Başaran; Suriye’de olanlar dikkatle takip edilmeli

Başaran; Suriye’de olanlar dikkatle takip edilmeli

Akça Koca Kültür Platformunda Dr. Necdet Başaran “Suriye Türkmenlerinin Yaşadığı Siyasi ve Ekonomik Sorunlar” konusunda bilgi verdi.

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı olan ve 1961 yılında Suriye Bayırbucak nahiyesi Gökdağ Köyünde doğan Dr. Necdet Başaran Akça Koca Kültür Platformunda  “Suriye Türkmenlerinin Yaşadığı Siyasi ve Ekonomik Sorunlar” anlattı.

Suriye’de olanlar dikkatle takip edilmeli diyerek sözlerine başlayan Dr. Başaran, “Suriye Türkmenlerine Bayır Bucak Türkleri denmektedir. Buradaki Türkmen sayısı hakkında farklı rakamlar öne sürülse de Suriye'de Türkçe konuşan Türkmen sayısının yaklaşık olarak bir buçuk milyon olduğu kabul edilmektedir. Bunun yanında Türkçeyi unutmuş Türkmenler ile birlikte bu sayı 3,5 – 4 milyona kadar çıkmaktadır. Bayır Bucak Türkmenleri Hatay'ın Yayladağı ilçesi dahil olmak üzere Lazkiye'ye kadar uzanan bölgede yaşamaktadırlar. Yayladağı ile Lazkiye arasında olan bölgelerde 36 köy 2 nahiye olarak Türk köyleri bulunmaktadır. Dilleri unutturulan Türkmenlerin yerleşim yerleri genellikle köy olduğu için halk çiftçilik, elma üretimi ve tarımla uğraşmaktadır. Savaş en çok Türkmenleri mağdur etmektedir.” dedi. 

Platform Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu’nun ev sahipliğinde Kocaeli Emex Otel’de gerçekleşen yemekli toplantıya; Körfez Kaymakamı Dr. Hasan Hüseyin Can, TSE Kocaeli Araç-Proje Müdürü Volkan Bahşi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Zeki Kurtuluş, Dr. Oktay Taşolar, Sanayici Günay Gülcü, Yalova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Özen, Mali Müşavir Ahsen Okyar, Şirket Yöneticisi Murat Bozkurt, Dr. Ayşe Zeynep Turan, Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aydemir, Elektrik Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz, Körfez Karadenizliler Platformu Başkanı Mustafa Akın, İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar, Dr. Ali Değirmenci, Körfez Belediyesi çalışanı Zeki Kurtuluş, Süleyman Yıldırım, Makine Mühendisi Çetin Mut ve Dr. İsmail Çapçı ile eşleri katıldı.

Başaran’a Plaket

Bayır Bucak’ta doğan Dr. Necdet Başaran’a teşekkür eden Körfez Kaymakamı Dr. Hasan Hüseyin Can ve eşi Şengül Can birlikte plaket takdim etti. Platformun hediyesini de TSE Kocaeli Araç-Proje Müdürü Volkan Bahşi ile Elektrik Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz birlikte takdim ettiler.

Dr. Necdet  Başaran kimdir?

1961 yılında Suriye Bayırbucak nahiyesi Gökdağ Köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokul, lise tahsilini Lazkiye'de tamamladı. 1981 yılında Türkiye'ye yüksek tahsili için geldi. 1990 yılında. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun ve 1995 yılında da aynı Üniversite'de Göğüs Hastalıkları uzmanı oldu. 5 yıl İstanbul Büyükşehir, 5 yıl Sinop SSK Hastanesinde ve son 10 yıldır da Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmaktadır. Evli ve 2 kız çocuğu babasıdır. 

Başaran; Suriye’de olanlar dikkatle takip edilmeli
Gazete Kupürleri