Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

15 Temmuz 2015 târihindeki Darbe Teşebbüsü, maksadına ulaşamamış olsa da, Türk siyâsî hayatında çok mühim gelişmelere yol açmıştır. Hedef, siyâsî iktidarı bertaraf ederek Türkiye’nin temelden doruğa kadar bütün yapısını değiştirmekti.

Devletin kilit noktalarına yerleşen Amerika destekli ekip, 17-25 Aralık 2013 operasyonları sonrasında tasfiye edilmeye başlandı. Fetullah Gülen cemaatine bağlı dershâneler de kapatılınca, cemaat, terör örgütü hâline geldi. Güç kaybetmekte olduklarını anlayınca, meseleyi kökünden halledip, iktidarı devirmek ve Türkiye’nin mutlak hâkimi olabilmek için teşebbüse geçtiler.

Cumhurbaşkanının halkı, darbe teşebbüsüne karşı koymaya dâvet etmesi ile teşebbüs hedefine ulaşamadı. Böylece Türkiye büyük bir tehlikeden son anda kurtulmuş oldu.  15 Temmuz 2016 târihinde, 15 Temmuz günü, Demokrasi ve Millî Birlik Günü ilân edildi.  

Gerek 27 Mayıs 1960, gerekse 12 Eylül 1980 askerî darbelerinin arkasında yabancı güçlerin olduğu biliniyor. Aynı güçler bu defa Türkiye’nin idâresini kendilerine yakın olanlara teslim etmeyi değil, Türkiye’yi işgal etmeyi planlamışlardı. Bu sebeple 15 Temmuzda antidemokratik bir yönetimden değil, işgalden kurtulmuştur.

Türk milleti 15 Temmuz 2015 olaylarını, öncesi ve sonrası ile unutmamalı 15 Temmuz ruhunu ilelebet yaşatmalıdır.