Van Gezisi İzlenimlerim

VAN: Bir tarafında Van gölü, diğer tarafta Van gölünün etrafını çevirmiş yüce dağlar. Van kalesi eteklerindeki eski Van şehri oldukça etkileyici, Van kalesinin etrafına yapılanmış tarihi Van şehrinden kale, birkaç cami ve kilise harabesi kalmış. Gerçi son senelerde kale ve bazı camilerde önemli restorasyonlar yapılmış. Eğer harabe halinde eserler restorasyonla turizme kazandırılırsa ve eski Van tekrar kurulursa çok güzel olur.

AKDAMAR: Van, Gevaş'tan bir tekne turu havasında geçtiğimiz Van gölündeki Akdamar adası ve üzerindeki tarihi kilisede görülmesi gereken noktalardan.

AHLAT: Ahlat tarih demek. Türklerin Anadolu’yu yurt edinmelerinin ilk ve en önemli basamağı, bunun en önemli belgesi ise Selçuklu mezarlığı, Anadolu’daki Orhun abideleri olarak da adlandırılan o döneme ait izleri bin yıldır koruyan Selçuklu mezarlığı Anadolu Türk tarihinin en önemli şahidi. Tarihi açıdan kesinlikle görülmesi gereken bir yer.
İSHAKPAŞA SARAYI: İshakpaşa Sarayı bütün görkemi ile çok etkileyici. Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı saraydan görünmeyecek şekilde hâkim bir tepeye inşa edilmiş. Birçok tarihi mekan gibi hayran bırakacak mimariye sahip olan saray, Rus işgali sırasında talan edilmiş ve birçok kıymetli varlığı kaçırılmış olmasına rağmen heybetini koruyor.

Van, Bitlis, Doğubayazıt havasıyla, suyuyla, tarihiyle gezilip görülmesi gereken yerler.