Seyfettin KARAMIZRAK

Aşı Olmayanlar, Önlemlere Uymayanlar

İslamiyet’ten önce Arabistan bir çöldü ve orada oturan insanlar da yarı vahşi bedevilerdi. İlkel bir hayat sürerlerdi. Kız çocuklarını diri diri gömmek gibi korkunç âdetleri vardı. İşte böyle aciz, zavallı, vahşi olan bir kavim, onlara rehberlik eden Muhammed peygamber sayesinde birdenbire değişti, tam bir medeniyete kavuştu. 30 sene içinde, doğuda Türkistan ve Hindistan, batıda İspanya olmak üzere akla hayret veren çok kudretli bir İslam Devleti meydana getirdi.

Bu devletler ilimde, fende ve medeniyette son derece ilerlediler, o zamana kadar bilinmeyen birçok şeyi keşfettiler. İlim, fen, tıp ve edebiyatta en yüksek mertebeye vardılar. Papalar bile Endülüs Üniversitelerinde okuyor, dünyanın her tarafından koşup gelenler, bu üniversitelerde fen ve tıp tahsil ediyorlardı.

O zamanın Avrupa’sından bahseden John W. Drapper gibi tarafsız bir tarihçi, “Avrupa’nın manevi inkişafı” ismindeki eserinde şöyle demektedir: “O zamanki Avrupalılar, tamamen barbardı. Hristiyanlık onları barbarlıktan kurtaramamıştı. Hıristiyan dininin başaramadığını, İslam dini başardı. İspanya’ya gelen Araplar, önce onlara yıkanmasını öğrettiler. Sonra, onların üzerindeki parça parça olmuş, bitlenmiş hayvan postlarını çıkararak, temiz, güzel elbiseler giydirdiler. Evler, konaklar, saraylar yaptılar. Onları okuttular. Üniversiteler kurdular. Hristiyan tarihçiler, İslam’a karşı olan kinlerinden ötürü, bu hakikati gizlemeye çalışmakta, Avrupa’nın medeniyette Müslümanlara ne kadar borçlu olduğunu bir türlü itiraf edemezler.”

İslamiyet, bütün fen kollarında, ilim ve ahlak üzerinde, her çeşit çalışmayı önemle emretmektedir. Bunlara çalışmak, farz-ı kifayedir. İslam dini, bütün yenilikleri emreden bir dindir. İşte bundan dolayı ilim adamlarına çok önem verilmiş, ilmi, fenni ve teknik araştırmalar yapılmış, Müslümanlar tıpta, kimyada, astronomide, coğrafyada, tarihte, edebiyatta, matematikte, mühendislikte, mimarlıkta ve bunların hepsinin temeli olan, güzel ahlak ve sosyal bilgilerde, en üstün dereceye varmışlardır.

O zaman yarı vahşi olan Avrupalılar, en modern bilgileri İslam üniversitelerinde öğrenmişler, hatta Papa Sylvester gibi, Hıristiyan din adamları bile Endülüs Üniversitelerinde okumuştur. Dünyada ilmin öncüleri olan ve İslam kültürü ile yetişen ilim adamları sayılamayacak kadar çoktur. Biz sadece tıbba katkıları olan isimlerden bazılarını örnek verelim:

Ebu Bekir Razî: Aynı hastalık sanılan kızıl, kızamık ve çiçeğin ayrı hastalıklar olduğunu ilk defa bulan tabiptir. Huneyn bin İshak: Göz doktorlarının babası sayılır. İbni Hatip: Vebanın bulaşıcı bir hastalık olduğunu, ilmi yoldan açıklamıştır. İbni Sina: Hastalıkların mikroplardan geldiğini ilk bulan hekimdir. Kambur Vesim: Verem mikrobunu R. Koch’dan 150 sene önce keşfetmiştir. M. Akşemseddin: Pasteur’den 400 yıl önce mikrobu buldu.

Avrupalılar, dünya tepsi gibi düz, etrafı duvar ile çevrili zannederken, Müslümanlar dünyanın yuvarlak olup, kendi etrafında döndüğünü biliyorlardı. Hatta Musul’un Sincar sahrasında, meridyenin uzunluğunu ölçerek, bugünkü gibi buldular.

Galile, Kopernik, Newton, dünyanın döndüğünü, Müslüman kitaplarından öğrenip söyleyince, suç sayıldı. Batı’da akıl hastaları şeytan tarafından tutulmuş kimseler olarak canlı canlı yakılırken, Müslüman ülkelerinde özel akıl hastaneleri kurulmuştu.

İlmin, Fennin ilerlemesi, her yeni buluş, Allah-ü Teâlâ’nın varlığını, bir olduğunu, kudretini ve ilmini daha fazla meydana çıkarmakta, İslamiyet’i desteklemektedir. Kadi Beydavi hazretleri, Neml suresindeki; “Dağları, yerinde duruyor görüyorsun, Halbuki bunlar bulut gibi hareket etmektedir” ayet-i kerimesini açıklarken dünyanın nasıl döndüğünü açıklamaktadır.

İlimden zarar gelmez. Ölünceye kadar ilim öğrenmeye çalışmalıdır! Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Hiç kimse cahillikle aziz, ilim ile de zelil olmaz” İslamiyet, ilmin tâ kendisidir.

Gelelim günümüze, COVID-19 salgını milyonlarca can kaybına sebep oldu. Dünya bu salgınla başa çıkabilmek için bir dizi araştırmalar yaptı. Önleyici tedbirler geliştirdi. Daha sonra da aşısını buldu. Bu aşılar, maske takma, mesafe ve temizlik gibi önlemler, büyük risk faktörünü önlemektedir. Ülkemizin tıp alanındaki bilim insanları da bu önleyici tedbirlerin doğru ve yapılması gerektiğinde hemfikirler.

Yukarıdaki giriş bölümünde İslam Dininin ve bir Müslümanın bilime bakış açısını muteber kitaplardan alarak naklettik. O nedenle bilim insanlarının hemfikir olduğu bir konuda “Müslümanım” diyen bir kişinin “aşı” ya karşı çıkması, aşı yaptırmaması, önlemlere kulak tıkaması cahillikten, inattan başka bir şey değildir.

Orada burada türemiş, “sözde hoca”, ya da “sahte alim” lerin fısıltılarına aldanarak aşıdan kaçmak, İslamiyet’i bilmemek, ya da yeterince anlayamamaktan kaynaklanmaktadır. İlmin aydınlığına göz yummaktan başka bir şey değildir. Böyle davranışlar, “aşıya karşı olan” marjinal grupların da ekmeğine yağ sürmektedir.

Ülkemiz, sağlık teşkilatı, gece gündüz çalışarak büyük bir özveri içinde insanlarımızı bu beladan kurtarmaya çalışmaktadır. Üstelik de aşı yaptıran çoğalsın diye, ücretsiz olarak her yardımı, her kolaylığı bütün gayretiyle sergilemektedir.

Buna rağmen hala vurdumduymazlar, bilimin düşmanı kara cahiller aşı yaptırmaktan kaçınıyor, önlemlere uymamayı yeğliyorlar. Böylelikle kendilerini, ailelerini ve halkımızı büyük risklere tehlikeye sokmaktadırlar.

Bu hastalıktan ciğeri yananlar, pişmanlıkla ağlarken, aşı vurdurmayanlar acillerde can çekişirken, bu yanlış tavır ve tutumlar insafsızlıktır, bencilliktir. Ateş düştüğü yeri yakarmış. Umarım aşıya karşı olanlar bir gün bu acıyı tatmazlar.

Hele öğretmen ordusundan bazılarının aşıya karşı olması anlaşılır bir şey değildir. Bilimin içinde olanlar bilimin gerçeklerine neden karşı çıkarlar bilemiyorum. Böyleleri kendi canını hiçe sayabilir. Fakat unutmasın ki anne babaların göz nuru biricik evlatları kendilerine emanet edilmiştir. Bu öğrencilerimizin hayatını tehlikeye atamazlar. Yoksa vicdan azabından kendilerini kurtaramazlar.

Türkiye haritasına baktığımızda, en büyük riskin güney ve doğu ana dolu bölgelerinde olduğu görülmektedir. Bunun nedenlerini yukarıda açıkladık. Sizlere “aşı yaptırmayın” diye nasihat edenlerin hayatlarını da bir inceleyin lütfen. Çünkü sizi riske atanlar, kendilerini çaktırmadan garantiye alabilmektedirler.

Canım Türkiye’nin değerli bireyleri! Gün birlikte olmak, yardımcı olmak, birbirimizi korumak için özveri zamanıdır. Biricik canlar solmasın, yürekler sızlamasın, hiç kimsenin gözyaşı hüzünle akmasın.

Akıl ve bilimin bulguları inançlarımıza ters olamaz. Güneş gibi ortada olan doğruları akıl da, vicdan ve inançlar da ret etmez.

Aşı olalım, önlemlere titizlikle uyalım. Yüzler gülsün, ülkemizin her köşesi hep mavi olsun, mavi kalsın.

Sevgiyle kalın…