Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Sigara: Cebinizdeki Katiliniz

Yarın 31 Mayıs: Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Sigarayı bırakarak hayata yeniden başlamanın, hayata hiç kopmamacasına sarılmanın günü.

Kendinize güzel bir hediye verme günü. Kendinize, sigarasız günler hediye ediniz.         

Her gün yeni bir başlangıçtır. Dünya her gün yeniden kurulur.

Sigara tiryakileri…

Siz de yeni güne sigarasız başlayın. Kendinize yeni bir dünya kurun.

İnsanlar için her yeni gün yeni bir hayat, yeni bir ümit getirir.

Dünya Sigarayı Bırakma Günü de bütün insanlık için yepyeni ve sağlıklı bir hayata yeniden başlamanın ümidi olarak değerlendirilebilir.

Uzmanlar söylüyorlar:

Her yıl milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanan hastalıkların çoğunun sebebi, insanı kendisine köle eden sigara bağımlılığıdır.

Sigara kısacık boyuna rağmen büyük bir tehlike olarak karşımızdadır. Böylesi büyük bir tehlikeye karşı ancak ve ancak kendi irâdenizle karşı koyabilirsiniz.

Dünya Sigarayı Bırakma Günü, yeni başlangıçların habercisi olmalıdır. Yeniden yepyeni ve sağlıklı bir vücuda kavuşmak, bedenlerin, zihinlerin ve bütçelerin de düşmanı olan bu bağımlılıktan kurtulmak için bu gün milat olabilir.

Sadece Türkiye’de her yıl sigaranın sebebiyet verdiği hastalıklardan 100.000 kişi hayatını kaybetmektedir. Her insanın hayatı, tek başına mukaddestir ve önemlidir. Böylesine önemli olan yaşama hakkının, içinde onlarca tür zehir barındıran sigarayla ve bizzat insanların kendi istekleriyle sonlandırılması kabul edilemez.  Vücut bütünlüğüne ve sağlığına zarar vermek, yaşama hakkını ihlal etmek, bütün dünyada suç iken, insanın kendine zarar vermesi hiçbir şekilde mantıklı bir gerekçe barındırmamaktadır.

İnsanın, katilini cebinde taşıması kabul edilemez bir aymazlıktır.