Futbol Heyecanı Başlıyor

Pandemi nedeniyle Temmuz sonunda biten Süper Lig'de 2020-21 sezonunun başlangıç tarihi 11 Eylül 2020 olarak açıklandı. İlk yarı 24 Ocak 2021'de sona ererken, ikinci yarı 29 Ocak 2021'de, yani ara vermeden hemen başlayacak. Süper Lig'de 2020-21 sezonu 16 Mayıs Pazar günü oynanacak 42. hafta maçıyla sona erecek.
Türkiye Futbol Federasyonu, yeni sezon öncesinde 2019-20 sezonunda küme düşmenin kalktığını ve ligin 21 takımla oynanacağını duyurmuştu. Ligde takım sayısının 21'e çıkmasıyla birlikte bir sezonda oynanan karşılaşma sayısı da 306'dan 420'ye çıkmış olacak ve lig 34 yerine 42 hafta sonunda tamamlanacak. Her hafta 10 maç oynanacak ve bir takım haftayı BAY geçecek.
Süper Lig'de 14, 17, 20, 23, 28, 33, 36, 38 ve 41. hafta maçları hafta içi oynanacak.
2020-21 sezonunda 4 takım küme düşecek ve 2021-22 sezonundan itibaren Süper Lig'deki takım sayısı 20'ye indirilecek. 
Yeni sezonun ilk yarısı seyircisiz oynanacak…
11 Eylül Cuma günü başlayacak yeni sezonda futbolseverler takımlarını tribünde izleyemeyecek. Sağlık Bakanlığı ve bilim kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda Türkiye Futbol Federasyonu Süper Ligin ilk yarısını seyircisiz oynama kararı aldı.
Süper Ligin ilk 10 haftası büyük heyecana sahne olacak…
Süper ligin ilk 10 haftası şampiyonluk yaşamış takımların arasındaki büyük maçlara sahne olacak. İlk hafta Trabzonspor kendi evinde Beşiktaş’ı ağırlarken, üçüncü hafta Galatasaray- Fenerbahçe derbisini izleyeceğiz. Ligin altıncı haftasında Kadıköy’de Fenerbahçe Trabzonspor ile karşılaşacak. 10’uncu haftada ise Fenerbahçe Kadıköy’de bu kez Beşiktaş’ın karşısına çıkacak.  
Süper ligin yeni takımlarının performansı merakla bekleniyor…
Türkiye Futbol Federasyonu yeni sezon öncesinde pandemiden takımların olumsuz etkilenmesini gerekçe göstererek küme düşmenin kalktığını açıklamıştı. Bu kararla Ankaragücü, Kayserispor ve Malatyaspor küme düşmekten son anda kurtulmuştu. 
21 takımla başlayacak 2020-2021 sezonunda Hatayspor, Erzurumspor ve Karagümrük’te mücadele edecek. 
1967 yılında kurulan Hatayspor 53 yıllık tarihinde ilk kez bu sezon süper lig tecrübesi yaşayacak. Hatayspor geçtiğimiz sezonlarda bir alt ligden süper lige yükselen takımların yaptığı hatayı tekrarlayarak şampiyonluk yaşadığı teknik direktörü Mehmet Altıparmak ile yollarını ayırmıştı. Hatayspor yeni sezonda yoluna Ömer Erdoğan ile devam edecek. Erzurumspor bir sezon aradan sonra yeniden süper ligde mücadele ederken, Fatih – Karagümrük 36 yıl sonra süper ligde sahne alacak.  
Süper Ligin üç yeni takımının performansı merakla bekleniyor. Ben özellikle Fatih- Karagümrük takımın performansını merak ediyorum. Uzun yıllar sonra İstanbul’un üç büyük kulübünün dışında ateşli taraftara sahip bir semt takımı süper ligde sahne alacak. Korona virüs nedeniyle ligin ilk yarısı seyircisiz oynanacak. Karagümrük taraftarları takımlarını tribünden destekleyemeyecek. Ancak ligin ikinci yarısı seyircili oynanabilirse ya da Karagümrük bu sezon göstereceği performans ile ligde kalmayı başarırsa pandemi sonrası İstanbul Fatih Karagümrük Stadyumu heyecanlı karşılaşmalara sahne olabilir. 

UEFA Uluslar Liginde Türkiye Deplasmana Sırbistan ile berabere kaldı…
UEFA Uluslar ligindeki ilk maçında Macaristan karşısında kendi evinde 0-1 mağlup olan A Milli Futbol Takımımız 6 Eylül Pazar günü deplasmanda karşılaştığı Sırbistan ile 0-0 berabere kaldı. Bir sonraki maçımız 9 Ekimde deplasmanda grup lideri Rusya ile olacak. Türkiye 4 takımlı B grubunda 1 puanla üçüncü sırada yer alıyor.
Son yıllarda UEFA farklı uygulamalara gidiyor. UEFA Uluslar Ligi de nereden çıktı diye düşünen futbol severler bu uygulamanın neden yapıldığını merak ediyorlar. Benim anladığım kadarıyla uzun yıllardır devam eden uygulamada değişikliğe giderek, daha fazla ülkenin şampiyonalarda boy göstermesini sağlamak. Aynı zamanda milli takımlara daha fazla maç yaptırarak kulüp takımlarından milli takımlara gelen futbolculara devamlılık kazandırmak, böylece milli takımları her daim diri tutmak amaçlanıyor. 
2018-2019 sezonunda ilk kez gerçekleşen Uluslar Ligi’nde bu sezon yeni format ve ödüller için düzenleniyor. İlk sezonda Milli Takımımız B Ligi 2. Grup'ta, İsveç ve Rusya ile mücadele etmiş, oynadığı 4 maç sonunda 3 puan toplamış ve ligden düşmüştü. Ancak bu sezon format tamamen yenilendi, sadeleştirildi.
4 ayrı lig ve bu 4 ayrı ligin içinde gruplar oluşturuldu. A,B ve C ligleri 16 takım, D Ligi 7 takım olarak belirlendi. Liglerdeki takımlar, bir önceki Uluslar Ligi performansına göre torbalara ayrıldı, buna göre kura çekimi yapıldı ancak bir önceki turnuvadaki küme düşme formatı geçersiz sayıldı. Yani, küme düşen Milli Takımımız tekrar B Ligi'nde yer aldı.
Liglerin içinde ise kurayla 4 ayrı grup oluşturuldu ve A Milli Takım da Macaristan, Sırbistan ve Rusya ile eşleşti. Sadece San Marino, Cebelitarık gibi takımların bulunduğu son grupta 3 ve 4 takımdan oluşan iki grup yer alıyor. 4 farklı lig şeklinde tasarlanan organizasyonda yükselme-düşme ise karışık bir sistemle belirleniyor.
Grup liderleri bir üst lige yükselecek. Son sıradakiler ise düşecek. Ancak düşme, sadece A ve B Ligi'ndeki takımlar için geçerli olacak. C Grubu'nda son sırada yer alan ekip ise D Grubu lideriyle play-out oynayacak ve düşen/yükselen bu şekilde belirlenecek.
Finaller ise 2021 yılında düzenlenecek. Sadece A Ligi'nde grup lideri olan 4 takım, rövanşlı eleme turunda karşı karşıya gelecek. Kazananlar final oynayacak, kaybedenler ise üçüncülük mücadelesi verecek. 
Kısacası, A Ligi şampiyonluk için, diğer ligler ise A Ligi'ne yükselmek için karşılaşacak. Ayrıca, grup liderlerinden en iyi iki takım da (elemelerde başarısız olması kaydıyla) 2022 Dünya Kupası play-off'a direkt katılma hakkı elde edecek. Yani ikinci bir şansa sahip olacak.
Gurbetçi gençlere büyük alkış…   
Trabzonspor taraftar grubu “ Gurbetçi Gençler “ çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi başlatarak SMA hastalığı ile mücadele eden küçük Muhammed Ali’ye umut oldular. Instagram hesabından Muhammed Ali’ye Umut ol hastag’i ile kampanya başlatan Trabzonspor taraftarları 100 TL bağış yapacak 116.222 kişiden biride sen ol diyerek SMA hastası yavrumuza destek oluyor. Trabzonspor taraftarı Gurbetçi Gençleri tebrik ediyorum. Tüm vatandaşlarımızı Muhammed Ali’ye umut olmaya davet ediyorum. Muhammed Ali’ye umut olmak isteyenler aşağıdaki linkten destek kampanyasına katılabilirler…
https://muhammedaliyeumutol.com/
SMA Hastalığı nedir?
Spinal Musküler Atrofi olarak adlandırılan SMA, kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalıktır. Vücutta yer alan pek çok kası tutarak hareket kabiliyetini etkileyen hastalık, kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Bebeklerde en sık rastlanan ölüm nedeni olarak kabul edilen SMA, batı ülkelerinde daha sık görülür. Ülkemizde ise yaklaşık 6 bin ile 10 bin doğumda bir bebekte görülen genetik geçişli bir hastalıktır. SMA hareket hücreleri adı verilen motor nöronlardan kaynaklanan, kas kaybı ile karakterize ilerleyen bir hastalıktır.