Prof. Yalçıntaş Savuma Sanayini anlattı

Prof. Yalçıntaş Savuma Sanayini anlattı

İstanbul Eyüp Sultandaki İş Dünyası Vakfında, BMC İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yalçıntaş “Cumhuriyet’in 100. yılında Türkiye Savunma Sanayi” başlıklı sunumda bulundu.

“SAVUNMA SANAYİ çok önemli

“Cumhuriyet’in 100. yılında Türkiye Savunma Sanayi” konusunda bilgi veren BMC CEO’su Prof. Dr. Murat Yalçıntaş; “Savunma Sanayi aslında ülkedeki tüm sektörlerin temeli ve anasıdır. İnternetinden tutun da kullandığımız GPS’lere kadar hepsi bütün sistemine, röntgenine kadar birçok teknolojinin temeli savunma sanayidir. Savunma sanayinin gücü Türkiye’ye önce hür olma şansı verir. Eğer iyi bir savunma sistemine sahip olmak istiyorsanız kendi savunma sanayinizi kendiniz yapmak, kendi silahınızı ve kendi savunma araçlarınızı kendiniz geliştirmek zorundasınız. Bugün biz BMC olarak savunma alanında kara araçları ihracatında Türkiye birincisiyiz. Tüm Türkiye’nin kara araçları ihracatının yüzde 45’ini geçen sene biz ürettik. Türkiye’de ilk üç havacılık sektöründen dördüncüsü biziz.

Savunma sanayinde sürekli ürün geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Yalçıntaş, “Savunma sanayi öyle bir sanayi ki her an için yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor ve bu yeni ihtiyaçlar çerçevesinde de yeni ürünler geliştirmeniz lazım. En son yapılan savaşlarda, özellikle Karabağ Savaşı’nda şu görüldü ki; Teknolojiler, elektronik teknolojiler, İHA gibi insansız hava araçları orduların en temel gücü olan topçuya karşı çok ciddi bir tehdit oluşturmaya başladı.

ALTAY TANKI

Altay tankının hikayesini anlatan Prof. Dr. Yalçıntaş, “Altay tankı hakkında çok şey söylerler. Ben göreve geleli iki buçuk sene oldu. Çok haksız eleştiriler yapıldı. Hepsi haksız eleştirilerdi ama cevap veremedik. Neden cevap veremedik? Çünkü askeri boyutu var, çünkü milli menfaatler olduğu için hiçbir şey söyleyemedik. Ne zamana kadar söyleyemedik? Geçen seneye kadar söyleyemedik. Altayları üretip Türk Silahlı Kuvvetleri’ne test etmesi için teslim ettik. Ondan sonra ancak konuşmaya başlayabildik. Yapacağız demedik, yaptık. Yaptıktan sonra işte yaptık dedik.

Yapılan ambargolar sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti, karşı tarafın tankı yaptırmaya ve parçaları vermeye niyetinin olmadığını anlıyor. O zaman kendi göbeğimizi esnaf tabiriyle kendimiz keseceğiz. Kendi motorumuzla, kendi zırhımızla kendimiz yapacağız. Kendi mühimmatlarımızı kendimiz yapacağız. Bize neyi vermiyorlarsa onu kendimiz yapacağız. Bu bütün tasarımın sıfırdan baştan yapılması demek. Dolayısıyla BMC şirketi sıfırdan tasarım yapmaya başladı” diye konuştu.

Ekonomist Gazeteci Celal Toprak’ın yönettiği toplantıya İş insanları ilgi gösterirken Kocaeli’den de; Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Ziraat Mühendisi Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığında; Mali Müşavir Ahsen Okyar, Uzm. Dr. Oktay Taşolar, Harita Mühendisi Ali Kahraman, Ecz. Selçuk Arslan, Elektrik Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz, İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar ve İstanbul Ticaret Üniversitesi 4. sınıf öğrencisi Ahmet Baturalp Kocagöz katıldı.

Prof. Yalçıntaş Savuma Sanayini anlattı