Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Mutluluğun Yolunu Bulanlar

Mutluluğun sırrı, her şeyden daha çok zevk almaktır. Her şeyden zevk almanın yolu da, hayata anlam ve yön vermekten geçer. Mutlu insanlar, kendilerinin dışında  bir konuya güçlü bir şekilde ilgi duyabiliyorlar.
Mutluluğun yolunu bulanlar her şeyden  daha çok zevk alıyorlar. Kendilerini geliştirip olgunlaşıyorlar. Tek bir konuya dikkatlerini verip, hayatın diğer yönlerini ihmal etmiyorlar. Hayatı bir bütün olarak yaşıyorlar. Müzik, sanat,  tabiatı gözlemlemek,  okumak, kaliteli sohbet etmek, tiyatro, ibadet gibi alanların hepsine ilgi duyuyorlar ve hepsine gereği kadar zaman ayırıyorlar.
Toplumu bir bütün olarak gören mutlu insanlar, kendilerini de o toplumun bir parçası olarak hissediyorlar. Bu sebeple o bütüne yani insanlara yardım  etmekten de zevk alıyorlar. Yardımı görev duygusuyla değil zevkle yapıyorlar.
Kendilerini geliştiriyorlar, kendilerine özen gösteriyorlar. Giyimlerine dikkat ediyorlar. Giyimlerine gösterdikleri özen onları ayakta tutan bir faktörlerden birisi. Çünkü  nasıl göründüğü, bir kişi için hala önemliyse, o kişi yaşlansa da, hayata bağlılığı ve ilgisi devam ediyor demektir.
Mutlu insanlar, hayatın kendilerine kötü davrandığı duygusuna kapılmıyorlar. Her zaman hayata iyimser bakıyorlar. Onlar da üzücü olaylarla karşılaşıyorlar, ama o olayı zihinlerinde bir kere veya birkaç kere  yaşıyorlar, sonra siliyorlar. Elde ettikleri deneyimi de artı puan olarak kaydediyorlar.
Mutluluğun yolunu bulanların en belirgin ortak yanlarından biri de değişime açık olmalarıdır. “Var olmak değişmektir, değişmek olgunluktur; olgunluk ise kişinin kendini sürekli yeniden yaratabilmesidir” der  Henri Bergson.
Mutluluğun yolunu bulanlar geleceğe  yönelik  planlar yapar, bekler işler istediği gibi gitmezse yıkılmaz, yeni bir plan yapar. Çünkü değişime açıktırlar.
 Erich Fromm” a göre, mutluluk, canlılığın artması, duygu ve düşüncelerin keskinliği ve yaratıcılıkla birlikte gider. Mutluluk, kişinin enerjisini üretici bir  şekilde harcaması ve  kendi güçlerini artırmasıyla birlikte çoğalır (Erich Fromm, Erdem ve Mutluluk).
"Mutluluk, insanın tüm gücünü mükemmellik yolunda kullanmasıdır." diyen John F. Kennedy  ne kadar haklıdır!