1 - Gezi Yazılarım - Başlangıç

Bu yazımda 07-14 Haziran 2015 arası yaptığım seyahatimi anlatacağım. Yolculuğumuzu Eşim ve Kızımla beraber gerçekleştireceğiz. Hepimizin ehliyeti var, kızım sürücülük konusunda hayli deneyimli, eşim zorda kaldığımız takdirde bize destek verecek sürüş kabiliyetine sahip.

Öncelikle seyahat planlamamı yaptım. Seyahatimde hedeflediğim amaçlarımız ne olacak, seyahat öncesi yapmam gerekenler, kendi aracımla seyahat için gerekli olanlar, daha önce bu güzergâhta seyahat edenlerin notları, görülecek yerler, yiyecek içecek, gerekli malzemeler, haritalar, navigasyon.

Bu seyahatimde Yunanistan üzerinden yürüyerek Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya ve Bulgaristan’dan oluşan rota takip edilecek. Hedefimizde bu ülkelerde olan bazı şehirlerin gezilmesi görülmesi yer alacak yoksa tüm ülkelerin şehirlerini gezmek bu kısa sürede olası bir iş değil.

Planlamamızda – Gümülcine, Kavala, Selanik, Elbasan, Tiran, İşkodra, Budva, Koton, Dubrovnik, Pocitelli, Mostar, Blagay, Saraybosna, Vişegrad, Priştine, Prizren, Üsküp, Tetova bu arada yol üstünde zamanın müsaadesi çerçevesinde geçtiğimiz bazı yerleşim yerlerinizde görmeyi hedefliyoruz. Yol güzergahında nerelerde konaklayacağımızla ilgili olarak Bookıng.com’dan gerekli rezervasyonların hepsini yaptım. Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için rezerv evraklarının bir nüshasını yanıma aldım. Telefonuma da rezervasyonlar gelmişti ama tedbirli olmak lazım diye düşündük.

Seyahat öncesi kendi aracımla çıkmak üzere aşağıdaki hazırlıkları yaptım. İlk olarak araçla ilgili sigorta işlemleri-Turing kurumundan araç yeşil sigorta(bu Zorunlu)Yurt dışında ki kazaya karışan karşı tarafın araçları için gerekli (63 Euro), Beynelmilel Ehliyet Turing kurumundan alınıyor (yalnız Yunanistan sordu 320 TL). Diğer işlemler zorunlu değil ama tedbir amaçlı olarak yaptırdım. Kendi aracım için kısa süreli yurt dışı kasko, araçla seyahat edecekler için yurt dışı sağlık sigortası- bunları herhangi bir sigorta şirketinden yaptırabiliyorsunuz (3 kişi için kasko dâhil 100 TL ). Aracımın rutin kontrollerini da yaptırdım-Filtreler, su, yağ değişimi filan- Yurt dışı çıkış bandrollerini de bulunduğumuz yerden önceden alarak kapıda zaman kaybını önlemek istedik.(kişi başı 15 TL)

Aracın bagajına kendi yiyeceklerimden bir demet te hazırladım. 3,5 konserve çorba çeşitleri, pratik makarna, krıkkırak vb gibi şeyler. Yeteri kadar su-3 koli 330cc 1 kolide bardak su-

Yol hazırlıkları içinde yukarıda vurguladığım çalışmalar içinde yer alan daha önce bu seyahati yapan arkadaşların anlatımları ile basit haritalarının çıktılarını, 2 tane Turing kurumundan verilen kapsamlı Avrupa haritasını, cep telefonumda internetsiz çalışabilen 2 adet navigasyon programı ve bir navigasyon aldım. Bir kaç tane şarj cihazı, su ısıtmak için 2 adet 12 ve 220 volt su ısıtıcısı, bilgisayar ve dizüstü bilgisayarı ile 2 adet fotoğraf makinesi

Bu kadar hazırlıktan sonra yola çıkmak için çıkış zamanımız ile valizlerimizin araca yüklenerek çıkış için başlama komutunun verilmesi gerekiyordu.

Çıkış için başlangıç yerimiz Kocaeli Derince ilçesi, sabah vatandaşlık vazifemiz olan milletvekili seçimleri için saat 08.00 da seçim sandıklarını başında yerimizi aldık. Oyumuzu kullandıktan sonra 09.00 civarında hareket ettik. Bu günü çıkış tarihi olarak özellikle seçmiştik. Seçim dolayısı ile yolları daha sakin ve araç sayısının daha az olacağını hesapladık. İsabet etmişiz de en çok endişe ettiğimiz Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden hiç sıkıntısız olması gereken hızla geçerek ilk hedefimiz olan İpsala Gümrük kapısına ulaştık. İpsala gümrük kapısında tüm geçiş süremiz 10 dakikayı bulmadı. Yunan gümrük kapısındayız. 5 dakikalık bir sıra beklemeden pasaportlarımızı Yeşil Sigorta ve Beynelmilel ehliyetimizi gümrük yetkilisine verdikten sonra 3 -4 dakika içinde işlemler yapılarak Yunanistan’a giriş yaptık. İlk konaklama yerimiz Gümülcine’ye doğru devam ediyoruz.