Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Bakış Açısı ve Geri Bildirim Hediyesi

Aldığımız geri bildirimlerle bakış açımızı genişletebilir ve esnekliğimizi artırabiliriz. Geri bildirim, insanların bize kendimizi nasıl geliştirdiğimizi söylemesi, eylemlerimizi ve çalışmalarımızı nasıl algıladıklarını ifade etmeleridir. Başkalarını fikirlerine kulak vermemiz, ailemizden ve arkadaş çevremizden gelen olumsuz geri bildirimleri önemsememiz bizi güçlendirir. O geri bildirimlere 1 den 10 a kadar puan verebiliriz. Sonra düşük puan alan noktalarımızı yeni alışkanlıklar edinerek geliştirir ve düzeltebiliriz.
Olumsuz geri bildirimlere de sıcak bakmalıyız. Eleştirileri kabul etmek zordur şüphesiz. Kıskançlığa dayalı kasıtlı eleştiriler olabilir. Bununla birlikte gelişmek istiyorsak iyi kalpli insanlara yönelmemiz ve onlardan geri bildirim almamız gerekir. Gönlümüzü hoş tutmak için geri bildirimde bulunan kişilerin gelişmemize katkıları çok sınırlı olur veya hiç olmaz.
Eleştirinin gerekli olduğu durumlarda, eleştirmeden önce kişiyi iltifatlarla hazırlamak, bu yolla ona sevildiğini ve değer verildiğini hissettirmek çok önemlidir. Ayrıca bir dostluğun bozulmasını engellemek için her eleştiri en az beş olumlu yorumla telafi edilmelidir.
Faydalı bir geribildirim almak için doğru ve net sorular sormak şarttır. “Son kitabımı nasıl buldunuz?” diye sorarsanız, “çok iyi” gibi bir cevap alırsınız. Bu cevap sizde değişikliğe ve gelişmeye sebep olmaz. Fayda da sağlayamaz.  Bunun yerine “Bu kitabımda en az neyi beğendiniz?”, “Bu kitabımda en çok neyi beğendiniz?” ve “Kitabımı neden bu kadar çok beğendiniz?” şeklindeki sorular sorup onları can kulağı ile dinlerseniz çok daha yapıcı yorumlar alabilir ve yeni kitaplar yazarken hangi konuların üzerine daha çok düşmeniz gerektiğini öğrenmiş olursunuz. 
İlerlemek ve gelişmek için özellikle olumsuz geri bildirimleri önemsemeli ve gereğini yapmalıyız. Eleştirilmekten çoğu kişi hoşlanmasa da geri bildirim kişiye özel bir hediyedir. Özellikle yapıcı geri bildirim, doğru alınırsa kişisel gelişim açısından çok şeyi değiştirebilir.  Kişinin kendini aynada görmesini sağlar. Kişi aynada kendimizi gördüğü zaman, neyi düzeltmesi gerektiğini net olarak görebilir. Böylece geri bildirim hediyesini değerlendirmiş olur.