İzmit Kafilesi’nin İnegöl ve Bursa Gezisi

Gezmeyi seven ve zaman zaman Memleketimizin muhtelif yerlerinde bulunan tarihi ve turistik yerlerine seyahat tertip eden İzmitli bir grup arkadaş bu defa Ramazan Ayı öncesinde günübirlik İnegöl ve Bursa gezisi tertip etmişler. Bu gezi 21 Haziran 2014 Cumartesi günü yapılacaktı.

Önceden geziye iştirak edeceklere duyurulduğu üzere seyahat saat 8.30 sıralarına Perşembe Pazarından hareket etmek suretiyle başladı. Evvelce yapılan bu nevi gezilerde olduğu gibi yine bütün arkadaşların hareket saatine riayet ettikleri memnuniyetle görüldü. Bu geziye,

-Ziraat Müh. Hasan Uzunhasanoğlu ve eşi Emine Uzunhasanoğlu

-Mali Müşavir Ahsen Okyar ve eşi Nursel Okyar ile kızları Zeynep Gökçen Okyar

-Derince Milli Eğitim Müdürü Remzi Turan ve eşi Emine Turan

-İSKİ Eski Yönetim Kurulu Üyesi Musa Ordu ve eşi Reyhan Ordu

-Kimya Müh. Yüce l Uzman ve eşi Zehra Uzman

-Makine Müh. Çetin Mut ve eşi Elvan Mut

-Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yunus Özen

-Petrolcü Orhan Çakar

-İnşaat Müh. Coşkun Karakadılar iştirak etmişlerdir.

Seyahat başladıktan sonra kafile başkanının Ziraat Müh. Hasan Uzunhasanoğlu olduğu bildirildi. Halbuki evvelce yapılan seyahatlerde kafile başkanı oylama ile tespit edilirdi. Her nedense bu defa öyle olmadı. Bununda mutlaka bir hikmeti sebebi vardır herhalde. Hasan Beye ilk fırsatta bunu soracağım.

Gezinin ilk durağı olarak İnegöl tespit edilmişti. Yapılan programa göre İnegöl ziyareti tahminen sadece bir saat kadar olacaktı. Zira, İnegöl Aydınlar Ocağı Başkanı Hasan Ateşoğlu bir müddet önce oğlunu evlendirmiş fakat yapmış olduğu düğün davetine icabet edilememişti. Bu kısa seyahatin yegane sebebi de Hasan Ateşoğlu’na hayırlı olsun deyip, bir çay içtikten sona oradan esas ziyaret yeri olan Bursa’ya gitmekti.. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı. Şöyle ki,

Saat 11.oo sıralarında İnegöl’e vardığımızda İnegöl’ün girişinde Hasan Ateşoğlu ve eşi Emine Ateşoğlu ekimizi karşıladı. Yapılan hoşbeşten sonra ziyaretimizin sebebi kısaca izah edildi. Fakat Hasan Beyde kedisine göre bir program hazırlamış. Haliyle ev sahibinin programına uymak mecburiyeti hasıl oldu. Köfteci Eşref Tesislerinde yer ayırtmışlar. Burada ikram edilen Meşhur İnegöl köftesini yerinde yemek imkanı oldu. Yemekten sonra Hasan Ateşoğlu ve eşine Oğullarını evlendirmeleri sebebiyle tebrik edilerek, hayırlı olsun temennisinde bulunuldu. Yemeğin arkasından çaylarımızı da içtikten sonra saat 13.oo doğru Bursa’ya müteveccihen hareket edildi.

Bursa’ya vardığımızda Ulu Camiinin avlusunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Meclis Üyesi İhsan Bilgili ve eşi Zülfiye Bilgili, eğitimci Cafer Genç ve Dr. Kemal Yılmaz ile buluştuk. Bizim oraya vardığımızda, cemaat öğle namazını kılmış camiden yeni çıkıyordu. Bizim ekipteki arkadaşlarda bu arada abdestlerini aldı. Cami boşaldıktan sonra bizde öğle namazlarını eda ettik.

Ziyaret edip namaz kıldığımız Ulu Camii hakkında kısaca tarihi bir bilgi vermek icap ederse, camii 1399 tarihinde Yıldırım Bayezit yaptırmış. İki minaresi ve ortadaki kubbenin altında 18 köşeli bir şadırvan bulunmaktadır. İçindeki şadırvan ve duvarlarında yer alan büyük ebatlardaki yazılar Ulu Camiinin kendine mahsus özellikleridir. Günümüzde Ulu Camide 21 hattat tarafından yapılmış 45 levha ve 83 duvar yazısı bulunmaktadır Mevlit yazarı Süleyman Çelebi ömrünün sonuna kadar Ulu Camiinde imamlık yapmıştır

Buradaki ziyaretimizi tamamladıktan sonra Ulu Camii ile Orhan Camii arasında bulunan ve 1491 yılında 2. Bayezıt tarafından yaptırılan Koza Hanı ve Balı bey Hanını gezdik. Arkasından Tophane Parkında bulunan Osmanlı Devleti’nin Kurucusu 1. Osmanlı Padişahı Osman Gazi ile oğlu 2. Osmanlı Padişahı olan Orhan Gazinin türbelerini ve hemen türbelerin yakınında bulunan İstiklal Savaşı Şehitliğini ziyaret ederek ruhlarına birer Fatiha okuduk.

Buradan ayrıldıktan sonra caddeden yürüyerek, Bursa’nın Eyüp Sultanı olarak ifade edilen Emir Sultan’a geldik. Emir Sultan Camii Yıldırım Bayezit’in Kızı Hundi Fatma Hatun Tarafından kocası Emir Sultan adına Çelebi Sultan Mehmet’in padişahlığı döneminde yaptırılmıştır. Emir Sultan Camii Bursa’nın En önemli mimari yapılarından biridir. Camii 1795 yılında tamamen yıkılmıştır. 1804 yılında 3. Selim tarafından cami ayni plan üzerine yeniden yaptırılmıştır. Ancak 1855 depreminde hasar gören cami daha sonra tamir edilerek harap olmaktan kurtarılmıştır. .

Emir Sultan Camii ziyaretinin arkasından hemen yakınında bulunan Yeşil Camii’ne geçtik. Yeşil Camii’nin yapımına Çelebi Mehmet Sultan döneminde başlanmış olup, 1424 yılında 2. Murat Zamanında tamamlanmıştır. Cami, Medrese, İmaret, hamam ve türbeden müteşekkildi. Külliyenin Sultaniye medresesi günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır. Yeşil Camii de halen müezzinlik yapan Recep Uyar uzun yıllar İzmit’te görev yapmış. Bu bakımdan bizim İzmit’ten geldiğimizi öğrenince bizimle bir hayli ilgilendi. Ayrılırken de İzmit’te bulunan dostlarına kucak dolusu selam gönderdi. Bizde buradan üzerimizde bulunan selamı, dost ve arkadaşlarına tebliğ etmiş olalım. Ziyaret ettiğimiz her iki camii de camii ziyareti adabına uygun olarak Tahiyetül Mescid Namazı kıldık.

Bu arada şu hususu da memnuniyetle ifade edeyim ki, ziyaret ettiğimiz mekanların hepsinde büyük kalabalıklar ile karşılaştık. Bunların çoğu günü birlik Memleketin dört bir tarafından gelmiş ziyaretçilerdi. Bu durum ise, iç turizmin bir hayli canlı olduğunu göstermektedir.

Bursa da kısa bir zaman içerisinde gezebildiğimiz kadar tarihi yerleri ziyaret ettikten sonra, saat 16.oo ya doğru İhsan Bilgili ve arkadaşlarının İzmit Kafilesine Yemek ikramında bulacağı yere geçildi. Yemek verilen mekan tarihi bir bina idi. Bu bina Sultan 2. Mahmut’un Veziri Koca Mehmet Nizamettin Paşa tarafından 15. Yüz Yılın ikinci yarısında yaptırılan Kayhan Tesisleri idi. Bu tarihi bina bugün Bursa Büyük Şehir Belediye Başkanlığı tarafından sosyal tesis olarak kullanılmaktadır. Yemekte Bursa’nın meşhur İskender kebabı ile tatlı muhtelif meşrubat ve çay ikram edildi. Yemekten sonra Ahsen Okyar ve Hasan Uzunhasanoğlu tarafından İhsan Bilgili’ye plaket takdim edildi.

Yemekten sonra tarihi binanın hemen yanında bulunan Kayhan Camiinde İkindi Namazını eda ettikten sonra İzmit’e dönmek üzere hareket ettik.. Bu arada umumi arzu üzerine Bursa çıkışına bulunan Özdilek Alışveriş Merkezinde bir saat kadar mola verilmesine karar verildi. Burada bazı arkadaşlar alışveriş yaparken bazıları da çay içip sohbet etti. Arkadaşların hepsi toplandıktan arabaya binerek İzmit’e doğru yola çıktık ve saat 20.oo sıraların da İzmit’e döndük.

Böylece İzmit Kafilesinin günübirlik İnegöl ve Bursa’ya yapmış olduğu gezi sona ermiş oldu. Geziye katılanların bu seyahatten memnun kaldıklarını tahmin ediyorum. Bu vesile ile geziyi tertip eden Hasan Uzunhasanoğlu’na, İnegöl’de bizi ağırlayan Hasan Ateşoğlu ve eşi Emine Ateşoğlu ile Bursa’da gün boyu bizim yanımızdan bir an olsun ayrılmayan ve bizi en iyi şekilde ağırlayan İhsan Bilgili ve eşi Zülfiye Bilgili, Cafer Genç ve Dr. Kemal Yılmaz’a ve dahi bizi Bursa’ya sağ salim getirip götüren kaptanımız Coşkun Karakadılar’a ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilirim.