Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Yeni Yıl…

Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî Hazretleri diyor ki:

Dünle birlikte gitti cancağızım                                                                                                                                
Düne âit ne kadar söz varsa                                                                                                                                       
Şimdi yeni şeyler söylemek lâzım.

Sevinciyle ve saadetleriyle, ıstırapları ve felâketleriyle eski yıl geride kaldı, mâzi oldu. Yanlışlarından ve yanılmalarından ders alabilenler kârlıdır. Geçen yılla, fazlaca meşgul olmak çok da doğru değildir. Geriye bakanlar, önünü göremez.

Şimdi yeni yıl için yeniden yapılanmak zamanıdır. Doğru hedefler belirleyip doğru kararlar alınarak 2023 en iyi şekilde yaşanabilir. Herkes kendi doğrularını kendisi bularak…

Daha az hiddetlenmek, daha çok sevgi-saygı kelimeleri söylemek, merhametli ve sevecen olmak, ihtiyaç sâhiplerine imkânlar ölçüsünde yardım etmek, olumsuz düşünceler girdabına düşmemek, âşinalara mütebessim bir çehre ile selâm vermek, dostları arayıp hal-hatır sormak, dargınlarla barışmak, kırdıklarımızdan özür dilemek ve Allah’a her vesile ile şükretmek…  

Yeni yıl boyunca devam edecek meşguliyetler olabilir…

Unutmayınız! Hiçbir musibet, hiçbir felâket yoktur ki daha büyüğü olmasın…

Ruhûmuzu, duygularımızı, merhametimizi, ümitlerimizi ve hayallerimizi beslemeliyiz.  Bunlar her gün yeni bir yıla giriyormuş gibi yapılırsa… Bıkmadan usanmadan tekrarlanırsa yeni bir dünya kurulur. Çünkü her gün, hatta her an yeni bir başlangıçtır.

Yeni yılda yapılacakların listesini hazırlamak faydalı olur. Zaman zaman ve sık sık kontrol edilmeli. Hangileri yapıldı, hangileri niçin yapılamadı… % 50’den fazlası yapılırsa 2024’e, bir önceki yıla nazaran daha iyi şartlarda girilir. Yapılamayanlar yeni yıl için hazırlanacak listenin başına göze çarpacak şekilde yazılır.

İstekler gerçekleşmemişse yalnızca iki sebebi vardır: Gerçekleşmesi için yeterli ölçüde gayret gösterilmemiştir veya gerçekleşmemiş olmasında bilinemeyen hayırlar vardır.

Ümit ve tevekkül iç içedir. Biri yoksa, diğeri sizden uzaklaşır.

Sâdece kendiniz için değil, sevdikleriniz için, hatta komşularınız, dostlarınız, iş arkadaşlarınız ve sevmiyor olsanız bile tanıdıklarınız için de isteyiniz. İnsanoğlu müşkülpesenttir. Kolay tatmin olmaz. Başkalarını memnun edebilirse, onun memnuniyetini görerek de memnun olunabilir. Böylesi daha kolaydır.  

Unutmayınız hiçbir iyilik karşılıksız kalmaz.

Sağlık en büyük zenginlik ve memnuniyet kaynağıdır. Sağlığı korumak için her türlü fedâkârlık yapılmalı.

Sık sık kendinizle olan ilişkilerinizi gözden geçiriniz.

Zaman vefasızdır. Gelir ve geçer, unutur ve unutturur. Her türlü yaşanmış olumsuzluklar için zamanı örnek alabilirsiniz.

Aklın kötümserliğine kulaklarınızı tıkayınız.

İnsan hayâl ederek de mes’ut olabilir. Beyin, hayâle de gerçekte olmuş gibi tepki verir. Geleceğinizi hayallerle süslemekle hiçbir şey kaybetmezsiniz.

Sizden iyi durumda olanlara bakıp hayıflanmaktansa, kötü durumda olanlara bakıp şükrediniz.  Şükürler nimeti, şikâyetler mihneti artırır.

En küçük başarınızda bile kendinizi mükâfatlandırınız.

Sâhip olamadıklarınızı değil, sâhip olduklarınızı düşününüz.

En güzel yılbaşı yazısını Yunus Emre yazmıştır:

Her dem yeniden doğarız. Bizden kim usanası?

Kendinizi yenileyiniz. Olumlu yönlerinizi geliştiriniz, olumsuzlukları terk ediniz.

Yeni yılda her şey gönlünüze, gönlünüzdekiler Cenâb-ı Allah’ın rızasına uygun olsun.

***

Bu yazıyı okuyan kalbi temiz huyu güzel insanlar! Sizleri tanımıyorum. Fakat sizlere söylemek istediklerim var: Belki çok yalnızsınız. Belki sevdiğiniz kişi sizi yarı yolda bıraktı. Belki ailenizle problemleriniz var. Belki de arkadaşlarınızın egoist davranışlarından fazlasıyla bunaldınız. Belki de bu hayat size fazla sıkıcı gelmeye başladı... Aklınızdan ve kalbinden geçenleri bilmiyorum. Tek bildiğim husus; her ne yaşadıysanız bir gün geçecek olduğudur. Zor olduğunu biliyorum fakat sabretmelisiniz. Ayrıca asla yalnız değilsiniz. Sizi yaratan Rabbinizi düşününüz. O her zaman sizinle. Kimse sizi düşünmezken, hâlini hatırını sormazken Rabb’iniz her zaman sizinle. Siz sâdece sabırla bekleyiniz ve Rabbinize sığınınız. Unutmayınız bu hayat geçici. Her şey bir gün bitecek. Sıkıntılar, problemler, dertler ve sizi üzen her ne varsa hepsi mutlaka bilecek. 

Benim tek isteğim sizin mesut olmanız. Gülümsemeniz. Sizi tanımıyorum Fakat mesut olmanızı çok istiyorum. Sizin mesut olduğunuz bana mutlaka iletilecektir. Veya ben kendiliğimden mesut olduğunuzu hissedecek ve bahtiyar olacağım. Siz üzülmeyi hak etmiyorsunuz güzel insanlar. Sâdece sabrediniz ve duâ ediniz… Emin olunuz her şey çok güzel olacak. Her acı unutulur. Geriye acıların size verdiği olgunluk kalır. Sizin en büyük kârınızdır.

Allah’a emânetsiniz güzel insanlar... Bu arada beni de dualarınıza katarsanız memnun çok olurum.

Sağlıkla kalınız.