Prof. Dr. Ersin Nazif GÜRDOĞAN

Akademisyen

engurdogan@gmail.com

Amerika Rusya Dengeleyici Olma Niteliklerini Yitirmişlerdir

Avrupa yirmi birinci yüzyılda, bir insan ömründe yaşanan, iki büyük savaşta, baştan sona, Berlin'iyle, Paris'iyle, Londra'sıyla yakılıp yıkılmıştır. Dünyada hiçbir kıta, elliden fazla bağımsız ülkeden oluşan, Avrupa kadar parçalanmamıştır. Avrupa parçalanmaya devam etmektedir. Ülkelerle dolu olan Avrupa, kültürlerle de doludur. Hıristiyanların, Müslümanların, Yahudilerin bir arada yaşadığı Avrupa, İbrahimi dinlerin vatanıdır. Dünyanın kültürü ve ekonomisi en zengin kıtasıdır.
*
Avrupa, Rusya ile Amerika arasında, uyum ve denge sağlama gücünü yitirirse, Amerika'nın Irak'ta, Rusya'nın Suriye'de başlattığı savaşlar bitmez, halka halka bütün Avrupa'ya yayılır. Avrupa'da Kant'ın özlemini çektiği ve felsefi temellerini attığı “Sürekli barış” ın gerçekleşmesi, Amerika'nın ve Rusya'nın “Çatışmacı savaş” paradigmasından vazgeçerek, “Uzlaşmacı barış” paradigmasını benimsemelerine bağlıdır. Dünyada barış sürecinin başı, savaş sürecinin sonudur. Barış yapmasını bilenler, savaş durdurmasını bilirler.
*
Amerika ve Rusya Soğuk Savaş dönemindeki dengeleyici güçlerini yitirmişlerdir. Dünün büyük askeri güçleri, büyük doğal  kaynak zenginleri, caydırıcı olma niteliklerini yitirmişlerdir. Irak'ta başarısızlığa uğrayan Amerikan ordusu gibi, Rus ordusu Suriye'de başarısızlığa uğrayacaktır. Küre dünyanın “Büyük Ordu” ları Kare dünyanın “Küçük Ordu” larına dönüşmüştür.  Küresel ekonomik, siyasal ve kültürel gelişmeler karşısında, “Sert” güçler üstünlüklerini yitirmişlerdir. Yeni dünyanın yeni orduları “Esnek” güçlerdir. Onların başında, Amazon, Alibaba, Google, Facebook, Harvard, Stanford gelmektedir.
*
Siyasal sınırların yerine ekonomik sınırların geçtiği dünyada, Uluslararası  sorunlar, ülkelerin sert silahlı güçleriyle değil, esnek silahsız güçleriyle çözülür. Uluslararası sorunların çözümünü, silahlı güçlerden beklemek, barışa giden yolları bütünüyle kapatmaktır. Silahlı güçlerin dünyasında, kesin başarı ya da kesin başarısızlıktan başka bir seçenek yoktur. Onların bildiği dil, uzlaşma dili değil, çatışma dilidir, yalnızca yakmayı, yıkmayı ve öldürmeyi düşünürler.
*
Silahsız güçlerin amacı, çatışmaktan önce uzlaşmaktır. Onların dünyasında çözümlerin yoluna çıkan engelleri, dinamitlemek değil, çevresinden dolaşarak, yan yollardan aşmak önemlidir. Onların yolu, silahsız güçlerle inşa edilen, barışın güçlüklerle dolu, zor olan yoludur.
*
Ülkelerin sert ve esnek güçlerinin amaçları, araçları ve yöntemleri, birbirlerinden çok farklıdır. Silahlı güçler “Taş atana taş at” derken, silahsız güçler “Taş atana gül at” derler.
*
Savaş bir dünya yangınıdır, savaşa katılan katılmayan her ülkeyi yakar.
*
Savaşın büyüleyici gücü, barışın bağışlayıcı gücüyle kırılır.
*
En iyi savaş, kan dökülmeden, yapılan savaştır.
*
Barış istemek imkansızı istemek kadar zordur.
*
Savaşın bir barışın binbir yolu vardır.
*
Barış zor olduğu için değerlidir.