Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Evliliklerde Sinerjinin Gücü

Sinerji, iki ayrı şeyin birleştikleri zaman daha büyük bir güç meydana getirmelerini anlatan bir kelimedir. Bu bir bütünün parçalarının  toplamından daha fazla olduğu bir işlemdir.  Sinerji iki insanın bir araya gelerek veya birleşerek, önceden sahip olmadıkları  veya ayrı ayrı yapamayacakları  değişik bir şey meydana getirmeleridir.
Sinerjinin etkisini gösterdiği alanların en önemlilerinden birisi  şüphesiz ailedir. Evlilikte  eşler iki ayrı kişi olarak var oldukları ve geliştikleri halde, birleştikleri zaman önceki kişiliklerinin çok üstünde  bir güç oluştururlar.  Sinerjide bir bir daha iki değil, üç eder.
Eşler, evliliklerinde  ne kadar çok tatmin olurlarsa, o kadar çok sevebilir ve birbirlerine o kadar çok özgürlük tanıyabilirler.  Çocuğuna  çilek yediren bir baba, çocuğu çilekleri yerken kendisi de  evladını seyredip  derin bir mutluluk duyabilir.
 Mutluluk vermek, mutluluk getirir. Sinerjinin özü budur. Eşlerden biri diğerinin hoşlandığı şeyi yapmakla ona verdiği mutluluk, kendi mutluluğunu da bir kat artırır. Mutluluk artışı  aileye sinerjik bir güç verir.
Eşler arasında sinerji artışı bir kere sağlandıktan sonra, gittikçe genişleyerek zincirleme gider. Eşlerden her birinin gelişmesi diğerini mutlu eder. Bu düzen bütün aralıklarda  kendini gösterir. Sevgi daha çok sevgi, gelişme daha çok gelişme ve bilgi daha çok bilgi getirir. Kişi, kendini ve eşini tanıdıkça  aralarındaki bağ güçlenir. Gelişen açık ailelerde sevgi  gittikçe genişleyen bir helezon şeklinde büyür.
Gelişen açık evliliklerde  eşlerden her biri diğerinin gelişmesini artırır.  Bu evliliklerde eşler dışarıda getirdikleri güçle da aileyi sürekli  güçlendirirler. Gelişen evlilerde eşler edindikleri yeni deneylerle paylaşa, gelişme, yeni bir kültür ve duygu düzeyine erişme yeteneği kazanırlar.
Gelişen evliliklerde  eşlerden her biri diğerini mutlu etmekten zevk duyar. Bu sebeple bu evliliklerde  mutluluk sürekli olarak artar ve evlilikler her gecen gün daha keyifli hale gelir.
Aşağıdaki şema gelişen  açık evliliklerdeki mutluluğun,  zincirleme olarak nasıl arttığını göstermektedir.
Kaynaklar;
• Sena O”Neil- George D”neil, Açık Evlilik, çev. Günseli Arran, Hürriyet Yayınları, İstanbul, 1974, s. 257- 261.