İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

Larnaka’dan Karpaz’a, Sahabeler ve Şehitler diyarı Kıbrıs’ta Vakıf Medeniyeti (2)

Kuzey Kıbrıs’tan Rum Yönetimindeki Güney Kıbrıs’a nasıl geçtik ?

Kıbrıs’a ilk kez 1994 yılında Türk Metal sendikasının daveti ile gitmiştim. Daha sonra. Türkiye Gazeteciler Federasyonu ile iki kez daha gittim. Dördüncü kez Kıbrıs’dayım.. Kaderin cilvesi 24 yıl sonra yine Mülkiyeti Türk Metal Sendikasına ait olan Girne’deki büyük Anadolu Otel’de kaldık…

Otelin hemen karşısında Kıbrıs tarihinde önemli yeri olan Nurettin Ersin Paşa adına yapılan muhteşem caminin önünden otobüslerle Güney Kıbrıs’a Gitmek üzere yola çıkıyoruz…

Lefkoşa Metehan Sınır kapısından güvenlik kontrolünden geçerek Birleşmiş Milletler adına görev yapan İsveç büyükelçiliği yetkililerinin kontrolünde Kıbrıs Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonu ile Rum Kesimine geçiyoruz. Araçtan inmek yasak.

Otobüsümüzdeki plakada yer alan T harfinin üzeri kapattırılıyor. Yoğun güvenlik önlemi içinde Larnaka’da Hala Sultan türbesine gidiyoruz…

RUMLARDAN SIKI ÖNLEMLER VAR

Biz geçerken Yollar Motorize Rum Polisi tarafından trafiğe kapatılıyor. Araçlarımızın durması yasak. Lefkoşa’nın büyük bölümü Rum tarafında kalmış, Rum tarafı sakin, caddelerde fazla insan yok. Yüksek binalar yok. Araçlar fazla yeni değil. Her halinden Rum kesimi ekonomik sıkıntı yaşadığı görülüyor..

Kuzey Kıbrıs Türk tarafına göre Rum Tarafı daha verimsiz çorak bölge Arazi tarıma elverişli değil. Rüzgar santralleri var…

Bir saatlik yolculukla Akdeniz sahilinde Tuz gölü kenarında bulunan Hala Sultan türbesine ev sahipliği yapan Larnaka’ya geliyoruz…

Tuz gölü kenarında Palmiye Ağaçları altında Elif misali minaresi ve Osmanlı-Türk Mimarisi ile bir tabloyu andıran, bugün minaresinin birisi yıkılmış Hala Sultan tekkesi ve Külliyesi bizleri karşılayarak göz ve gönül ziyafeti sunuyor..

Bizler gibi Kuzey Kıbrıs’ın bir çok yerinden Yaklaşık 1000 Türkiye Türkü ile Hala sultanı ziyaret edip,  birlikte öğle namazı kılınacak, Kur’an hatimleri ve Mevlit okunacak…

HALA SULTAN TÜRBESİNDEYİZ

Hala Sultan Külliyesi ve Tekkesi’nde görevli Şakir Alemdar Hoca bizleri karşılıyor. Külliye içinde resmî kıyafetli Rum polisleri var.. Ziyarete gelenler Hala Sultan türbesi ve dergahında muhteşem manzara oluşturmuş..

Hiç vakit kaybetmeden kamera ve fotoğraf makinamla Külliye çevresinde belgesel çekimlerime başlıyorum.. Rum polisinin gözü üzerimde.. Şakir hoca ile söyleşi yaparken, onlarda bizim görüntümüzü cep telefonu ile çekmelerine hiç aldırış etmiyorum..

Hala Sultan dergah ve türbesini ziyarete gelen kalabalık coşku içerisinde. İnsanların mutluluğu görülmeye değer Türbe Dergahın içinde.. Camiden geçerek türbeye giriyoruz.. Türbenin dışardan da girişi var. Türbe üstünde 15 tonluk yek pare taş altında. Hala sultan meftun bir çok rivayet anlatılıyor.

ŞARIK TARA’YI KAYBETTİK!

Türk sanayisi önemli bir ismini daha kaybetti. Gebze’de uzun yıllar üretim yapan ancak kısa bir süre önce kapatılan  PİMAŞ A.Ş ve Kelebek Mobilya gibi önemli tesisleri bünyesinde bulunduran Enka Holding Fahri Başkanı, Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş Onursal Başkanı, ENKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara’nın babası  Şarık Tara bir süredir mücadele ettiği organ yetmezliğine bağlı rahatsızlığı sebebi ile tedavi görmekte olduğu Maslak Acıbadem Hastanesi’nde  önceki sabah 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Yakınen tanıdığım Tara’nın kaybı bizleri üzüntüye boğdu.  İş adamı Şarık Tara,  tam bir eğitim gönüllüsüydü. Gebze Makineciler OSB içerisinde eğitim ve öğretimini sürdüren Özel Enka Teknik ve Anadolu Lisesi, Özel Enka Fen ve Teknoloji Lisesi’nin de içinde bulunduğu ENKA Vakfı ile 1999 yılından bu yana İstanbul, Adapazarı ve Gebze’de okullar açan Tara, bulunduğu bölgelerin en başarılı eğitim kurumlarının hizmet vermesini sağlamıştı. Merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum.