Şenol Ergüney ile birlikte çalışmalarımız olmuştu. Dikkate alınabilseydi hem inşaat maliyeti azalacak hem de ulaşım ve altyapı konuları daha kolay çözümlenecekti. Bu günkü inşaat teknolojisi ile zemin sorunu çözülebilirdi. Nitekim inşaatta deprem emniyeti gereği kolonlarda 1069 deprem izolatörü kullanılmış, bu sayede de herhangi bir sarsıntı durumunda bile hizmetlerin sürdürülebilir olmasına imkân sağlanmıştır. Olabilseydi, cephanelik bölgesi yeşil alan olarak kalabilecekti.

Şu anda hastaneye yeni açılan yollar ve yapılmakta olan, yakın zamanda da tamamlanacak tramvay hattıyla şehir merkezinden kolayca ulaşılabilir. Şehir hastanemiz A, B ve C olmak üzere üç ana bloktan oluşur. Ayrıca yüksek güvenlikli psikiyatri hastanesi ve fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi binaları mevcuttur. Bu büyük kompleksten hizmet alırken zorlanmamak için gideceğimiz birimin hangi blokta olduğunu bilmemiz lazım. 2600 kapasiteli (1900 kapalı, 700 açık ve tamamı ücretsiz) otoparka hangi blokta olduğumuz bilgisine göre yerleşmemiz işimizi kolaylaştırır. Ayrıca ana girişte ve diğer girişlerde size yardımcı olacak çalışanlara danışarak veya onlardan yardım alarak işinizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu kompleks binaların tamamında 75 asansör mevcuttur. Ayrıca 20 adet yürüyen merdiven ile teknolojik imkanlarla hizmetin kolaylaştırılması amaçlanmıştır. Ancak asansör ve yürüyen merdivenler yapılırken bina katlar arası gidiş gelişlerde merdiven imkânı unutulmuştur(!) Yangın merdivenleri vardır ama tabii ki onlar özel durumlar için yapılmıştır. 2500 kamu, 1500e yakın firma çalışanlarıyla hizmette olan bu hastanemizde tabii ki o çalışanlar için düşünülmesi gereken özel oda ve çalışma odaları yeterlidir. Çalışanların çocukları için kreş, kendileri için ise cuma namazı dahil, sosyal alanlarının artırılması, insan kaynağının verimli kullanılması açısından daha yeterli kılacaktır. Bu hastanemizin sağlık hizmet birimleriyle ilgili bilgileri diğer makalemde bulacaksınız.

Güvenli sağlık kurumları olan bu şehrimizde, sağlıklı yaşamamız dileklerimle.