Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Zor İnsanlar Bizim Öğretmenimizdir

İnsanlarla  çoğu zaman geçmişte yaşadıklarımızı esas alarak  ilişkiler kurarız. Bir insanla karşılaştığımız  zaman beynimiz otomatik olarak o kişiyle ilgili bir dosya çıkarır.  Sonra o kişiyle önceki bilgilerimize göre ilişki kurarız.
Zor insanlarla bu  bilginin ışığı altında iletişim kurduğumuzda genel olarak onları olumsuz yargılarız.  Çünkü onlar hakkındaki   önceki fikirlerimiz ve hikâyelerimiz genellikle olumsuzdur.  Bu olumsuz düşüncelerin etkisi altında görüştüğümüz zaman genellikle tatsız olaylar yaşarız.
Zor insanlarla iletişim kurarken  şu hususlara dikkat etmeliyiz:
• Zor insanlarla konuşmadan önce derin ve yumuşak nefesler alıp vererek rahatlamalıyız.
• Zor insanları olduğu gibi görmeliyiz. Onları, bizde oluşan olumsuz imajlarına göre değil, gerçek kendilerini esas alarak değerlendirmeliyiz.
• Konuşmalarımızda neyin işe yaradığının farkında olmalıyız. Onları işe yaramayan yanlışlarına göre  yargılamamalıyız. “Bir yanlışı hatırlamak zihinde  yük taşımak gibidir” der Buda.
• İlişkileri  fazla ciddiye almamalıyız, onları oyun gibi görmeliyiz.
• Zor insanlara sağlıklı iletişim kuramıyorsak üzülmemeliyiz. Her şeyin doğal akışında gerçekleşmesine elimizden geldiği kadar izin vermeliyiz. Yürümüyorsa  üzülmeye gerek yok. Sağlıklı ve bilinçli iletişim kurabileceğimiz yedi milyardan fazla insan var dünyada. Onlarla konuşabiliriz.