Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Ramazan Ayının Hikmetleri

 

Ramazan'ın nasıl bir ay olduğunun farkında mıyız?

Pek çok kişi merak eder: Sene boyunca ilgisiz ve bilgisiz duran bir kısım insanlar Ramazan gelince neden büyük bir heyecanla ibâdete yöneliyorlar, en cimriler bile bu ayda neden cömertleşiyor, hayır hasenatta, yoksula yardımda en ön saflara geçebiliyorlar?

Halbuki senenin bütün aylarını Rabb'imiz yaratmıştır. Ayların hepsi yaradılışta eşittir. Fakat Ramazan ayına ilgi çok farklı.

Demek ki, Yaratan, Ramazan ayına öyle bir özellik ve güzellik koymuş ki, onda yapılan ibâdetler, hayır hasenatlar sene boyunca yapılan ibâdetlerle, hayır hasenatlarla kıyaslanamayacak derecede üstünlük ve kutsiyet arz etmektedir. Hatta denebilir ki, Ramazan öyle bir aydır ki, sene boyunca kaybedilenleri, bu bir ay içinde kazanmak söz konusu olabilir. Nitekim Ramazan ayı boyunca Rabb'imiz kullarına hitap ediyor:

-Yok mu günahlarına tövbe istiğfar eden, affedeyim? Yok mu, ihmal ettiği ibâdetlerini yapmaya başlayan, fazlasıyla kabul edeyim? Yok mu yoksula, kimsesize iyilik ve ikramlarda bulunan kat kat karşılık vereyim?

Bundan dolayı senenin her ayında verilmesi caiz olan zekâtlar özellikle bu ayda verilir, bütün çeşitleriyle hayırlar, hizmetler bu ayda daha fazla muhatabını bulur. Çünkü bu öyle bir aydır ki, onda bir verirsiniz (ihlasınızın derinliği nispetinde) bin alırsınız. Ramazan'ın içine konulmuştur böyle özellik ve güzellikler.

Bu sebeple en ilgisiz insanlar bile Ramazan ayında kendilerine gelirler, geçmişlerindeki hatâlarını Ramazan'a gösterecekleri hürmetleri nispetinde bağışlatabilirler, bayramdan sonra da Ramazan'da açtıkları bu beyaz sayfayla devam etme azim ve alışkanlığını sürdürebilirler.

Akla gelen mühim bir soru:

-Neden bu aya böylesine büyük mükâfatlar, özel af ve bağışlamalar koymuştur Rabb'imiz?

Çünkü Rabb'imiz kullarının cehenneme gitmesinden memnun olmuyor, Ramazan vesilesiyle kendilerine çekidüzen vermelerini Cennete lâyık hâle gelmelerini istiyor. Bundan dolayı bu aydaki ibâdetlere, hizmetlere, yardım ve sadakalara sene boyu yapılanlarla kıyaslanamayacak sevaplar ihsan ediyor, af, mağfiretini coşturuyor.

-"Benim affım gazabımı geçmiştir, haberiniz olsun!.." buyuran Rabb'imiz, Ramazan'a verdiği bu eşsiz değeri şu müjdesiyle de haber veriyor:

-Kim Ramazan'ın farklılığına inanarak sabırla orucunu tutar, imanla ibâdetlerini yapar, hayır hasenatlarını yerine getirirse, o kimsenin geçmişteki günahları af içine alınarak bağışlanır!

İşte Ramazan'ın böylesine sel gibi akan af ve mağfiret ayıdır.