“Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu erdi"

“Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu erdi

"Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu" sona erdi.

Sempozyumun kapanış oturumunda konuşan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Geçmişte Kocaeli'nin Kandıra ilçesine bağlı bir köyde 1953 yılında dünyaya geldiğini belirterek, kentin kurucuları sayılan Akça Koca ve Karamürsel Alp'in anıt mezarlarında düzenleme yapılacağını öğrendiği için sevindiğini söyledi.

"Akça Koca, Karamürsel Alp, Konur Alp gibi Kocaeli’nin kurucu babalarının gelecek nesillere tanıtılması gerekiyor" diyen İsen, bölgenin ortak tarih üzerine inşa edildiğini, bu nedenle üç şahsiyetin de birlikte değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Kentin kurucuları için sadece tiyatro oyunu değil, roman yazılmasını ve filmler çekilmesine isteyen Prof. Dr. Mustafa İsen, "Gelişmiş ya da gelişmemiş kültür yoktur. İşlenmiş ya da işlenmemiş kültür vardır. Bunu burada bırakmamak lazım. Bu sempozyum, yarın televizyonlarda yayınlandığı zaman bu bölgeden yetişmiş çocuk, tarihiyle gurur duyacak. 800 yıllık bu mirası gelecek nesillere aktarma gayreti gösterecek. Sadece geçmişimize değil, geleceğimize de hizmet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da yoğun akademik çalışma yaptıklarını kaydederek, “Kocaeli’nin isim babasının tanıtıldığı ve kent tarihinin anlatıldığı mükemmel bir program yaptık. Bu akademik maratona virgül koyarak devam etmek kaydıyla gelecek yıl Karamürsel Alp’i konu edeceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli ve Sakarya üniversitelerinin işbirliğiyle 3 gün önce 55 üniversite ve kuruluştan 114 akademisyen ve bilim adamının katıldığı sempozyumda 102 bildiri sunuldu.

“Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu