Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Nasıl Bir Evlilik?

Mutlu evlilikte her eşin kendi hayatı vardır.  Eşler, aralarında onları birbirine birleştirecek  köprüler kurarlar. Bununla birlikte kendi bütünlüklerini ve onurlarını her zaman  korurlar.  Çünkü onlar ilişkilerin, ne kadar güçlü olursa olsun,  geçici olduğunu ve  sonunda  yine kendileriyle başbaşa kalacaklarının farkındadırlar.
Her şeyini bir evlilik ilişkisine bağlayan  bir kişi, bu evlilik ilişkisi eşinin ölümü ile sonuçlanması durumunda, “Şimdi ben  ne yapacağım?” diye  sorur. Bu durum çok acı ve üzüntü vericidir.
Eşini seven kişi,  bu sevgi ortamında,  karşısındaki eşinin varlığını her yönüyle geliştirmesini de ister. Eşinin kendini geliştirmesi için onu  yüreklendirir ve onun için çaba sarf eder.
Mutlu ailelerde eşler ayrı ayrı değil, birlikte gelişirler. Yanyana, el ele sürekli gelişim içinde hayatlarını sürdürürler.  Birbirlerinin varlığında eriyip gitmezler. Her eş benzersiz bir varlıktır. Bu sebeple birbirlerinin  varlığında eriyip  yok olmazlar.
Halil Cibran “Ermiş” adlı muhteşem eserinde, diyor ki, “ Birlikte şarkı söyleyin, dans edin,  neşelenin, ama birbirlerinizi yalnız bırakın. Birlikte ayakta durup sevgi tapınağının sütunlarını oluşturun, ama  tapınağı ayakta tutmak için birbirinize  çok fazla yanaşmayın,  ayrı ve bağımsız olarak durun. Meşe ve selvi ağaçları birbirlerinin  gölgesinde büyüyemezler. ”
Evet, hiçbir zaman başkasının gölgesinde  büyümeyin. Siz bir kişisinin, eşiniz başka bir kişi.  Birlikte iki kişi olursunuz. Siz bir “ben” siniz, o bir “ben”.  Birlikte bir “biz” oluşturursunuz

Kaynaklar.

Zülfikar Özkan, Ayrılamazsınız, Hayat Yayınları, İstanbul, 2017.
Leo Buscaglia, Yaşamak, Sevmek ve Öğrenmek, İnkılap ve Aka Yayınları, İstanbul, 1984.