Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

“Sevgi Doğanın Psikoterapistidir”

Pek çok kimsenin psikoterapiye ihtiyaç duyduğu bir zamanda yaşıyoruz. Psikolojik yardımda terapinin türü terapist kadar önemli değildir. Terapide önemli olan terapistle hasta arasındaki ilişkidir, iletişimdir. En güçlü iyileştirici de sağlıklı sosyal ilişkilerdir. Sağlıklı iletişim kuramayan ve güven veremeyen bir terapist şifa veremez.        

Güçlü bir terapist hastanın kendi duygularıyla bağlantıya geçmesine yardımcı olur.  Kişi kendi duygularıyla bağlantıya geçer geçmez iyileşme aşaması başlar. Duygularımızı ifade edebileceğimiz güvenilir insanlara her zamankinden daha fazla bugünlerde ihtiyacımız vardır. 

Duygularımız ancak ifade edildiği zaman bizim duygularımız olur. Duygularımızı inkâr ettiğimiz zaman artık onlara sahip olamayız, onlar bize sahip olurlar. Bastırılmış duygular bilinçsiz olarak hayatımızı yönlendiren donmuş bir enerji çekirdeği oluştururlar.

Her hangi bir kimseyle kurulan iyi, sevgi dolu ve sıcak bir ilişkinin tedavi edici güçlü özelliği vardır. Evrensel sevgi kadar iyileştirici bir güç yoktur. Eric Berne’in vurguladığı gibi “Sevgi doğanın psikoterapisidir.”