Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Kadir Gecesi

Kadir; lügatte, hüküm ve kaza; şeref ve azamet; güç yetirmek anlamını taşır. Leyle-i Kadir / Kadir gecesi,  kandil denilen mukaddes gecelerdendir. İslâm’da, Kadir Gecesi'nin mânâ ve önemi büyüktür. Bu durum Kur'ân'da şöyle belirtilmektedir: ‘Şüphesiz ki, Biz O'nu (Kur'an'ı) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gece, melekler ve Rûh, Rablarının izniyle ile inerler. O gece, fecir doğuncaya kadar bir selâmdır.’

Kadir Gecesini; Recep, Şaban, Ramazan aylarından oluşan ve İslamiyet’te mübarek olarak kabul edilen üç-ayların üçüncüsü olan ramazanın son on günündeki tek rakamlı gecelerde aramak gerektiğini, hangi gece olduğunu kendisinin de bilmediğini Hz. Peygamber ifâde etmiştir. Yine, Hz. Peygamberin ‘Muhtemelen 27. gecedir.’ Buyruğundan ötürü, örf olarak Ramazan'ın 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilmektedir. Kadir Gecesi'nde, Kur'ân-ı Kerîm'in, tek bir cümle, bir bütün olarak lehv-i mahfûz'dan dünyâya indirildiği; Hz. Muhammed'e indirilirken de ilk âyetlerin bu gecede gelmeye başladığı kabul edilir.

Kadir Gecesi, Müslümanlar için bir lütuf ve rahmettir. Bu sebeple gece, ibâdet ve duâ ile geçirilir. Hz. Peygamber, bu geceyi ibâdetle geçirenin geçmiş günâhlarının affedileceğini müjdelemiştir. Müslümanların, Hz. Ayşe rivayetine göre, Cenâb-ı Peygamber gibi, ‘Allah'ım gerçektir ki sen affedicisin, affı seversin; beni de affet’ diye duâ etmeleri hayırlı olur. Bu gecede, nafile namazlardan başka, Kur'ân okuyarak, Allah'ı düşünüp zikrederek ve bol bol duâ edilerek ibâdet edilir.

Osmanlı Devleti zamanında, Kadir Gecesinde bütün eğlence yerleri tatil edilir, büyük camilerde şeyh ve âlimler vaaz ve nasihatlerde bulunurlar, ibâdetler sahura kadar devam ederdi. İndirilen hatimlerin duaları da 26. gün akşamı yapılırdı ki bunun sünnet olduğu kabul edilirdi. Osmanlı Sarayından da alay hâlinde camiye gidilirdi. Buna da Kadir Alayı denilirdi.

Kadir Gecesi; hidâyet, rahmet ve müjdeler dolu ilahî bir idrak merhalesidir. Melekler ve Cebrail, Allah’in (cc) izniyle Kadir Gecesi yeryüzüne inerler. İyi işlere ve inanan kişilere iyilikler getirirler. Bunu bilen Müslümanlar ellerini ve gönüllerini Kadir-i Mutlak’a açarlar. Yumuşayan kalplere bağışlanma sevinciyle kıpırdaşan kalplere rahmet yağar. Kurumuş dudaklardan dökülen sessiz dualar göklere yükselirken; semaya kalkan ellere, varlık sâhibinin bahşettiği ihtiyaç sâhibinin kısmeti, sağnak yağmurlar gibi yağar… yağar. Secdelerde temizlenmiş alınlardan gönüllere huzur ve güven ırmakları akar.

Gönüllere sağnak sağnak yağan mutluluk yağmurlarından, yalnızca ramazandan ramazana yararlanmakla yetinmeyenler, yılın her gecesini Kadir Gecesi gibi kutlayabilirler. Düşünüldüğünde doğru sonuca ulaşılabilir: Hangi akıl sâhibi, 365 odalı sarayının yalnızca bir odasını kullanır? 

Her geceniz Kadir Gecesi’nin feyzi, huzuru ve bereketi ile dolsun aziz gönül dostlarım.