Halil İbrahim KAHRAMAN

Doktor

İzmit’in Dernekler Annesi Kezban Teyze

Kendisini Kocaeli Kent Konseyinin faaliyetlerinden olan Kent Bayramlaşması  vesilesi ile tanımıştım. 21. Kent Bayramlaşmasında, il protokolünün hemen önüne koyduğumuz koltuklara, şehrimizin kıdemli insanlarından bilebildiklerimizi, gelebilenleri  oturtup bayram fotoğrafımızı o şekilde çektirelim demiştik. O bayramlaşmaya Erol Köse, İsmail  Kalkandelen, Vahap Atlı, Orhan Atabay, Mehmet Kanpara, Yüksel Başer, Mehmet Özer, Musa Ordu, Erkan Nigiz, Yunus Çoşkun ile Kezban Saner gelmişler ve düşündüğümüz kent bayramlaşması fotoğrafına da girmişlerdi. Bu isimlerin her biri şehrimizin geçmişinde emeği olan saygıdeğer büyüklerimizdi. Kezban teyze  ise bu bayramlaşmadan sonraki her kent bayramlaşmasına katılmış olup şehrimize has bir bayramlaşma olan bu toplantılara ayrı bir zenginlik katmıştır.

Kezban Saner’i  daha sonra öğrendim ki bu tür sosyal faaliyetleri önemseyen, sivil toplum faaliyetlerinin gönüllü takipçisi olan bir hanımefendidir. O, başlıkta da yazdığım gibi, kendisinin bu özelliği sebebiyle, tanıyanlarınca  ‘’Dernekler Annesi ‘’ sıfatı ile de bilinen  bir hemşerimizdir. Güler yüzü, saygı uyandıran temiz giyimi, yaşına rağmen nezaketli duruşu ve tatlı konuşması ile örnek bir büyüğümüzdür. Tanımaktan mutlu olduğum bu hanımefendinin diğer bazı özelliklerini öğrenince, örnek alınacak bir hemşerimiz olduğunu düşünerek böyle bir yazı ile  tanıtmak istedim.

Kezban Saner 1936 doğumludur. Bir dedesi Sivas Koyunhisar’lı olup Çanakkale Savaşına katılmış olan Gazi İsmail efendidir. Çocukluğunun unutamadığı bir hatırası, İstanbul’da yaşayan teyzesi ile onun  komşusu olan, Sultan Hamid’in 4. Kadınefendisi  olan  Ayşe Sultanı görmeye gitmeleridir. Orada,  bahçede gördüğü  manolya ağacı ve kokusunu daima hatırlar. Daha sonra Değirmendere’de sahibi oldukları bahçeli evlerine   manolya ağacı diker ve büyütür. Bu ağaç şimdi Suadiye’deki  evinin bahçesindedir. Kendisi öğretmen olmayı  çok istemesine rağmen ailesi ortaokuldan sonra öğretmen okuluna göndermez. Genç bir bekar  kızın köylerde öğretmenlik yapmasının çok zor olduğu gerekçe gösterilir. Çalışma hevesi sebebiyle 1955’de Kocaeli  Halk Bankası’nda  çalışmaya başlar. Bu banka şimdiki TEB dir. O günlerin en önemli hatırası Menderes ve Bayar’a çikolata ikramının kendisine yaptırılmasıdır. Bu iki devlet adamı Tüpraş’ın açılışı için şehrimize gelmişler,  bankanın bakırcılar çarşısındaki  yerinin açılışına da katılmışlar ve misafirlere çikolata ikramını, şirin bir genç kız olan Kezban  hanım yapmıştır. O günlerin hatıralarından bir diğeri de çalışma bankının arkasında gelenlerce zor görüldüğü için sanki yokmuş gibi bilinmesidir. Ama o karınca misali çalışkanlığı ve samimi tavırları ile çok beğenilen biridir. Nitekim  eşi Orhan Saner ile orada tanışmışlardır. Orhan Saner İzmit’in köklü ailelerinden olan kurukahvecilerin oğlu olup o günlerin kağıt sporunun şöhretli oyuncularından da biridir. 1998’de vefat eden Orhan Saner İzmitlilerin kurmuş olduğu ilk büyük un fabrikası olan Susanbaş’ın yöneticilerindendir. Kezban Saner evlendikten sonra bankadaki işini bırakır. Bu evlilikten 2 erkek  evlatları olmuştur. Bunlardan biri Bekart fabrikasının Ceo’su olan Hakan Saner, diğeri de İzmit’in iş ve ticaret hayatındaki isimlerden Asaf Saner’dir. Asaf beyin eşi Ayten Saner Türk yemeklerinde şehrimize dereceler kazandırmış  bir isimdir. 2018 deki bazı yemek yarışmalarına da Kezban hanımla birlikte katılmışlar ve dereceler alarak şehrimizi çok güzel bir şekilde temsil  etmişlerdir.

Orhan Saner ayrıca iyi bir Kızılaycıdır. Eşi, Kezban hanımın bankada çalışmasını istemez ama şehrimizdeki sosyal faaliyetlere katılmasına  destek çıkar. Onun hayır kurumlarındaki çalışmalarına hep teşvik edicidir. Bu derneklerden  özellikle  Huzurevi Derneği ve Yardımsevenler  Derneği’ndeki  çalışmalarındaki  samimi katkıları, toplantılara iştirakteki devamlılığı,  oluşan ihtiyaçlardaki özverili destekleri sebebiyle de arkadaşları kendisine dernekler annesi sıfatını takmışlardır.

Yaşadığımız şehirlerin huzurunda,  mutluluğunda, muhtelif sorunlarının çözümünde sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının verimliliği önemlidir . Bu da bu kuruluşlardaki yönetici ve üyelerin desteği  ile olur. Kezban Saner ve benzeri insanların varlığı ve bu kuruluşlarda bulunmaları buraların daha iyi ve güzel  hizmetler yapmalarını sağlar. İnsanlarımızın kendi özel iş ve sorumlulukları yanında, siyasi partiler dahil, sivil toplum çalışmalarında da faydalı olmak düşünce ve sorumluluk sahibi olmalarının önemine işaret ederken Kezban teyze ve benzerlerine saygılar sunarım.

Sağlıklı olun, mutlu kalın…