Akça Koca Kültür Platformu Van’dan döndü

Akça Koca Kültür Platformu Van’dan döndü

Turizmci Ayşegül Karakadılar’ın organize ettiği “VAN”’ın tarihi, dini, kültürel, ekonomik değerlerinin yanında doğal güzelliklerini, iklimini, yöresel lezzetlerini, yöresel el sanatlarını ve yöre insanını keşfetmeye yönelik yapılan seyahat başarı ile tamamlandı.

1. gün; Platform üyeleri Van Ferit Melen Havaalanına iniş ve rehberler Özkan Deniz ve Ahmet Erdoğan tarafından karşılanıldı. Van Müzesi ve hemen yanıbaşında bulunan Van Kalesi gezildi. Akşam Van Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteline giriş ve grubumuz için düzenlenen türkü gecesine katılındı.

2. gün sabah kahvaltıdan sonra Van Gölü (Van Denizi)‘nde yaptığımız tekne seyahati ile ulaştığımız Akdamar Adası’ndaki Ermeni Kilisesi ziyaret edildi.

Bitlis’teki öğle yemeği molası ve kısa şehir turunun ardından, Ahlat İlçesi’nde yaklaşık 200 dönüm arazi içindeki 8.200 civarında mezara ait mezar taşının bulunduğu yaklaşık 1.000 yıllık geçmişi ile dünyanın en büyük Türk-İslam Mezarlığı olan “Selçuklu Meydan Mezarlığı”nı, ziyaret edildi.

Ahlat’ta, 2019 yılında Erciş ilçesinde, görevli iken geçirdiği trafik kazasında kaybettiğimiz Hereke’li hemşerimiz, Kültür Bakanlığı Bakan Yardımcısı merhum Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un hatıra ve hizmetlerinin unutulmaması için isminin verildiği caddeyi görüp, ruhuna fatihamızı da gönderme imkânı bulduk.

3. gün; Muradiye Şelalesi ve İshak Paşa Sarayı ile Ahmed-i Hani Türbesi… Yolculuk sırasında sağımızda, solumuzda bulunan karlı dağları seyrederek Çaldıran İlçesine doğru gidildi.

Doğubayazıt İlçesi girişinde, yapımı 99 yıl süren, Anadolu’da günümüze ulaşabilen tek saray yapısı olarak kabul edilen İshak Paşa Sarayı ve Sarayın manevi sultanı Ahmed-i Hani türbesini ziyaret edildi. Doğubayazıt’taki Halk Eğitim Merkezi’nin halı ve kilim dokuma atölye ve satış salonları gezildi.

Gümüşün kazınarak savat (gümüş, bakır, kurşun ve kükürt) karışımının 450 derece sıcaklıkta eritilerek üzerine dökülüp işlenen sanat ürünleri ile “Kedi Evi” görüldü.

Otelde alınan akşam yemeğinden sonra, İrem Özyurt ve Ömer Faruk Kaçar’ın çaldıkları bağlamaya eşlik eden türkülerini hem dinleyip hem de iştirak ederek adeta bir veda gecesi programı gerçekleştirildi.

4. gün; Van’ın güney doğusundaki Zernek Barajı, Hoşap Kalesi görüldü. Yavuzlar Köyü’ndeki  “Vanadokya” ismiyle anılan peri bacaları gezildi.

 “Norduz Sofrası”nda Norduz çorbasından başlayarak, hızlı bir servisle önümüze getirilen, Beğendili Norduz Sote, Norduz Pirzolası, Keledoş Yatağında Norduz Kavurması, Fırında Kuzu Sırt, Yoğurtlu Sırmo, Kuru Patlıcan Dolması, Çiğ Köfte, közlenmiş soğan, salata, ayran, demirhindi şurubu ve dondurmalı İrmik helvasından oluşan menü sunuldu ve Van gezisi otlu Peynir, tereyağı, bal ve diğer yöresel ürünler alınarak tamamlandı.

Platform Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar’ın Van adliyesinde hukukçu olarak görev yapan teyzesinin torunu Emre Bursalıoğlu’nun eşi ile birlikte Uygulama Otelinde Van Kafilesini ziyaret etti.

Van Kafilesi

Van gezisine; İlk AB Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya ve eşi Müjgan Büyükkaya, Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, eşi Emine ve kızı Nihal Uzunhasanoğlu, Platform Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar ve eşi Nursel Okyar, Alfa Elektronik Sensör A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bayram ve eşi Eğitimci Mürvet Bayram, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demir ve eşi Diş Hekimi Betül Demir, Ecz. Selçuk Arslan ve eşi Bankacı Gül Arslan, SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayrak, Sabriye Baysal, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oktay Taşolar ve eşi Dr. Fatma E. Taşolar,  Körfez Marmara Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Esener Macil ve eşi Zehra Tülay Macil, İzmit Bld. çalışanı Ramazan Dağtekin eşi Sağlıkçı Derya Dağtekin, Ecz. Fatma Uğur ve oğlu Makine Müh. Selim Uğur, İş insanı Necati Büyükkaya ve eşi Hilal Büyükkaya, e. Sağlıkçı Hacer Patan, İş insanı Mustafa Dericioğlu ve eşi Fatime Dericioğlu, Ekonomist Necati Pilavcı ve eşi Huriye Pilavcı, Ressam Vildan Çağlar, Makine Müh. Bekir Civraz, Doç. Dr. Ayşe Zeynep Turan Civraz ve çocukları Zeynep Ece Civraz, İşadamı Metin Özler ve eşi Gülhan Özler KOÜ Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Ömer Faruk Kaçar ve KOÜ Konservatuarı 2. sınıf öğrencisi İrem Özyurt katıldı.

Akça Koca Kültür Platformu Van’dan döndü