Beşparmak Dağlarının En Yüksek Noktasına Kadar Tırmanıp Dağın Zirvesinde Kalan Tankı Gördük -14

Beşparmak Dağlarının En Yüksek Noktasına Kadar Tırmanıp Dağın Zirvesinde Kalan Tankı Gördük -14
Rehberimiz Elektrik Mühendisi Selim Altıntaş kardeşimiz bizi bugün ilk olarak Beşparmak Dağlarının zirvesine çıkartarak orada "BU TANK TÜRK’E HAS ATILGANLIK VE CÜRETKARLIĞIN ANITLANMIŞ BİR ÖRNEĞİ VE SİMGESİDİR" cümlesi yazılı olduğu tankı görmemizi sağladı.
Zirvede araçtan inildiğinde Başkan Hasan Uzunhasanoğlu’nun dar ve sarp yolda renginin attığı görüldü. Dr. İsmail Çapçı’nın müdahalesi Hasan beyin kısa zamanda kendisine gelmesini sağladı.
Gurup üyeleri dönüş yolunda; bizim başkan tankın içinde olsaydı hali nice olurdu sorusunun cevabını aradılar.
Beşparmak'taki Tank
Beşparmak Dağlarının en yüksek noktasına kadar tırmanıp dağın zirvesinde kalan tank hakkında söylenenlerin bir savaş efsanesi olduğu düşünülür. Ancak bu gerçek bir hikayedir. Savaştan kalma bu tank, dünya savaş tarihinde ibret dolu bir şekilde hala seyredilmektedir.
Tankta bulunan askerler Tank Üsteğmen Mahmut ŞANLITÜRK, Tank Onbaşı Gürler ERDAĞ, Tank Er Abdülkadir KURT, Tank Er Recep DOĞANYİĞİT'tir.
Birlik komutanı, tankı kullanan askere buraya nasıl çıkardığını sorduğunda asker; "gözlerinin önünde yolun dümdüz olduğunu, Rumların kaçtığını" söylemiştir. Komutan askere tankı aşağı indirmesini söylediğinde asker; "yolu görmeden nasıl indireyim komutanım" demiştir. Bu dilden dile dolaşan bir destandır.
20 Temmuz 1974'de Kıbrıs Barış Harekatı ile bir çok şehit vererek K.K.T.C. göklerinde anavatan ve yavruvatan bayraklarını destan yazarak dalgalandırdık. Bugün anıtta "BU TANK TÜRK’E HAS ATILGANLIK VE CÜRETKARLIĞIN ANITLANMIŞ BİR ÖRNEĞİ VE SİMGESİDİR" cümlesi yazılıdır.
29 Eylül 1979 tarihinde tank komutanı Tank Üsteğmen Mahmut Şanlıtürk tarafından verilen bilgiye göre: 
02 Ağustos 1974 günü Lapta muharebelerinde, düşmanı vurmak için görevlendirilmiş Özel Görev Kuvvetine ait tank, St. Hilarion civarında dar bir yolu izleyerek, karanlıkta buraya kadar çıkmış, yolda mayına basınca tahribat görmüştür. Arkadan gelen diğer tank tarafından şu an bulunduğu yere kadar itilmiştir.
Not: Bu bilgiler 02 Ağustos 1974 tarihinde Piyade Üsteğmen rütbesi ile Takım Komutanlığı yapan ve çatışmaya katılan, 2004-2006 yıllarında KTBK Komutanlığı yapmış Korgeneral Sayın Hasan MEMİŞOĞLU tarafından bildirilmiştir.
Beşparmak Dağlarının En Yüksek Noktasına Kadar Tırmanıp Dağın Zirvesinde Kalan Tankı Gördük -14