İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

Baba Nasihati ve Gazetecilik Mesleği

Babalar Günü

Baba; bilgi, nasihat ve öğüttür.
Baba; öğretmen, okul ve ilimdir.
Baba; güç, kuvvet ve başarıdır. 
Baba ocaktır, evdir, yurt, yuvadır. 
Baba, güvendir ve dayanaktır. 
Baba; şereftir, geçmiş ve gelecektir. 
Baba, varlığında bilinmeyen değerdir. 
Baba, kaybedilince anlaşılan kıymettir.
Baba, tek kelime ile babadır.
Babaların yeri  hiç bir zaman doldurulmaz.
Baba için bir gün yetmez her gün babalar günüdür. Tüm arkadaşlarımın Babalar Günü'nü kutluyor, hayatta olan babalara hayırlı, uzun ömürler diliyor, ebediyete intikal eden başta rahmetli babam Kandazoğlu Mustafa Kahraman olmak üzere tüm babaları rahmetle anıyorum.  Ahirete göç eden tüm babaların ruhları için bir Fatiha üç İhlas okuyalım.
El Fatiha...

Babamdan Gazetecilik Dersi 

Gazeteci; haberdir, bilgi ve belgedir.
Gazeteci, zamana karşı yarışmaktır.
Gazeteci, fedakârlık ve çalışmaktır.
Gazeteci; güven, doğruluk, dürüstlüktür.
Gazeteci; namus, şeref ve onurdur.
Gazeteci, haber ve doğru bilgidir.
Gazeteci yıkmak değil yapmaktır 
Gazeteci, cesaret ve korkusuzluktur.

Babalar günü, baba ile ilgili  ne söylesek ne yazsak az.  Bugün 45 yıldan beri severek yaptığım gazetecilik mesleğinde babamın vasiyet ve nasihatinin ne kadar önemli olduğunu, rahmetli babamın gazetecilikle ilgili bana yol gösteren vasiyet ve nasihatini sizlerle paylaşmak istiyor, önce Gebze Gazetesi www.gebzegazetesi.com da daha önce yazdığım babalar günü ile ilgili makalelerimi paylaşıyorum.
http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=1106&t=makale
http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=3596&t=makale

Gazetecilikte yapıcı ol yıkıcı olma 

Gebze Gazetesini Gebze’de ilk yayınladığım yıllar, rahmetli babam yaz aylarını Giresun’un Espiye Soğukpınar beldesinde geçirir, kışın Gebze’ye gelir, her fırsatta nasihat eder öğüt verirdi.
Bir gün beni karşısına oturtup eline Gebze Gazetesini alarak,

‘’...Bak Oğlum gazetecilik çok zor ve sorumluluk isteyen bir meslek. Bir yazın, bir haberin, bir fotoğrafın ev yıkar, cinayet işletir, iş adamını iflas ettirir, karı kocayı düşman eder. Oğlum çok dikkat et hep yapıcı ol, yıkıcı olma. Eleştirilerini yol göstererek yap, doğru ve dürüstlükten ayrılma  sana  düşmanlık yapanlara bile haksızlık yapma herkesin düşmanı olmaz  iş yapan başarılı insanların düşmanı olur. Yazdığın haberlerle devletin ve milletin yanında ol.
Bak oğlum ben devletsizliğin ne olduğunu çok iyi biliyorum. Ben Birinci Dünya Savaşı’nda 1915 yılında dünyaya geldim. Osmanlı Devleti’nin yıkıldığını, 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurulduğunu gördüm. Çocukluk yıllarında devlet olmadığı için çok sevdiğimiz yaylalara bile çıkamadık, devletin olmadığı yerde eşkıya olur. 
Oğlum doğruluk ve dürüstlükten ayrılma, doğruların yanında, kötülerin karşısında ol. Seni çok zor şartlarda okuttum. Devlete, millete, ailene faydalı ol, ablaların abilerin ve kardeşlerine kol kanat ol. Ata dede memleketini köyünü unutma her yıl köyüne gel. Allah seni yapıcı etsin, yıkıcı etmesin. Yapıcı ol yıkıcı olma “.. 
Babamın yıllar önce söylediği  vasiyet ve nasihati 30 yıldır kulaklarımda çınlıyor.
Rahmetli babamın gazetecilikle ilgili vasiyet ve nasihati benim ilkem oldu. Sürekli yapıcı olmaya çalıştım, yıkıcı olmaktan kaçındım. En sert eleştirilerde bile öneriler yaptım. 
.....

Gazeteci kimdir?

Gazetecilik mesleğini icra eden; güncel olaylar, akımlar, konular ve kişiler hakkında bilgi toplayıp, olabildiğince tarafsız bir şekilde yayımlamaya gayret gösteren kişidir.
Gazete, televizyon, radyo, magazin ve İnternet gibi kitle iletişim araçları tarafından yayımlanması amacıyla haber toplayan gazetecilere muhabir adı verilir. (Kaynak Vikipedia)
.....
Araştırmacı-Yazar ve Gazeteci 

Araştırmacı gazetecilik çok önemli, bugün bile ortaya çıkarılmayan ve karanlık bir suikast sonucu öldürülen Uğur Mumcu’nun araştırmacı gazetecilik ile ilgili tespitlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
"Gazeteciyi nasıl tanımlarsınız? Kimdir gazeteci, ne yapar? İşlevi nedir? Gazeteci, her konuda fikir ileri süren, her şeyi bilen insan demek midir? Hayır. Nereden bilecek gazeteci her şeyi?
Ben kendime göre bir tanım yapayım:
- Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına en çabuk ulaşan ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunan insan demektir.
Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Sır saklayan, haber ve bilgi kaynağını gizlemesini bilen, gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alan insan, gazetecidir." (Kaynak Milliyet, 3 Mayıs 1992 Uğur Mumcu)
.........
Evet babalar günü...

Babalar gerçekten çok önemli.

Babalarla ilgili çekilen filimler, belgeseller, yazılan kitaplar ve romanlar babaları anlatamaz,  babayı hakkı ile anlatan hiç bir edebiyat ve kültür eseri yoktur.
Babaları ancak gerçek baba bilincine sahip olanlar anlatır. Babaların değer ve kıymeti, babalar ebediyete gidince anlaşılır.
Babaları hayatta olanların, babalarının değer ve kıymetini bilmesini tavsiye ederim.